Heterokromi Nedir? Neden Oluşur? Hangi Ünlüler de Vardır?

Heterokromi Nedir? Neden Oluşur? Hangi Ünlüler de Vardır? iki gözün farklı renkte olmasıdır. Bir nevi sağlık sorunu nedeni ile oluşur. Bazı ünlüler de Heterokromi bulunur ve farklı çeşitleri vardır.

Heterokromi Nedir? Neden Oluşur? Hangi Ünlüler de Vardır? Dünyada ve toplumumuzda seyrek olarak rastlanan Heterokromi neden oluşur, sorusu bu yazıda cevaplandırılmıştır. Göz sağlığına etkileri, çeşitleri ve tedavisi hakkında bilgi verilmiştir.

Heterokromi Nedir?

Heterokromi Nedir? Neden Oluşur? Hangi Ünlüler de Vardır?

Göz rengi iris tabakasında üretilen melanin seviyesine bağlı olarak oluşur. Melanin göz rengini oluşturan pigmentleri içerir. Pigment seviyesinin her iki gözde farklı üretilmesi nedeniyle gözlerden biri başka, bir diğeri başka bir renk olabilir. Toplum genelinde az rastlanır bir durum olsa da bunu yaşayan binlerce kişi vardır. Bu duruma heterokromi denir.

Heterokromi Ne Demek?

Hetero; ayrı anlamındadır ve chroma; Latince renk anlamına gelir. Heterokromiya ‘ayrı renk’ manasına gelen bir kelimedir ve genellikle göz olmak üzere, saç ve deri rahatsızlıklarında farklı renklere sahip organ veya dokular için kullanılır.

Heterokromi Çeşitleri

Heterokrom çeşitleri aşağıda belirtilmiştir.

1.)  Bölgesel Heterokromi

Bir gözün iki farklı rengin birden bulunması durumudur. Burada iki göz simetrik özelliğe sahiptir. Gözdeki irisin sağ yarıçapı kahverengi, sol yarıçapı yeşil olabilir. Bu her iki göz için de geçerlidir.

2.)  Merkezi Heterokromi

Göz bebeğini çevreleyen iç kısım farklı bir renk ve irisin dış kısmı farklı bir renkten oluşur. İç kısım mavi dış kısım yeşil olabilir veya kahverengi ve mavi olabilir. Bir rengin bittiği noktada diğer renk başlar. Bazı durumlarda oldukça belirgindir. Veya iki renk birbirine geçmiş, iç içe durumdadır. Bu durum belli belirsiz renk farklılıkları yaratır.

3.)  Tam Heterokromi

Bir iris başka bir renk, diğer iris ise başka bir renkten oluşmaktadır. Genellikle bir göz mavi diğeri yeşil olmaktadır. Bazı durumlarda aynı renk fakat birinde açık diğer gözde koyu renk olabilir. Farklı iki göz rengine sahip Heterokromi kedi olan Van kedisinde görülmektedir. Bazı at veya köpek türlerinde de rastlanmaktadır.

Heterokromi Neden Oluşur?

Heterokromi neden oluşur? Sorusuna verilecek yanıt, çok büyük çoğunlukla genetiktir, az oranda doğumsal veya sonradan oluşan travmalar nedeniyle oluşabilir. Heterokromi saç ve deride de görülebilir.

Saçın geneline hakim olan rengin dışında ufak bir bölümünde başka bir renk görülür. Aynı şekilde deride de görülebilir. Ancak vitiligo ile karıştırılmamalıdır. Vitiligo sonradan  belli nedenlerle oluşan geçici bir rahatsızlıktır. Doğuştan gelen derideki renk farklılıkları büyük oranda kalıcıdır.

Heterokromi genetik olarak nesilden nesile aktarılmaktadır. Ancak az oranda doğumsal vakalar veya sinirlerin yıpranması gibi durumların ardından da görülmektedir.

Heterokromi Ünlüler

Dominic Sherwood, 1990 doğumlu yakışıklı İngiliz aktör ve oyuncu heterokromiye sahiptir. Gençlerin ilgi duyduğu Vampire Academy’de rol almıştır. James Bond film serisinde rol alan Jane Seymour da heterokromisi olan oyuncudur ve Emmy ödülü kazanmıştır.  The Irish Man filmiyle nam salan oyuncu Joe Pesci de heterokromi ünlüler arasındadır.

David Bowie, İngiliz rock şarkıcısı ve söz yazarıdır. Sanatçı, tam heterokromiye sahiptir. Josh Henderson, Demi Moore, Kate Bosworth, Mila Kunis, Alice Eve, Tim McIlrath bu durumdaki diğer ünlülerdir.

Tarihte Büyük İskender ve Mimar Sinan gibi şahsiyetlerin heterokromileri olduğu bilinmektedir. Bunun gibi tarihte pek çok lider, komutan ve sanatçının heterokromileri vardır.

Heterokromi Göz Tedavisi

Altında yatan başka sebepler yoksa her hangi bir olumsuzluğa, görme bozukluğuna yol açmamaktadır.

Dolayısıyla bu durum bir hastalık değildir ve sağlık yönünden, görmeyi etkileyecek, göz tansiyonu oluşturacak herhangi başka bir rahatsızlık yoksa tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak bazı kişilerde katarak veya damarsal problemler varsa, gözlerde ağrı yaşanıyorsa Heterokromi tedavisi tüm hastanelerde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap