Hasar Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafiğe çıktığımızda kaza yapmak herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Fakat bu kazaları en az hasarla atlatabilmek için bazı işlemleri yapması gerekir. Hasar anında yapılması gerekenler ise şu şekilde olmalıdır: İlk olarak bir kaza yaptığınız zaman ve araba hasarlar meydana geldiğin de sigorta şirketini arayarak hasar ihbarında bulunmalısınız. 

Hasar ihbarını kaza anında yapmayacak durumdaysanız kazanın ve hasarın oluştuğu tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta şirketini aramanız gerekir. Sigorta şirketiniz aracınız için bir çekici gönderebilir ve aracın güvenliğini sağlarlar. Siz ise sigorta şirketinin göndereceği çekici gelmeden aracın her tarafını farklı farklı açılar ile çekmelisiniz. 

Kazayı tek siz yapmadıysanız kaza çift taraflı bir şeklide meydana geldiyse karşı taraf ile konuşarak kaza tespit tutanağı doldurmanız gerekir. Kaza Tespit Tutanağında araç bilgilerinizi, kazanın krokisi, iletişim bilgileri ve iki tarafın imzası olmalıdır. Tuttuğunuz tutanağın yanı sıra poliçe kopyası gereklidir. 

Hasar İhbarında İstenen Evraklar Nelerdir?

Hasar anında yapılması gerekenler içinde evrakların toplanması da vardır. Hasar meydana geldiğinde belli kurallar çevresinde hasar ihbarı yapılır. Hasar bildirimi kuralları sigorta şeklinin şartları ile size belirtilir. Hasar ihbarı yapacağınız zaman sigorta şirketinin çağrı merkezine durumu bildirerek hasar ihbarı yaptırabilirsiniz. 

Hasar ihbarından sonra hasar ihbarında istenen evraklar hazırlanmaya başlanır. Bunlardan iki kaza tespit tutanağıdır. Tutanağın doldurulabilmesi için iki tarafında anlaşmış olması gerekir. Bunlardan sonra istenilecek evraklar poliçe numarası, hasar tarihi, tahmini hasar miktarı, hasar sebebi, hasara uğrayan kıymet sigorta sahibinin iletişim bilgileri istenilir. Fakat 20.000 TL üzeri bir hasar varsa bunlara ek olarak şu belgeler istenir:

  • Nüfus cüzdan fotokopisi 

Tüzel kişiliklerden ise şu belgeler istenir:

  • Ticaret sicil gazetesi
  • İmza sirküleri, vergi levhası
  • Faaliyet belgesi, imza yetkilisi/yetkilinin nüfus cüzdan fotokopisi ve ikamet adresi, imzası istenilir. 

Başka İçerik:  Ev Tadilatında Bilmeniz Gerekenler

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Hasar anında yapılması gereken kaza tespit tutanağı taraflar kolluk kuvvetinin gelmesi beklemek istemiyorsa anlaşarak “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” yerine geçecek bir anlaşma tutanağı düzenler. Tutukları bu tutanak ile sigorta şirketlerine de başvuru yapabilirler. Fakat kaza tespit tutanağı bazı durumlarda geçerliliğini yitirecektir. 

Trafik kazası sebebi ile tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller şu şekilde ifade edilmiştir; sürücü ehliyetsiz araç kullanıyorsa, sürücünün yaş kriterine uygun olmaması, alkol veya akıl sağlığı şüphesinin olması, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, kamu kurumlarına ait eşyada zararların olması, trafik hasarları sadece 3. Kişiye ait eşyaya zarar verdiyse, kazaya karışan araçlardan birinin trafik sigortasının olmaması halinde, kaza da vefat eden veya yaralanan birisi olması halinde sizin tutacağınız tutanak geçersiz sayılacaktır. Bu durumlar karşısında trafik zabıtası çağırmalıdır. 

Bu şartlar taşınmıyor ve kaza tespit tutanağı doldurmaya hiçbir engel yok ise kaza tespit tutanağını doldurun. Kaza tespit tutanağı doldururken 1 numaralı alana kazanın yaşandığı tarih/saat yazılmalıdır. İkinci alana ise kazanın gerçekleştiği mevki tüm detayları ile yazılmalıdır. 

Eğer görgü tanığı varsa adı/soyadı, adresi ve telefonu alınmalıdır. Ardından sürücü, araç ve trafik sigorta bilgilerini doldurmalıdır. Görsel olarak kazayı çizmeli ve kaza türlerinden biri seçmelisiniz. Trafik kazasında aracın kaza aldığı yerleri gösterin. Hasarı fotoğraflandırın. Kaza ile ilgili görüşlerinizi belirterek tutanağa imzanızı atın. 

Hasar Bildirimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Trafik kazalarında hasar bildirimi sigorta şirketine arayarak yapılır. Hasar bildirimi için gerekli evraklar hazırlanır ve kaza tespit tutanağı tutulur. Deprem hasar bildiriminde ise DASK’ a bu bildirimin yapılması gerekir. DASK’ ın telefon hattını ya da internet adresini kullanarak hasar bildirimi yapabilirsiniz. Diğer hasar bildirimleri için acenteleri, alo telefon hatlarını, internet sitelerini kullanabilirsiniz. 

Başka İçerik:  Kasko ile Araç Bakımını İhmal Etmeyin

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hasar sorgulama, trafik sigortaları bilgi merkezi kurumu sayesinde yapılır. Bu sistem ile aracın sigorta işlemlerine bakılabilir. Bu işlemde araç hakkındaki tüm bilgilere bakılarak, kaza bilgilerini de ulaşılır. Kaza bilgileri sayesinde aracın ağır hasarlı olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

Bir aracın hasar kaydını sorgulamak istiyorsanız SMS sorgulaması ile bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken telefonunuzu açmak ve SMS bölümüne plakayı yazmak, ardından da 5664’e SMS olarak göndermektir. SMS sorgulamaları ile ekspers raporu, şasi no, araç detay bilgisi sorgulama gibi sorgulamaları da yapabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap