Hindi Eti Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları, Zaraları ve Kalorisi

Hindi eti özellikle yeni yıl akşamlarında sıkça kullanılır. İçerdiği protein ile faydalar sağlar. Derili tüketimin kalorisi fazla ve zararlıdır.

Hindi Eti

Hindi Eti Protein bakımından oldukça zengin olan hindi eti yağ ve kolesterol oranı düşük bir besindir. Yüzyıllardır Anadolu topraklarında tüketilmeye devam edilen hindi etinin kış aylarında vücut ısısını arttırdığı bilinir.

Özel günlerde sıklıkla tercih edilen hindi etinin pişirilmesi zordur. Yalnızca 100 gramlık porsiyonu bile günlük ihtiyaç duyulan protein miktarını fazlasıyla karşılar.

Yağ oranı oldukça az olduğundan, diyet yapanların çoğu zaman beslenme planına eklediği bir besin çeşidi olmaktadır. Serotonin üretimi konusunda etkili olan bu besinin aynı zamanda bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu tarz faydalar sunduğundan dolayı ayda en az bir kez hindi tüketimi tavsiye edilir.

Hindi Eti Nasıl Saklanır?

Hindi Eti

Hindi eti nasıl saklanır sorusu hindi eti tüketimine özen gösterenlerin aklında soru işareti yaratan sorulardan biridir. Hindi eti doğru saklanmadığı takdirde bozulma oranı ve buna bağlı olarak potansiyel hastalık oranında artış görülecektir.

Hindi eti donmuş olarak satın alındığında pişirme zamanına kadar sorunsuzca saklanabilir. Doğru bir şekilde muhafaza edilen bu besinin ilk günkü tazeliğini kaybetmesi söz konusu olmayacaktır.

Marketten satın aldığınız gibi aynı poşet içinde hindi etini muhafaza etmeye özen gösterin. Etin paketlemesini yapan firmalar, etin havayla temasını engelleyecek şekilde ambalajlama işlemi yapar.

Eti orijinal paketinden alarak farklı bir pakete koymak etin bozulmasına neden olabilir. Bu tarz sorunları önlemenin en iyi yolu ise hindi etinin ambalajını bozmadan saklamaktır. Pişirilmeyecek olan hindi eti mutlaka dondurulmalıdır.

Özellikle uzun bir süre sonra kullanılacaksa hindi etini dondurarak kullanmak etin tüketileceği tarihe kadar taze olmasına neden olacaktır. 1 yıla kadar hindi eti buzlukta saklanabilirken, dört aydan sonra hindi etinin lezzetini kaybetmeye başlayacağını belirtmek gerekir.

Hindi Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hindi Eti

Hindi etinin en fazla ön plana çıktığı yemek hiç şüphesiz yılbaşıyla özdeşleşen hindi kızartma yemeği olmaktadır. Hindinin iç bölümünden elde edilecek olan ciğerle iç pilav hazırlanabilir.

Ayrıca hindiyi haşlayarak kalan sudan pilava ekleyebilirsiniz. Hindi etinin suyundan çok lezzetli çorbalar yapabilirken, ayrıca gravy sos hazırlamak içinde oldukça uygundur.

Öte yandan hindi eti eşsiz fırın yemekleri yapmak için uygun seçeneklerden biri halindedir. Hindi ile kebaplar, patatesli ve sebzeli yemekler yapabilir, ek olarak hindiyi pek çok farklı yemek çeşidine ekleyerek zengin hale getirebilirsiniz.

Ayrıca hindi eti yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna daha farklı cevaplar vermekte mümkündür. Izgara hindi etinden hindi eti salatası yapabilir, sofranıza alışagelmişten uzak farklı bir dokunuş ekleyebilirsiniz.

Hindi Eti Faydaları

Hindi eti faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok sayıdadır. Üstelik her geçen gün yapılan araştırmalara bağlı olarak hindi etinin yeni faydaları gözler önüne serilmeye devam etmektedir.

B grubu vitaminleri, selenyum, çinko, potasyum içeren hindi eti protein bakımından oldukça zengindir. Ayrıca diğer et çeşitlerine kıyasla doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşüktür. Folik asit bakımından oldukça zengin olan bu besinin bu nedenle hamileler içinde uygun olduğu bilinir.

  • Hindi eti güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur.
  • Vücudun direncini ve gücünü arttırdığı tespit edilmiştir. Kanser türleriyle savaşmaya aracı olur.
  • Mutluluk hormonunu harekete geçiren hindi etini tüketen kişiler kendilerini daha enerjik ve mutlu hissetmektedir.
  • Hücrelerin gelişimini destekleyen hindi eti kansızlık gibi durumlara engel olur.
  • İçeriğinde çinko bulunduğundan üreme sistemine destek olmaktadır.
  • Hindi eti ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalıklarına karşı koruyucu durumdadır.

Hindi Eti Nelere İyi Gelir?

Hindi tüketimine özen göstermek isteyen kişiler tarafından hindi eti nelere iyi gelir, hindi etinin yararları nelerdir gibi sorular duyulabilir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu besin düşük yağ oranıyla kalp dostudur.

Ayrıca zihni güçlendirip, kansızlığa iyi gelirken, vücudun yaşlanmasını engelleyici özelliğe sahiptir. Hamilelerin düzenli olarak tüketmesi gereken hindi eti, anne karnındaki bebeklerin sağlıklı gelişimi için tavsiye edilir.

Hindi Eti İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Beyaz ve kırmızı etin özelliklerine sahip olan hindi etinin lezzeti kırmızı ete, sağlık açısından özellikleri ise beyaz ete benzer. Hindi etindeki protein miktarı yüzde 20 civarındadır.

Ayrıca içeriğinde B1, B2, B3, B12 vitaminleri bulunurken fosfor, magnezyum, potasyum açısından da oldukça zengindir. Hindi eti içindeki vitaminler ve mineraller zengin olup, düzenli kullanımında hindi etinin çok sayıdaki faydası bariz bir şekilde görülebilir.

Hindi Eti Kalorisi

Pişmiş hindi etinin 100 gramında 136 kalori bulunur. Aynı miktardaki derili ve pişmiş hindi eti kalorisi ise 189’dur. Düşük kalori değerlerine sahip olan hindi eti, zayıflamak isteyenler için sıklıkla önerilen besin çeşitlerinden biri haline gelmiş durumdadır.

Hindi Eti Zararları

Hindi eti zararları konusundan ziyade yararlarıyla söz edilen bir besindir. Ancak besine alerjisi olan kişilerde çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bu tarz vakalar çok nadirde olsa görülebilir. Hindi etinin alerjik etkilere yol açması bünyeye bağlıdır.

Bazı kişilerde hindi eti alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Ayrıca yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği bulunan kişilerin hindi tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Güvenilir bir yerden alınan ve doğru şartlarda saklanan hindi eti gönül rahatlığı içinde tercih edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap