Hayvanların Kısırlaştırılması Günah Mı?

Tüm kainatın, canlı ve cansız tüm varlıkların yaratıcısı olan Allah (c.c) bizlere hayat bahşetmiştir. Aynı zamanda bizlerle birlikte göremediğimiz fakat varlıklarını bildiğimiz melekleri, cinleri ve diğer varlıkları da yaratmıştır. Bunların yanı sıra ‘’Onlar benim sessiz kullarım’’ dediği hayvanları da biz insanlarla beraber dünyaya yerleştirmiştir.

İşte tam bu noktada da evcil hayvan bakarak evinde minik dostlar edinmiş Allah kullarının aklına gelen en önemli sorulardan birisi operasyonlar oluyor. Elbette ki hayvanların yaşadıkları kazalar ve sonrasında yaşanan süreçlerde operasyonlarına vesile olmak, onların tedavisini üstlenmek büyük sevaptır. Fakat onlarda böyle bir talep söz konusu değilken onun üremesi için yaratılmış olan sistemi operasyonla aldırmak, bir hayvanı kısırlaştırmak dinimize göre ahiret hayatında mesuliyet doğuracaktır.

Allah (c.c) tıpkı insanlar gibi hayvanlara da üreme sistemi yaratmış, onların da kendi hayat döngüleri boyunca çoğalarak yaşamalarına izin vermiştir. Biz insanlar ise evde baktığımızda kedi kısırlaştırmak ya da köpek kısırlaştırmak üzerine günah olup olmadığını sıklıkla araştırmaktayız. Bunun bizim üzerimize düşen bir vaziyet olmadığını ve dolayısıyla ahiret hayatımızda üzerimize vebalinin olacağı ortak görüşler arasındadır.

Evcil Hayvanı Kısırlaştırmak Ne Kadar Günah?

Kedi kısırlaştırmak caiz mi diye merak edenlere bu aşamada çok ince bir çizgiden söz etmek gerekiyor. Allah (c.c) hiçbir şekilde zevk uğruna, herhangi bir sebep yokken yapılacak olan kısırlaştırmalara razı değildir. Bu hayvanlar için de geçerlidir. Ancak bilimsel olarak yapılacak bir araştırma için, insana faydası göz önüne getirilecek bir durum için kısırlaştırma hayvanlar üzerinde gerçekleştirilebilir. İnsanların kısırlaştırılması dinen çok sakıncalı iken hayvanların kısırlaştırılmasında böyle esnek noktalar söz konusu olabiliyor.

Ancak yine de evde baktığınız evcil hayvanınızın üremesini istememek keyfi bir durumdur. Karşınızdaki hayvanın yaşamına dair ya da sizin yaşamınıza dair belirleyici bir unsur değildir. Dolayısıyla pek çok İslam alimi bunun doğru bir davranış olmadığını savunur. Daha genel perspektiften bakıldığında ise İslam ulemaları bir çiftlikte yetiştirilen ve insana faydası olan ineklerin, koyunların ya da insana fayda sağlayacak diğer hayvanların kısırlaştırılmasında herhangi bir beis görmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap