.
.

ISKUR'dan Universite Mezunu İşsizlere Maaş

Lisans mezunlarına İŞKUR maaşı verilmektedir. İş-kur ve KOSGEB tarafından sağlanan bu yardımlar nelerdir? İş-kur nedir? İşsizlik maaşı nasıl alınır?

.
.

Lisans mezunlarına İŞKUR maaşı verilmektedir. İş-kur ve KOSGEB tarafından sağlanan bu yardımlar nelerdir? İş-kur nedir? İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İş-Kur Nedir?

İş-kur, Türkiye İş Kurumudur. İş arayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yardım eder, işsizlik maaşı bağlar, istihdam seçenekleri sunar. İşsizlik oranını azaltmaya çalışan İş-kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır.

Türkiye’deki işsizlik oranı arttıkça daha çok bel bağlanan İŞKUR’un çalışmaları ülkemiz için önemlidir. İstihdam alanı yarattığı gibi, bu yarattığı istihdamın da korunmasını sağlamaktadır. İstihdam alanında sürekli geliştirmeler yapılmakta, işsiz oranı düşürülmeye çalışılmaktadır.

İŞKUR’un Ortak Çalışma Yaptığı Kurum SGK

Sosyal Güvenlik Kurumu ile de ortak işler yapmaktadır. Tüzel bir kişiliğe sahip İş-kur, bir kamu kuruluşudur. 1946 yılında 4837 sayılı kadın ile kurulan İş-kur hâlâ anayasaya bağlı olarak çalışmakta ve korunmaktadır.

1960’lı yıllarda Türkiye’den iş gücü olarak Almanya’ya çalışmaya giden bireylere, İş-Kur yardım etmiştir. Türkiye’nin büyük bir iş gücü oranını yurt dışına göndererek, Türkiye’de sorunları oluşmasına istemeden yardımcı olmuş olan İş-Kur bir dönem neredeyse işlevini kaybetmiştir.
2000 tarihiyle birlikte yeni kanun ve yükümlülükler ile tekrar çalışmaya başlamıştır.

Başlarda İİBK ile ortak bir çalışma yürütseler de daha sonra İİBK ve İş-Kur birleşmişler ve İş-kur olarak yollarına tek isim altında devam etmişlerdir. Türkiye İş Kurumu Kanunu ile birlikte yasal bir dayanak kazanan İş-Kur çalışmalarına günümüzde de devam etmektedir.

İŞKUR’un Görevleri Nelerdir?

.

İŞKUR’un yerine getirmesi gereken, vizyon ve misyonları arasında bulunan bazı görevler yer almaktadır. Bu görevleri yerine getirirken aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de istihdam alanı yaratmasında yani ekonomik anlamda ülkeye de destek olmaktadır.

Gerek üniversite mezunlarına iş imkânı gerek işsiz kalan sigortalılara işsizlik maaşı gibi görevleri bulunmaktadır. Gerekli gördüğü yerlerde geliştirmeler yapan İŞKUR’un görevleri şunlardır;

İşsizliği önlemek,
İşgücü piyasası istihdamına katkı sağlamak,
İstihdam olanaklarını genişletmek, geliştirmek ve yaygın bir hale getirmek,
İşini kaybeden vatandaşlara belli bir süreliğine işsizlik maaşı bağlamak ve destek vermek,
İşini kaybeden vatandaşlara işsizlik maaşı sağlarken aynı zamanda sigorta desteği de sağlamak,
İstihdam alanı yaratmak için meslek edindirme kursları düzenlemek, yönetmek ve kontrol etmek,
İş ve meslek danışmanlığı yaparak, vatandaşları bilgilendirmek ve yönlendirmek,
İşgücü piyasasını araştırmak, verilerini toplamak, düzenlemek, yayınlamak ve analiz etmek, sorunları belirlemek,
İşgücüne yönelik eğitim vermek,
İşgücüne yönelik seminerler vermek,

Yurt içinde ve yurt dışında istihdam için uygun işler bulmak ve uygun durumda olan vatandaşları bu işlere yerleştirmek,

Engellilere, eski hükümlülere, terör mağdurlarına ve buna benzer toplum tarafından genellikle dışlanmakta olan gruplara istihdam sağlamak. Sağladığı istihdamı takip etmek ve bireylerin topluma kazandırılmasına yardım etmek,

Avrupa Birliği’nin işgücü, istihdam olanakları, çalışma şekli gibi bilgileri kontrol ve takip etmek,
İstihdam için yaratılmış özel ofislerin ve bu ofisler için verilen görevlerin yerine getirilmesi, kontrol edilmesi,

İş ve meslek analizleri yapmak ve vatandaşlara yaptırmak, İŞKUR’un yapması gereken görevler arasında yer alan bazı maddelerdir.

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

.

Kimler alabilir? 4A, 4B ve 4C hizmetleri kapsamından herhangi birinde sigortalı olarak çalışmış veya emekli sandığına tabii olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları alabilirler. Ayrıca çalışma vizesine sahip ve bu vize ile çalışan yabancı vatandaşlar işsizlik sigortası kapsamında bulunmaktadır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik sigortası kapsamında çalışan kişilerin alabileceğini söylemiştik. Bu duruma bağlı olarak; kendi istediği dışında işini kaybedenler işsizlik maaşı alabilmektedir. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki 6 aylık gün primi ile (120 gün) sürekli olarak çalışmış olmak şartı bulunmaktadır.

İşsiz kaldığınızı takip eden ilk 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmanız gerekmektedir. İş-Kur’a başvurarak, çalışmaya hazır olduğunuzu belirtmeniz koşulu sunulmaktadır. Bu koşulu belirttiğiniz zaman işsizlik sigortası hizmetinden yararlanabilmektesiniz.

İş-Kur Üniversite Öğrencilerine İşsizlik Maaşı

Üniversite mezunlarına iş bulana kadar maaş desteği vermekte olan İş-Kur’un bu maaş için bazı şartları bulunmaktadır. İŞKUR aracılığıyla geçtiğimiz yıllarda üniversite mezunu işsizlere maaş desteği verilmeye başlanmıştır. İstihdamın artmasına yönelik olan bu karar ile birlikte gençlerin işsizliğinin de önüne geçmeye çalışılmaktadır.

2018 yılı ile birlikte üniversite mezunu olan bireylerin yararlanması için düzenlenen eğitimler ve ödenekler bulunmaktadır. Mezun üniversite öğrencilerine; meslek danışmanlığı, iş başı eğitimi, işe yerleştirme gibi hizmetleri de bulunmaktadır İş-Kur’un.

İş-Kur Ne Kadar Maaş Veriyor?

Günlük 50 Türk Lirası alarak mezunların eğitimlere katılması sağlanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumunun mezun öğrencileri istihdam etme çalışmaları hâlâ sürmektedir. Buna bağlı olarak, mezun birini işe alan şirketlere, bireyin maaşının yarısı devlet tarafından ödenecektir.

.

Kalan yarısı ise şirket tarafından verilecektir. Böylece hem yeni mezun istihdamı artacak hem de şirketler rahatlayacaktır. KOSGEB ve İŞKUR ortaklığı ile verilen bu destekler, yeni mezunları rahatlatmaktadır.

Üniversite Mezunu İşsizler Ne Yapmalı?

Üniversite mezunu işsizler ne yapmalı? Bağlı bulundukları ilçenin İŞKUR merkezine giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. İşsizlik maaşları PTT şubeleri üzerinden verilmektedir. Program süresini iş verenler ile birlikte katılımcının belirlediği ve uygun görülen süre boyunca maaşın ikiye bölünerek iş yeri ve devlet tarafından ödendiği de bilinmektedir. Çalışma süresi boyunca aynı zamanda sigortalı da olursunuz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap