İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur

İdrar yolu enfeksiyonu çeşitli bakterilerin oluşturduğu, tamamıyla mesane ve idrar yollarına yayılabilen bir rahatsızlık türüdür. Yaş grubu fark etmeksizin yaş..

İdrar yolu enfeksiyonu çeşitli bakterilerin oluşturduğu, tamamıyla mesane ve idrar yollarına yayılabilen bir rahatsızlık türüdür. Yaş grubu fark etmeksizin yaşlılardan çocuklara herkeste görülebilir.

Escherichia Coli ismi verilen virüs dolayısıyla görülme ihtimali çok güçlüdür. Yaşlı erkeklerde çok belirgin olmadığından risk oluşturabilmektedir. En çok ise orta yaşta ve genç yaşta belirgin bazı durumlar neticesinde fark edilir.

İYE olarak adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları temel anlamda tüm idrar yollarını kapsamamaktadır. Keza farklı hassasiyetlere dayanan iki ayrı temelde değerlendirilir.

Alt idrar yolları enfeksiyonu çoğu zaman basit görülürken üst idrar yolları enfeksiyonu çok daha tehlikeli olabilmektedir. Çünkü aynı zamanda böbrek enfeksiyonu olarak geçer ve çoğu zamanda böbreklere kadar yayılmış olan bir enfeksiyon türüdür.

Mesanede kalan, idrarla dışarı atılamayan her bakterinin yol açabileceği bir rahatsızlık olduğundan kesin suretle korunmak imkânsızdır. En doğrusu ise bazı belirtilere rastlandığında hemen bir doktora başvurmaktır.

Temel anlamda alt ya da üst idrar yolları enfeksiyonu olması fark etmeden aynı belirtileri gösterebilmektedir. Belirtilerden en az bir tanesini görmeniz halinde doktorunuza başvurmanız çok önemlidir. Çünkü en sık görülen bakteriyel enfeksiyon türü İYE olarak bilinir.

Ağrılı idrar yapma

İdrarda kan

Sürekli idrar yapma isteği

Zorlanarak idrar yapma

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonunun sebepleri arasında yer alan bazı etkenler herkes için sabittir. Örneğin %10 bir ortalamayla en sık görülen enfeksiyon türü olmasının altında yatan sebeplerde genital bölge temizliği ve cinsel ilişki gibi sebepler başı çekmektedir.

Tabi ki belirtiler baz alındığında çok daha ciddi kalıtsal rahatsızlıklarda baş göstermiş olabilir.

Genital Hijyen

Genellikle kadınlarda çok daha sık görülen bir sebep olurken tuvaletten sonra iyi bir temizlik sağlayamamak, sık sık bölgeyi bakterilerden arındırmamak, cinsel ilişki sonrasında temizliğe önem vermemek nedenler arasında ağır basmaktadır.

Cinsel İlişki

Vajina ya da anüsün mikrobik yapısının aktarımıyla idrar yolu enfeksiyonu baş gösterebilir. Genel anlamda bu tarz geçişler cinsel yolla bulaşan hastalıklara örnek gösteriliyor. Ancak idrar yolu enfeksiyonu cinsel yollardan değil tamamen temizlik ve hijyenden ötürü bulaşmaktadır. Sağlıklı bir cinsel yaşamın ardından yaşanacak bir sorun değildir.

Bakteri

Bakteriler mesaneden idrar yoluyla dışarı atılan, fakat bazı durumlarda da mesane ya da idrar borusunda yapışıp kalan oluşumlardır. Vücudumuz bu oluşumların tamamını dışarıya atmaya programlıdır. Fakat iç çepere yapışanlar kolayca üreyerek çoğalırlar. Böylece enfeksiyon riski artmış olur.

Böbrek Taşı

Böbrek taşlarının ortaya çıkması böbrekten süzülemeyerek idrar yoluyla dışarı atılamayan enzimlerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bakterilerle beraber böbrek taşının idrar yolu enfeksiyonu oluşturma riski çok fazladır. Taş dökme evresinde de aynı risk bulunur.

Bağışıklık

Özellikle kemoterapi gibi vücudun düzenini ve hormonel dengenizi bozacak tedaviler ya da farklı ilaç kullanımları bağışıklık sisteminizi çökeltebilir. Bu durumda enfeksiyonlara karşı korumasız kaldığınızdan rahatlıkla görülebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Neden Olan Alternatifler

Diyabet hastalığının, kadınlarda hamilelik ve menopoz dönemlerinin, aynı zamanda cinsellik öncesinde prezervatiflerin idrar yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu söylemek gerekiyor.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için en bilinir ve en sık başvurulan yöntem antibiyotiktir. Antibiyotikler kolayca bakteri oluşumunu engelleyip vücudunuzdan atılmasını sağlar. Bu durumda da alt idrar yolu enfeksiyonu da olsa üst idrar yolu enfeksiyonu da olsa kesin çözüm alınabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken noktanın yalnızca antibiyotik kullanımının bağışıklığınıza verecek olan etki olduğunu söylemeliyiz. Zamanla güçsüz duruma düşecek olan bağışıklık sisteminiz düzenli antibiyotik kullanımından dolayı olumsuz etkilenebilir.

Aynı zamanda bakterilere karşı vücudun korunabilmesi açısından da bazı aşı önerileri doktorunuz tarafından belirtilerek uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap