.
.

Ilgının Faydaları Nelerdir?

Halk arasında ”Katır Çiçeği”, Latince adıyla ”Tamarix Tetrandra” olarak bilinen Ilgın ağacı hemen her ülkede yetişir. Ana vatanı Mısır ..

.
.

Halk arasında ”Katır Çiçeği”, Latince adıyla ”Tamarix Tetrandra” olarak bilinen Ilgın ağacı hemen her ülkede yetişir. Ana vatanı Mısır ve Şam’dır.

Sağlık alanında yaprak, kök ve dalları kullanılmaktadır.

Ilgın ağacı tuzlu ve çorak kıyılarda, dağlık arazilerde ve yarı kurak topraklarda yetişmektedir. Avrasya’nın her yanında yetişen bu ağacın önemli özelliklerinden biri de kuru iklime kolay adapte olabilmesidir.

Genelde deniz kıyılarında yani tuzlu topraklarda rastlanır. Pembe ve beyaz renkte çiçekler açan Ilgın ağacı ve yıl boyu yeşil rengini korurlar. Yaklaşık olarak doksan farklı çeşidi bulunmaktadır.

Hoş görüntüsünden ötürü park ve bahçelerde süsleme amaçlı kullanılır. Köklenme özelliğine sahiptir. Suyu emerek tutar ve toprak altı suyunu yüzeye çıkararak diğer canlılara da hayat verir. Su yutma özelliğinden dolayı erozyona karşı kullanılabilen ağaçlar arasındadır.

Hoş görünümü ve toprak kaymasını önleyici özelliğinin yanında insan sağlığı açısından da önemli yararları bulunmaktadır. Bu yararlardan başlıcaları şunlardır:

.

Bir zamanların en ölümcül hastalıklardan birisi olan ve günümüzde de rastlanabilen cüzzamın yakınmalarını azaltmada kullanılmaktadır. Kökü kaynatılıp, demlendirilen suyu içilerek tedavi edilir.

Kaynatılarak elde edilen suyu, gargara yapılarak kullanıldığında diş ağrılarını geçirir ve diş eti çekilmesi hastalığını önler.

Ilgın ağacının, yaprakları ve kabukları iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. Kaynatılarak tüketilir.

İshal ve kabızlığı (idrar tutukluğu) önler, sindirim siteminin normal düzeyde çalışmasını sağlar. Bu da böbreklerin sağlığını korumaya yardımcı olur.

Özellikle bebeklerde rastlanan sarılığa karşı da doğal bir antibiyotiktir.

Frengi hastalığını için, kuru ılgın ağacının suyu kaynatılıp içilir ya da yakılarak dumanı teneffüs edilir.

Rahim akıntılarını durdurmak için yaprak, kök, veya dalı kaynatılarak suyu içilir.

.

Tütsü yapılarak burun kanamalarını durdurma amaçlı da kullanılmaktadır.

Yakılıp, külü yaralar üzerine serpilirse yarayı kurutma özelliği vardır. Özellikle ateş yanıkları üzerinde etkilidir.

Basur iltihabını kurutmaya yardımcı olur.

Ilgın ağacının görülen bir yan etkisi yoktur. Aşırı tüketimi, bütün ‘alternatif tıp’ ürünlerinde olduğu gibi, zarar verir ve kaçınılmalıdır.

Alerjen şekilde gelişen durumlar için doktorunuza başvurunuz ve doktor gözetiminde kullanmanızı dileriz.

.

1 Yorum

ılgının en büyük etkisi tüm hayatım boyunca alabiliceğim en mutlu şeyleri vermesi <3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap