Hasar Kaydı Ve Pert Kaydı Arasında ki Farklar

Hasar Kaydı  Ve Pert Kaydı Arasında ki Farklar Alıcıların ikinci el araç satın alınması durumunda en çok dikkat ettiği konuların başında, araç üzerinde herhangi bir hasar kaydının olup olmadığı gelir. İkinci el araç satın alma işlemlerinde hasar ile pert kaydı sorgulamalarını inceledikten sonra almak gerekir. Bu sorgulama işlemi araç almayı düşünen alıcıların zarara uğramasının önüne geçecektir.

Hasar kaydı ikinci el bir otomobil kullanıldığı dönem içinde kaza sonrası ufak çaplı tamir, değişen parça ve boya gibi işlemlerini içermektedir. Bu bilgiler sayesinde devlete bağlı olan kısaca tramer denilen sigorta bilgi ve gözetim merkezi sisteminde kayıt altına alınır. Araç hasar kayıtları, aracın küçük tamir işlemlerinin beraberinde büyük kapsamlı tamir, bakım ve servis işlemlerini de kapsar.

Herhangi bir trafik kazası olması durumunda ağır hasar alan ve kullanılmaz duruma gelen araçlar, ağır hasarlı veya pert araç olarak isimlendirilir. Pert kaydı ise kasko sigortasına göre aracın kaza sonucunda, araç değerinin yüzde yetmişi ve üzerinde bir maddi kayba uğraması halinde gündeme gelir. Yani bir aracın pert araç olarak değerlendirilmesi için geçirmiş olduğu kazada ağır hasar alması, maddi değerini kaybetmesi ya da kullanılmaz duruma gelmesi gerekir.

Ağır hasarlı araçlar trafikten çekilir ve bu durum araç plakasına işlenmiş olur. İşlem gerçekleştikten sonra trafikten çekilmiştir, kaşeli belge alınarak yapılan bu işleme pert kaydı denilir. Ekspertiz raporları ile pert olduğu belirlenen kaskolu araçlar için sigorta şirketleri, hasar almış olan aracın rayiç değerine göre sigortalıya ödeme yapabilir.

Başka İçerik:  Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Hasar Kaydı İle Pert Kaydı Aynı mıdır?

Hasar Kaydı İle Pert Kaydı Aynı mıdır?

Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır sorusuna ikinci el araç satın almayı düşünenler için zihnini sıkça meşgul eden sorulardan bir tanesidir. Hasar ile pert kaydı aynı şeyi değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark hasar kaydında aracın tamir masraflarını araç değerini yüzde 70’in altında kalması, aşırı ağır hasarlı yani pert durumuna gelmiş araçlarda ise yüzde’ 70’in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt durumunda da raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler tramer sisteminde kayıt altına alınır.

Pert kaydı olan otomobillerin hasar kaydı olan otomobillerden en büyük farkı ise onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik bakımdan hem de can güvenliği açısından kullanıma çok da uygun olmamasıdır.

Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Hasar ve pert kaydı sorgulaması yapmanın birden fazla yolu vardır. İlk ve en ulaşabilir yol e-devlet sistemi üzerinden sigorta bilgi ve gözetim merkezi tramer bölümündeki hasar kaydı sorgulama ekranındadır. Bu hizmeti kullanarak yalnızca satın almayı düşündüğünüzün değil, kendi üzerinize kayıtlı olan araçların hasar kaydı sorgusunu bile rahatlıkla yapılabilir.

Satın almayı karar verilen araçların kayıtlarını sorgulamak için ise sigorta bilgi ve gözlem merkezi tramer internet sayfasında budanan sitesinden faydalanabilirsiniz. Yine aynı İnternet sayfasından bağlı olan 5664 numaralı mesaj hattına ilgili plakayı mesaj olarak ya da 118 90 Alo Hasar Çağrı merkezini arayarak aracın bütün kayıtlarına tamir tutarlarına ve hasar oranlarını ayrıntılı şekilde öğrenebilirsiniz.

Pert Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Pert Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Beğenmiş olduğunuz ikinci el aracı pert kaydını sorgulama aynen hasar kaydı sorgulama işlemleri gibi yapmanız mümkündür. Aracın mevcut şasi numarası üzerinden kaydını sorgulanabilir. Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamalarını yaptıktan sonra size uygun olan aracı satın alabilirsiniz

Başka İçerik:  Motosiklet Ekipmanları Olmazsa Olmazları

. İkinci el araç satın almış olduğunuz da araç el değiştirdiği için aracın bir önceki sahibi tarafından yaptırılmış olan kasko otomatik olarak geçersiz olacaktır. Üzerinize yeni aldığınız aracınızı beklenmeyen herhangi bir risklere karşı güvence altına almak için kasko poliçesini bir an evvel yaptırarak trafiğe güvenli bir şekilde çıkabilirsiniz.

Araç Sigortası

Sizlere ve bütçenize en uygun sigorta şirketlerini araştırma yaparak ikinci el araç sigortasını farklı ödeme seçenekleri sunan kasko şirketleri ile görüşmeniz faydanıza olacaktır. Herhangi bir dolandırıcılık ile karşılaşmamak için almayı düşündüğünüz ikinci el aracın hasar ve pert kayıtlarını araştırmadan üzerinize kesinlikle hiçbir aracı geçirmemeniz yararınıza olacaktır.

Yapılması gereken araç almadan evvel bu araç hakkında yapılmış olan tüm işlemler hakkında detaylı bilgi edinerek satın almaktır. Araç almayı düşünenler, sigorta firmaları aracılığı ile hasar kaydı olan araçların kasko projelerini kolaylıkla yaptırmak için ve araçların kontrollerini tamamladıktan sonra güvenle kullanabilir.

Hasar Kaydı Bulunan Araçlar

Hasar Kaydı Bulunan Araçlar

Hasar kaydı açılmış araçların, trafikte aktif olmasın da satın alınmasında ve satılmasında hiçbir engel barındırmaz. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi düzenlenirken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Hasar kaydı ve pert kaydı olan Ağır hasar görmüş olan araçların, hem güvenlik için hem maddi kayba uğramamak için, trafikten çekilmesi daha doğru olacaktır. Bazı araçlar kaza geçirdiklerinden sonra araç sahipleri plaka değişikliği yaparak görülmesini engellenen kayıtlar olabilir. Böyle bir durumla karşılaşınca hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamasını aracın şasi numarası üzerinden yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap