Ihlamur Hangi Koşullarda Saklanır? Saklarken Dikkat Edilecekler

Ihlamur gibi bitkilerin stoklanmasında belli süreler baz alınır. Doğal bir ürün olmasından ötürü raf ömrünün çok üst düzey olması mümkün değildir. Normal şartlarda maksimum 1 yıllık bir ömrü olduğunu söylemek gerek.

Çoğu zaman yaz aylarından alınan ve mutfakta saklanan ıhlamur kış aylarında yaşanan hastalıklarla beraber kavanozundan çıkar. Bu aşama bile saklama süresini etkileyebilecek ayrıntılara sahiptir.

İlk olarak bu kadar etkili bir bitki olmasının sebebine bakalım. İçeriğinde C vitamini bulundurması viral hastalıklarda neden bu kadar aktif olduğunu gösteriyor.

Yine manganez, ossidaz, saponin, tanen, strol ve glusid içerdiğini vurgulamalıyız. Kış ayları dışında da yaz mevsiminde güzel bir sıcak içecek alternatifi olarak demlenebilir. Her mevsim kullanabilmek için yalnızca saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Ihlamur Hangi Koşullarda Saklanır

Ihlamuru Uzun Süre Saklamanın Yolu

Günümüzde ıhlamur gibi faydalı bitkiler her zaman öneriliyor. Aynı zamanda çayını demleyerek tükettiğimiz için favori sıcak içeceklerimiz arasında bile olabiliyor.

Soğuk algınlığı gibi durumlar söz konusu olduğunda ilk akla gelen doğal çözüm ıhlamur demlemek oluyor. Eğer evinizde kavanoz içerisinde depoladığınız ıhlamur varsa gönül rahatlığıyla bunu kullanabilirsiniz.

Genellikle kurutulmuş olarak satılan bu bitki yaprakları ve tomurcukları olarak karışık şekilde sunulur. Dolayısıyla bu kurutulmuş haliyle 1 sene dayanma süresi bulunmaktadır. Aldığınız tarihten öncesi de burada önem arz ediyor. Yani paketleneli uzun süre olmuş bir ıhlamuru 1 sene boyunca saklayamazsınız.

Ihlamuru Uzun Süre Saklamanın Yolu

Eskiden beri bez poşetlerde ya da bir beze sarılı olarak saklanması revaçtaydı. Ancak günümüzde bunun yerini hava sızdırmayan kavanozlar aldı.

Kavanoza aktardığınız ıhlamuru sorunsuz bir biçimde uzun süreler saklayabilirsiniz. Bu süreci daha verimli hale getirmek için kavanozun kapağının hava sızdırmadığından emin olunuz. Hava ile temasını kestiğiniz sürece 1 yıla kadar dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Ihlamur gibi bitkilerde ve baharatlarda en temel diğer bir detay ise güneş ışınlarıdır. Güneş görmeyen karanlık bir noktada saklamak en doğru olanıdır.

Hatta bu noktanın nemsiz ve kuru olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor. Baharatlar için de sürekli olarak tavsiye edilen nemsiz ve karanlık bir yerde saklama durumu ıhlamur için de geçerliliğini sürdürmektedir.

Güneş ışığının saklama koşullarını etkileyip süreci kısaltabileceğini unutmamak gerekiyor. Günümüzde kiler kavramı pek geçerli değil. Bu yüzden kapaklı mutfak dolaplarının iç kısmına ya da çekmecelere koyarak cam kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap