.
.

Havlular Nasıl Yumuşacık Olur? Yıkama Önerileri

.
.

Havlular hem özel kullanım ürünleri arasında yer almakta olup hem de genel kullanıma hitap edebilmektedir. Bir yerde banyoya girdiğimizde elimizi yüzümüzü sildiğimiz havluların yumuşacık olması ve mis gibi kokması bizi rahat hissettirebilir. Aynı zamanda kendi evimizde de buna özen gösterdiğimiz aşikâr. Hijyenin en önemli parçalarından birisi olmasından dolayı havluların düzenli olarak doğru formda yıkanması gerekmektedir.

Fakat yıkama ile kısıtlı bir işlemden söz etmemek gerekiyor. Zira havlular temas ettiği cildimizde ipeksi bir dokunuş yaratmalıdır. Mikropların son derece sevdiği havlular özellikle nemin de verdiği etkiyle çok kolay üreyebilirler. Havlular bu nedenle sık sık değiştirilmeli, yıkanmalı ve temizlenmelidir.

Duştan çıktığımızda vücudumuzdan attığımız tüm ölü derilerin havluya geçmesi ve burada mikrop üremesine neden olması kaçınılmaz sonuçlar arasındadır. Bunun önüne geçebilecek yegane yöntem ise düzenli olarak havluları doğru şekilde yıkamaktır.

Beyaz ve Renkli Havlular Kaç Derecede Yıkanır?

Havlular tasarımsal olarak pek çok ölçüte sahip olabilir. Örneğin beyaz renkler çok yoğun olabileceği gibi renkli havlularla da sık sık karşılaşabiliyoruz. Bunun yanında oyaları olan, işlemeli ve çeşitli desenlerle süslenmiş havlu modelleri de mevcut.

Beyaz renk havlular mutlak suretle 60 derece sıcaklıkla yıkanmalıdır. Ancak renkli havlularda derece 40 olarak belirlenmiştir. Eğer ki renkli havlularınızı 60 derecelik sıcaklıkta yıkarsanız hem havluların dokusunda dökülmeler görecek hem de bazı izler oluştuğunu fark edeceksiniz. Buna ek olarak ise çok ciddi bir şekilde çekmeye başlayacaktır. Havluların küçülmesiyle sonuçlanacak bu deneyimden kaçınmak için renkli havluları 40 dereceden daha yüksek bir sıcaklıkta yıkamamalısınız.

Olabildiğince sertleşmiş, yumuşak dokusunu yitirmiş ve aynı zamanda dokunulduğunda rahatsızlık veren havlularla çok sık mı karşılaşıyorsunuz? Bu durumda muhtemelen yıkama evresinde çok fazla deterjan kullanıyorsunuz. Aşırı deterjan havluların içerisine hapsolur ve zamanla deformasyona neden olarak yapısal bozukluklara yol açar. İşte bu da yumuşaklığını yitirmesinin ana nedenidir.

.

Üstelik çok fazla deterjan koyularak havlu yıkandığında durulama aşaması yetersiz kalırsa fazla olan deterjan havlu içerisinde hapsolabilir. Dolayısıyla sonrasında yaşanacak her durulama eyleminde nem ile birleşerek mikroplar ve bakteriler için uygun ortama dönüşebilir.

Havlu Yıkamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Yumuşak havlular için öneriler herkesin aradığı püf noktaları arasında başı çekiyor. Bunun tabii ki ana nedeni deterjandan ziyade kullanılan yumuşatıcıdır. Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne belirtildiği miktarı aşmamak kaydıyla yumuşatıcı eklediğinizde pamuk gibi havlulara sahip olabilirsiniz.

  • Çamaşır makinesini çalıştırırken havlularınızı ayırarak yıkayın. Beyaz havluları ayrı, renkli havluları ayrı olarak yıkamaya özen gösterin.
  • Havluları diğer çamaşırlardan bağımsız olarak yıkayın.
  • Yumuşatıcılar her ne kadar pamuk gibi havlulara sebep olsa da renkli havlularda renklerin solmasına sebep olabilir.
  • Renkli olan havlularda maksimum yıkama sıcaklığı 50-60 arasına kadar çıkarılabilir.
  • Beyaz havlularda maksimum yıkama sıcaklığı 90-95 derece aralığında olmalıdır.
  • Tavsiye edilen ideal yıkama sıcaklıkları ise beyaz havlularda 60, renkli havlularda 40 derecedir.
  • Havlular kolay deforme olabilen yapıya sahiptirler. Bu nedenle çok uzun süre aynı havlunun kullanılmaması gerekir. Daha fazla havlu almak hepsinin daha kısa süreli kullanımına sebep olacağından daha avantajlıdır.
  • Havlular yıkama programı biter bitmez kuruması için çamaşırlığa asılmalıdır.
  • Yumuşatıcı kullanmıyorsanız havlular sert bir biçimde makineden çıksa bile tersine doğru fırçalayarak onları yumuşatabilirsiniz.
  • Mevcut su şebekelerinin katkı maddeleri havluların daha sert olmasına yol açabilir. Bu nedenle beyaz sirke eklemek sorunu çözecektir.
  • Havlular farklı oyalara, işlemelere, dantellere sahip olabilir. Hepsinin bunlara bağlı olarak yıkama yönergeleri vardır. Yönergeleri etiketten bakarak uygulayın.
.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap