Hatim Duası Arapça Latince Okunuşu! Faziletleri Sırlar ve Türkçe Anlamı

Rabbimizin sözlerinin bulunduğu ve 1 harfinin bile büyük fazilete sahip olduğu Yüce Kitabımızı okumanın erdemi bir hayli fazladır. Ramazan geldiğinde zamanı olanlar mutlaka hatmetmeli. Hatim Duasının Arapça Latince okunuşu, Türkçe meali ve anlamı bilgilerini sizler için hazırladık. 

Hatimin Türkçe manasına baktığımızda karşımıza örtmek çıkıyor. Aslında yapılan işi tamamlamak şeklinde yorumlanır. Yüce Kitabımızın ilk ayetinden son ayetine dek tamamen bitirmek hatim etmektir. Eğer hepsini ezbere biliyorsanız aklınızda okuyup tamamlamak da hatmetmeye girer. 

11 ayın sultanı dinimizce de Kur’an-ı Kerim’in de ayı olarak geçmektedir. Her evde okunur, müminler bir araya gelerek birlikte de okurlar, dinlerler ve bunun ismine de mukabele denir. Şüphesiz ne zaman okursak okuyalım sevabı vardır ama Ramazandaki ameli daha fazladır. Özellikle toplu halde yapılması önerilmektedir. 

Mukabele zaten ALLAH’ın Resulü tarafından gerçekleştirilmiş bir sünnettir. Biz de Liderimizin izinden gitmeliyiz. Ayrıca mukabale Cebrail’in de ameli olarak bilinir. Ramazan ayında mukabele yapmanın sevabını en güzel anlatan hadisi şerif vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v): Bir gün bir cemaat Rabbinin evinde bir araya gelir, Mevla’nın gönderdiği yüce Kitabı okur ve kendi içlerinde bu durumu da konuşurlarsa o cemaat üstüne gönül ferahlığı yapar. O cemaatin üstüne rahmet yağar, melekler her bir yanını sararlar. Rabbimiz o kullarını kendi katında olanların yanında anar. 

Hatim Duası

Hatim Duası Arapça Latince Okunuşu

“El-hamdü lillâhi Rabbil-‘âlemîn. 

Vel-‘âkibetü lil-müttekîn. Velâ ‘udvâne illâ ‘alezzalimîn. 

Ves-salâtü ves-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘âlihî ve sahbihî ecme’în. 

Rabbenâ takabbel minnâ inneke ente’s-semî’ul-‘alîm. 

Ve tüb ‘aleynâ yâ Mevlânâ inneke ente’t-tevvâbür-Rahîm. 

Vehdinâ ve veffiknâ ilel-hakkı ve ilâ tarîkın müstekîm. Bi beraketil-Kur’ânil-‘azîm. 

Ve bi hürmeti men erseltehû rameten lil-‘âlemîn. 

Va’fü ‘annâ yâ Kerîm. Va’fü ‘annâ yâ Rahîm. 

Vağfir lenâ zünûbenâ bi fadlike ve keramike yâ ekramel-ekramîn. 

Allâhümme zeyyinnâ bi zînetil-Kur’ân. 

Ve ekrimnâ bi kerâmetil-Kur’ân. 

Ve şerrifnâ bi şerâfetil-Kur’ân. 

Ve elbisnâ bi hil’atil-Kur’ân. 

Ve edhilnel-cennete bi şefâatil-Kur’ân. 

Ve ‘âfinâ min külli belâid-dünyâ ve ‘azâbil-âhirati bi hurmetil-Kur’ân. 

Verham cemî’a ümmet-i Muhammedin yâ Rahîmü yâ Rahmân. 

Allâhümec’alil-Kur’âne lenâ fid-dünyâ karînâ. 

Ve fil-kabri mûnisâ. 

Ve fil-kıyâmeti şefî’ân ve ‘ales-sırâti nûrâ. 

Ve ilel-cenneti rafîkâ. 

Ve minennâri sitran ve hicâbâ. 

Ve ilel-hayrâti küllihâ delîlen ve imâmâ. Bi fadlike ve cûdike ve keramike yâ Kerîm. 

Allâhümmeh-dinâ bi hidâyetil-Kur’ân. 

Ve neccinâ minen-nîrâni bi kerâmetil-Kur’ân. 

Verfa’ deracâtina bi fadîletil-Kur’ân. 

Ve keffir ‘annâ seyyiâtinâ bi tilâvetil-Kur’ân. Yâ zel-fadli vel-ihsân. 

Allâhümme tahhir kulûbenâ. 

Vestur ‘uyûbenâ. 

Veşfi merdânâ. 

Vekdi duyûnenâ. 

Ve beyyid vücûhenâ. 

Verfa’ deracâtina. 

Verham âbâenâ. 

Veğfir ümmehâtinâ. 

Ve eslih dînenâ ve dünyânâ. 

Ve şeddid şemle a’dâina. 

Vehfaz ehlenâ ve emvâlenâ ve bilâdenâ min cemî’l-âfâti ve’l-emrâdi ve’l-belâyâ. 

Ve sebbit akdâmenâ, ven-surnâ ‘alel-kavmil-kâfirîn. Bi hurmetil-Kur’ânil-‘azîm. 

Allâhümme belliğ sevâbe mâ kara’nâhü. 

Ve nevvir mâ televnâhü ilâ rûhi seyyidinâ Muhammedin sallâllahü te’âlâ ‘aleyhi ve selem. 

Ve ilâ ervâhi cemî’ı ihvânihî minel-enbiyâi vel-murselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû ‘aleyhim ecma’în. 

Ve ilâ ervâhi âlihî ve evlâdihî ve ezvâcihî ve ashâbihî ve etbâ’ıhî ve cemîı’ zürriyyâtihî rıdvânullâhi te’âlâ ‘aleyhim ecma’în. 

Ve ilâ ervâhi âbâinâ ve ümmehâtinâ ve ihvâninâ ve ehavâtinâ ve evlâdina ve akribâinâ ve ehibbâinâ ve asdikâinâ ve esâtîzinâ ve limen kâne lehû hakkun ‘aleynâ ve li cemî’ıl-mü’minîne vel-mü’minâti vel-müslimîne vel-müslimâti, el-ahyâi minhüm vel-emvâti. 

Yâ kâdiyel-hâcâti! Yâ mücîbed-d’avâti! İstecib du’âenâ bi rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Sübhâne Rabbike Rabbil-‘ızzeti ‘ammâ yasıfûn. Ve selâmün ‘alel-mürselîn. Vel-hamdü lillâhi Rabbil-‘âlemîn. el-Fatiha 

Hatim Duası Arapça Latince Okunuşu! Faziletleri Sırlar ve Türkçe Anlamı
Hatim Duası Arapça Latince Okunuşu! Faziletleri Sırlar ve Türkçe Anlamı

Hatim Duası Türkçe Meali Anlamı

Alemleri yaradan Mevla’mız Yüce Rabbimize övgüler olsun. Mükâfatlandırılacak olanlar sürekli tövbe ve ibadet eden kullardır. Düşmanca tavırlar yalnızca zalimleredir. 

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e ve soyuna, yanında bulunmuş, birlikte savaşmış tüm herkese salat-selam olsun.

Yaradan ALLAH’ım! Sen bu kullarının ibadetlerini onayla. Kuşkusuz ki Sen bütün şeyleri duyarsın ve farkındasındır. 

Rabbim! Bu aciz kullarının tövbelerini duy ve kabul et. Kuşkusuz ki Sen Tevbeleri fazlasıyla kabul buyuransın ve şefkatlisin. Bu kullarına Müslümanlık yolunu nasip et. Hakk’a ve doğru yola varmamıza başarılı kıl. Ulu Kitabımızın saygısına, âlemi cihana rahmet diye yolladığın Resulünün de saygısına.

Kerim olan Rabbim! Bu kullarını affet. Merhametli olan Rabbim bizi de bağışla. İkramda bulunanlar en ulusu Rabbim! Bu kullarının hatalarını ihsan ve lütuf ile affet. 

Rabbim! Sen bu kullarını Yüce Kitabımızın süsüyle süsle. Kitabımızla bu kullarını lütfet ve onurlandır. Kur’an kıyafetini kullarına giydi. Kur’an saygısına kullarını cennetine al. Yüce Kitabımızın saygısına fani dünyadaki bütün şerlerden ve kıyamet sonrası oluşacak azaptan kullarını muhafaza et. Bağışlayan, merhametli şefkatli Rabbim! Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in ümmetini şefkat göster. 

Rabbim! Bu imtihan dünyasında Kur’an-ı Kerim’i sen bu kullarına yoldaş yap. Yüce Kitabımızı kabir zamanı da bizimle arkadaş et. O kaçınılmaz gün geldiğinde Kitabımızın kulların için şefaatçi olmasına izin ver. Sırat köprüsünde geçeceğimiz zaman Kitabımızı kulların nur eyle. O bize cennette de arkadaş olsun. Cehennemin o korkunç alevlerinden bizi koruması için onu bir kalkan gibi kıl. Bağışlayıcılığın, eli açıklığın ve kerem ile bu kullar için hayırlı olan ne varsa Kitabımızı bizler bir lider kıl. 

Yüce kitabımızın hidayetiyle bu kullarını Senin yoluna ulaştır. Kitabımızın saygısına kullarını ateşten muhafaza et ve mertebemizi arttır. Okunan ayetlerin hürmetine hatalarımızı affet. Lütuf ve ihsan Sendedir Rabbim!

Rabbim! Sen bu kullarının yüreklerini ardındır. Yanlışlarımızı ört. Rahatsız olan kişilere sağlık ihsan eyle. Borcu olan müminlerin imdadına koş. Kullarının yüzüne ışık ver. Mertebimizi artır. Atalarımızı ve analarımızı affet, şefkat göster. Dünya ve din işleri konusunda bizleri terbiye et. İslam düşmanı olanların, kullarına yapılan saldırıları bozguna uğrat. Neslimizi, mülkümüzü, şehrimizi, yaşanabilecek doğa olaylarından, rahatsızlıklardan ve musibetlerden koru. Ayaklarımızı sabit kıl ve kâfirlerle mücadelede kullarına yardım et. Ulu Kitabımızın hürmeti için. 

Rabbim! Yüksek sesle okuduğumuz Yüce Kitabımızın iyi amellerini ve nurunu Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in ruhuna gönder. Ayrıca diğer gönderdiğin Elçilerin de hepsine ulaştır. ALLAH’ın Resulünün, soyunun, onunla birlikte bulunan herkesin ve ailesinin ruhlarına da gönder Rabbim.

Yaşayan ve yaşamayan tüm atalarımızın, analarımızın, kardeşlerimizin, çocuklarımızın, yakınlarımızın, hısımlarımızın, sevgi duyduğumuz ve bizde hakkı bulunan tüm mümin kadın ve erkeğin ruhuna da gönder. 

Bütün gereksinimleri karşılayan Rabbim! Dualara cevap veren Mevla’m! Şefkatlilerin en şefkatlisi! Sen kullarının dualarına olumlu yanıt ver. Gelmiş geçmiş bütün Elçilerine salat ve selam olsun. 

Senin ALLAH’ın, güç ve onur sahibi Mevla! O kişilerin sıfatlandırdığı bütün şeylerden ıraktır ve uludur. Bütün Peygamberlere selam ederim. Alemlerin Mevla’sı Rabbimize hamd olsun. 

Hatim duasının ardından Fatiha dedikten sonra ilk sure Fatiha dua niyetine okunur. 

Hatim Duası Nasıl Edilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi mümin her gün sevap kazanmak istemez? Tabii ki hepimiz isteriz. O’nun için hak yolundan sapmamalı ve Yüce Kitabımızı ve sünnet davranışları bırakmamak gerekir. Kitabımızı sadece okumak için okumak yanlıştır. Okuduğunuzun ne manaya geldiğini bilmeniz gerekir. Arapça bilmiyorsanız da Türkçe anlamına bakara anlayabilirsiniz. Mesele Kitabımızın özünü, Rabbimizin bize ne anlatmak istediğini anlamaktır. Hatim etmeyi başarırsak ve bunu sürekli tekrar edersek zaten Rabbimizin bizim için doğru olanı söylediğinin de farkına varırız. Zaten her hatimde Rabbimize bir adım daha yaklaşacağız. 

Bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kur’an-ı Kerimi okumuş bir mümin hem lezzeti hem de kokusu iyi olan turunca benzer. Yüce Kitabımızı okumamış müminse, tadı yine lezzetli lakin hiçbir kokusu bulunmayan hurmaya benzer. Kur’an-ı Kerim’i okumakta olan bir münafık, hoş kokar lakin tattığında ağızda acımsı tat bırakan fesleğene benzer. Yüce Kitabımızı okumamış bir münafık, hem kokusu olmayan hem de dilde acı tat bırakan yaban kelebeğine benzer. 

Kur’an-ı Kerim’i tamamen okumanızın ardından Hatim duası okumadan evvel: Nas-Fatiha okumalı. Bir de en uzun sure olan Bakara’dan 5 ayet okuyun ki bu sünnet bir davranıştır. 

Hatim duası ile ilgili hadisi şerifte: ALLAH’ın Resulü hatim sonrası Nas suresini okur, Fatiha’yı da okur ve ardından Bakara’nın ilk ayetinden başlar “ve ulaike humu’l-müflihun” olan bölümüne kadar devam eder ve hatim duasını tamamlardı ve ondan sonra oturduğu yerden doğrulurdu.

Başka bir hadisi şerifte de: Hangi mümin Yüce Kitabımızı hatim edebilirse o kulun kabul olacak bir duası olmuş demektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap