.
.

İnsan Tanıma Sanatı Enneagram Nedir? Özellikleri ve Tipi

Herkes az çok karşısındaki insanları tanıyabileceğini düşünür. Aslında bu ayrı bir sanattır ve adı da Enneagram'dır. Sanat hakkında merak edilenler.

.
.

Enneagram, kısaca insan tanıma sanatı olarak bilinir. Bu konu, dünyanın birçok üniversitesinde ders olarak verilmektedir. İnsan kişiliğinde ortaya çıkan bazı sorunların çözümünde ve benlik çerçevesi içerisinde kısıtlanan kişiliğimizin sınırlarından kurtulmamıza olanak sağlayan bir yol göstericidir.

Günümüzde aktif olarak kullanılan en yaygın kişilik sistemidir. Enneagram sisteminin ilk çıkış noktası sufiler olarak bilinir. Ancak bu sistemin günümüze kadar gelmesini sağlayan kişi Oscar Ichazo olmuştur.

Temel olarak dokuz kişilik tipi ve yapısı olduğunu savunan bu sanat, tipleri kendi içerisinde ayırmış ancak birbiriyle bağlantılı olduğunu da kabul etmiştir. Bu kadar yaygın, popüler ve önemli olması da, “enneagram nedir” sorusunun sıkça sorulmasına sebep olmuştur. Kısaca bahsettiğimiz konunun ayrıntılarına inelim.

Dokuz Kişilik Tipi ve Özellikleri

Enneagram sistemine göre, insan yapısında 9 temel kişilik tipi bulunmaktadır. Bu da 9 ayrı bakış açısı, 9 ayrı inanç, 9 ayrı yaşam şekli ve 9 ayrı var oluş amacı demektir. Bütün bu kişilik tiplerinin hepsi birbirinden farklı özellikler taşısa da, birbiriyle bağlantılı ve etkileşim içindedir.

Ancak hepsini birbirinden ayıran farklı alışkanlıklar, tutum ve davranışlar, tepki ve yönler vardır. Bu sistem, kişinin kendi varlığının temelini anlamasına ve kendi iç dünyasıyla barışmasına vesile olur. Yani aslında enneagram, hem kendimizi, hem de etrafımızdaki insanları anlamamız için yardımcı bir yöntemdir.

Sistemin Amacı Nedir?

.

Bu yöntemin duyulması ve öğrenilmesi, “enneagram nedir “ sorusunun yanına, ne işe yarar, amacı nedir gibi merak konularını da eklemiştir. Temel olarak, kendi kişiliğimizi, benliğimizi, var oluş maçlarımızı, bakış açılarımızı gözlemleme ve anlama imkanı sunar. Sergilediğimiz davranışların altında yatan gerçek sebeplere odaklanmamızı sağlar.

Son adımda da, bize iyi gelmediğini, değişmesi gerektiğini düşündüğümüz özelliklerimiz için farkındalık oluşturmamızı ve bu değişimler için derinlerde yer açmamızı sağlar. Bu insan tanıma sanatı, bir çember üzerinde 9 kişilik tipi özelliklerini ve bunların birbirleriyle ilişkilerini gösteren ok ve çizgilerden oluşan enneagram sembolü ile somut hale getirilmiştir.

Enneagram Sembolü

Bu sembol, belirttiğimiz sınırlardan oluşan geometrik bir şekilden ibarettir. Enneagram sembolü üzerinde yer alan kişilik tipleri, mükemmeliyetçi, yardımsever, başarı odaklı, özgün, araştırmacı, sorgulayıcı, maceracı, meydan okuyan ve barışçı olmak üzere 9 temel özelliğe ayrılmıştır. Bu tiplerin hepsi farklı özelliklere sahip, ancak bir noktada başka bir tiple kesişen kişiliklerdir.

Oscar Ichazo Kimdir?

Oscar Ichazo, sufiler tarafından temeli atılıp, George Gurdjieff tarafından da geliştirilen enneagram sisteminin günümüze taşınmasını sağlayan kişidir.

Güney Amerikalı bir filozoftur. 1931 Bolivya doğumludur. İnsan tanıma sanatı olarak da bilinen sistemin üzerine ciddi araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmıştır. 1954 yılında vermiş olduğu bir röportajda, mekanik ve tekrarlayan düşünce ve davranış kalıpları hakkında içgörü elde ettiğini söylemiştir.

Bu süreçler,  enneagram 9 kişilik tipi ile doğrudan bağlantılı olan araştırmaları kapsamaktadır. Nitekim bütün bu çalışmaların sonucunda da, 1968 yılında kurmuş olduğu Arica Okulu ile, bütün araştırma ve bilgi birikimlerini sonraki nesillere aktararak günümüze kadar gelmesini sağlamıştır.

9 Kişilik Tipi Nedir, Özellikleri Nelerdir

.

“Enneagram nedir?” sorusu cevaplandıktan sonra, akla gelen ikinci bir soru da bu kişilik tiplerinin nasıl özellikler taşıdığıdır. Her biri farklı özellik, Bakış acısı, davranış ve tutum sergileyen bu kişiler şu şekildedir:

Mükemmeliyetçi: Bu kişiler reformcu, ilke ve kuralları olan, kendi kontrolünü sağlayabilen kişilerden oluşan grubu kapsar. Olumsuz yönleri, mükemmeliyetçi kişiliklerinden dolayı, insanları olduğu gibi kabul edip benimseyememeleridir. Diğer gruptaki insanlara her zaman örnek olmaları beklenir.

Yardımsever: Bu grupta yer alan insanlar, verici olarak da adlandırılır. Cömert, ilgi ve sevgisini karşısındaki insana gösterebilen, insanların memnuniyetini sağlamaya çalışan, sahiplenici bir yapıya sahiptirler.

Başarı Odaklı: Bulundukları ortama uyum sağlayabilen, imaja önem veren, hırslı ve kibirli kişilik özelliklerine sahip insanlardır. Başarıyı, kişilerin sevgisini kazanmak için değil, insanlar karşısında intiba sahibi biri olarak görünmek için isterler.

Özgün: Kendini kolay ifade edebilen, romantik, kolay kırılan ve sinirlenebilen bir yapıya sahiptir. Eksikliğini hissettikleri şeylere özlem duyarlar ve ilgiye muhtaç bir kişilik sergilerler.

Araştırmacı: Bu kişilik grubunda yer alan bireyler, yenilikçi, duygusallıktan uzak, soğuk ve provokasyona meyilli kişilik özelliklerine sahiptirler.

.

Sorgulayıcı: 9 kişilik tipinin 6. Kategorisindeki bu tipler, güvenilir, adanmış, savunmacı ve olaylara şüpheyle yaklaşan kişilik özellikleri gösterirler.

Maceracı: Düşüncesi ve istekleri anlık olarak değişebilen, iç güdülerine göre karar verip hareket eden, çok yönlü, dikkati çok çabuk dağılabilen, uçlarda yaşamayı seven kişilik tipidir. Özgürlüğe ve sınırsız imkanların varlığına inanırlar.

Meydan Okuyan: Lider ruhlu kişilerdir. Kendinden oldukça emin, bulunduğu ortamda otoriteyi eline almaya meyilli, kararlı, baskıcı ve çatışmayı seven tiplerdir.

Barışçı: Bu tipler, diğer insanlardaki şüphe ve endişelerin giderilmesini sağlayan, her ortama uyum sağlayan, herkesle kolaylıkla anlaşıp geçinebilen, olayların ve tartışmaların dışında kalmayı tercih eden tiplerdir. Bunların yanında, inatçı bir yapıları da vardır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap