İstavrit Nasıl Temizlenir? Temizleme Yöntemi Nelerdir?

İstavrit farklı bölgelerde farklı boylara ulaşabilen bir balık türü olarak bilinir. Lezzetiyle damak tadını önemseyenlere hitap eden balığın Marmara denizinde 20 santimetreye kadar, Ege denizinde ise 30 santimetreye kadar büyüdüğünü söyleyebiliriz.

Ayrıca bir istavritin boyu 10 santimetreden kısa ise kıraça olarak anılır. Genellikle sarı kanat ya da sarı kuyruk gibi anılan istavrit balığının evde hiç zahmet vermeden ayıklanarak pişirilebilmesi avantaja dönüşüyor.

Bilhassa kalp rahatsızlığı olanlara doğal yollarla omega 3 takviyesi için önerilmektedir. Mineralleri arasında da fosfor, magnezyum, potasyum ve protein öne çıkıyor. Beynin gelişim sürecine katkıda bulunduğu için çocuklara sürekli olarak tavsiye edilmektedir.

İstavrit Temizleme Yöntemi

İstavrit Temizleme Yöntemi

Lezzetli balıklar arasında bulunan istavrit için en önemli nokta balığın doğru ve güzel temizlenmesidir. Temizleme işleminin kolaylığını gördüğünüz gibi anlayabilirsiniz. Çünkü pullu balıklar arasında değildir. Dolayısıyla direkt olarak tıraşlama yaparak temizlemeye başlayabiliriz. Bıçağı balığın üzerine yatay pozisyonda tutarak yukarıdan aşağıya kaydırmak suretiyle tıraşlama işlemi yapılmalıdır.

Bu işlem sırasında balığın üzerinde oluşan sıvıya yakın bir forma sahip kayganlığı sağlayan yapı yok olur. Dolayısıyla içini temizlemeye geçebilirsiniz.

Baştan kuyruğa doğru uzanan bir kesik ile karnını açtıktan sonra iç pisliklerini elinizle çıkarmaya başlayın. Bu süreçte balığın boyutlarının küçük olmasının avantajı çok uğraşlı bir ayıklamaya mahal vermemesidir. Fakat ufak olmasından ötürü hızlı hareketlerinizde balığın karnını yararak ete zarar verebilirsiniz.

Yavaş hareketlerle temizlerken havyar olup olmadığına bakarken dikkat etmenizi öneririz. Havyar varsa bunları ayrı bir tabağa ayırarak tüketebilirsiniz.

İçi parlak olan balıklardan birisi olduğu için pisliklerini ve organlarını temizledikten sonra yapmanız gereken tek şey siyah dokuyu bıçakla kazımaktır. Bu sayede parlak olan et kısmını görebilirsiniz.

İstavrit çoğunlukla kızartma yapılarak yenir. Yani yağda pişirildiğinden evde en büyük sorun yayılan koku olacaktır. Balık kokusunu minimuma indirmek ve balığı daha lezzetli hale getirmek içinse temizledikten sonra su dolu bir kabın içerisine atarak bekletin.

Suya tuz eklemeniz bu aşamada pozitif bir lezzet artışına sebep olacaktır. Ayrıca hijyen açısından da bu uygulama tavsiye edilmektedir. Kabın içerisindeki balıkları direkt olarak buzluğa atarak 10-15 dakika bekletmeniz ise dinlenmesi için ideal süreçtir. Ardından çıkararak tavada kızartmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca buğlama ya da fırın ve ızgarada da pişirmek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap