.
.

Horlama Neden Olur?

Günümüzde evli çiftlerin en büyük problemlerinden birisi olarak görülen horlama hemen herkes için geçerli bir rahatsızlık türü olarak algılanıyor. Birçok nokta..

.
.

Günümüzde evli çiftlerin en büyük problemlerinden birisi olarak görülen horlama hemen herkes için geçerli bir rahatsızlık türü olarak algılanıyor. Birçok noktada da karşı taraftaki insanı rahatsızlık verici düzeyde gerebiliyor.

Temel anlamına baktığımız horlamak uyku anında çıkarılan istemsiz ve gürültülü uğultu olarak tanımlanabilir.

Tabi ki bunun tıbbi olarak bir açıklaması var. Uyku anında bizim kontrolümüzde gerçekleşmeyen bazı şeyler vardır.

Örneğin nefes alış verişlerimiz düzenli bir biçimde devam eder. Bu esnada ise yutak bölgesi olarak adlandırılan kısımda oluşan solunum problemleri horlama sebebi olarak görülür. Tam olarak bu bölgede bulunan yumuşak dokuların hava yolu daralması olarak adlandırılan bir gevşemeyle alanı genişletmesi ya da daraltması olarak adlandırılabilir.

Hırıltı duymakta bu sebeplerle doğru orantılıdır. Haliyle yutak kısmında oluşan bu değişim kısa süre içerisinde hava akımını da etkiler. Yani içimize çektiğimiz havanın miktarından bahsetmekteyiz.

Bu dokusal parçalara değen kontrolsüz havanın ortaya çıkardığı titreşimler ise nefes verdiğimiz esnada farklı seslere dönüşür. Bunlara halk arasında horlama denmektedir.

.

Horlamanın Nedenleri

Horlamaya neden olan faktörler arasında bir hastalık, solunum yolları problemleri ve çevresel faktörler rol oynayabilir. Bazı hastalarda hiçbir problem olmadığı halde horlama eğilimi her zaman vardır.

Bunun burunla ilgili anatomik bir soruna işaret edebileceğinden bahsetmek mümkün. Solunum esnasında yaşanabilen bir aksaklığın sebep olabilme ihtimali bir hayli yüksek.

Ancak sigara ve alkol tüketenlerde dahi horlama olasılığı normal bir insana göre iki kat daha fazladır. Yani çevresel faktörleri de yabana atmamak gerek.

Burun Anatomisi

Aslında yalnızca burun değil de yutak bölgesinin tamamını da ele almak mümkündür.

Örneğin yumuşak dokudan oluşan yutak bölgemizde doku dizilimleri ve şekillerinin elverişsiz olması hem solunumu güçleştirir hem de horlama sebebidir.

.

Küçük dili büyük olanlar ve bademciklerin gereğinden fazla yer kaplaması buna örnek olarak gösterilebilir.

Uyku

Uzmanlara göre sırt üstü yatmak horlamaya sebep olabilen bir uyku pozisyonudur.

Önerile uyku pozisyonu olarak ise ya sağa ya da sola doğru dönüşler tavsiye edilir.

Hiç kimse uykuda bunu kestirebilecek, bu pozisyonu sürekli koruyabilecek düzeyde bilince sahip değildir.

Ancak yine de kendinizi yana doğru yatmaya alıştırabilirsiniz.

Obezite

.

Obezite ya da gereğinden fazla kilolu olmak aslında solunum yollarının daralmasını ve hastanın nefes alamamasını sağlayan etkenler arasındadır. Bunlar arasında da aynı zamanda horlama çok sık görülür.

Eğer horlama şikâyetiyle karşı karşıyaysanız mutlaka solunum yollarınızda da bir problem vardır. Fakat kilo vermek horlama, solunum ve daha nice rahatsızlık için en önemli noktalardan biridir.

Hastalıklar

Özellikle sinüzit olanlarda, saman nezlesi olarak anılan Alerjik Rinit rahatsızlıklarında oldukça yaygın görülen bir eğilimdir. Uyku apnesi gibi teşhislerde de belirti olarak horlama sıkça görülür.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Alkol kullanan kişilerin hemen hemen %90’ının horladığı istatistiki bir sonuçtur.

Alkolün uyuşturucu bir etki yaratarak kasların gevşemesini direkt sağlaması uyku halinde başka hiçbir sebebe ihtiyaç duymadan horlamayı beraberinde getirir.

.

Sigara ise solunum yolları sorunlarına sebep olurken horlama gibi etkenler de hırlama ile başlayarak ilerler.

Horlama Tedavisi Var Mı?

Horlama tedavisi aslında sık başvurulan bir durumdur. Gerek evli çiftler, gerekse başka birisiyle aynı odayı paylaşmak zorunda kalan kişiler uyku konusunda büyük sıkıntılar yaşarlar.

Çünkü horlayan insanların kendi sesiyle rahatsız olması son derece nadir görülür. Fakat diğerleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Peki horlama tedavisi var mı sorusunun nasıl yanıtlandığını mı merak ediyorsunuz?

Aslında horlamanın geçmesi için yapılması gereken şey tanıdan geçiyor. Eğer buna sebep olan faktör bulunursa doğrudan bu engellenerek horlama kesilebilir. Örneğin bademcikten kaynaklı bir sorun yaşanıyorsa müdahale edilerek bu durum düzeltilebilir.

Yine alkol kullanımından kaynaklanıyorsa alkol tüketimi bırakılarak ya da azaltılarak horlamanın önüne geçmek mümkündür.

Aynı zamanda horlayan insan nasıl susar üzerine geliştirilmiş bazı teknikler de vardır. Örneğin gereğinden fazla yüksek yastıkta yatıldığında horlanmadığı fark edilmiştir. Artık burun nefesini çok daha berrak ve kolay aldıran bazı ürünler vardır.

.

Bu ürünler direkt olarak horlamayı azaltabilir ya da bitirebilir.

Horlayan kişiyi susturmak için yan yatmasını tavsiye edebilirsiniz. Ya da çenesini yukarıya doğru kaldırarak anlık olarak susmasını ve bir süre horlamamasını sağlamak mümkündür. Bu tarz geçici çözümlerin dışında sebebini bulup çözüm arayabileceğinizi de tekrardan yineleyelim.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap