Hangi Zarar Veren Hayvanların Öldürülmesi Günah Değildir?

Hayvanlara karşı zulmün ve şiddetin en çok yaşandığı dönemlerdeyiz. Oysa ki Allah hayvanlar için ‘’Onlar benim sessiz kullarımdır’’ ifadesini bizlere söylemiştir. Dolayısıyla zarar verdiğimiz, onun yaşama hakkını elinden aldığımız her hayvan aslında Allah’a karşı gelmektir, günah işlemektir. Tarih boyunca insanlığın pek çok hayvanla karşı karşıya geldiğini, yırtıcı ve öldürücü hayvanların öldürüldüğünü gördük.

Tabii ki hayati bir risk oluşturan durumlarda hayvanları öldürmekle ilgili günah olup olmaması durumu tartışmaya açıktır. Fakat çok sık sorulan soruların başında evde sinek öldürmenin ya da bir fareyi kapanla yakalayıp öldürmenin günahı geliyor. Hiçbir canlı veya cansız varlık Allah (c.c) tarafından öylesine, hiçbir vasfı olmadan ve durduk yere yaratılmamıştır. Örneğin sinek kadar rahatsız edici bir hayvan yoktur. Ancak ekosisteme katkısı araştırıldığında farklı pek çok sonuç görebiliyoruz.

Bunun gibi çok sayıda örneğe bilimsel olarak da rastlamak son derece mümkündür. Hayvanlar İslam tarihi boyunca her zaman el üstünde tutulmuş, tıpkı Allah’ın kulları gibi değer görmüş canlılardır. Evde minik dostlarımıza baktığımızda da onların sadakatini hissetmek zor değildir. Örneğin peygamber efendimiz (SAV) ‘’Cehennemde yanan bir kadının günahı bağladığı, serbest bırakmadığı, beslemediği, haşereleri yemesine dahi izin vermediği bir kedidir’’ buyurmuştur. 

  • Ayeti kerimeye bakıldığında ‘’Sizler yerde gördüklerinize her zaman acıyıp merhamet edin. Acıyıp merhamet edin ki göktekiler sizlere acısın ve merhamet etsin’’ buyrulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ayetlerde de hayvanlara karşı hassas olmamız, onlara zulmetmememiz ve şiddet uygulamamamız emrediliyor. 
  • Akla takılan en büyük soru işareti ise evdeki insanlara zarar veren, evdeki eşyalara, yiyeceklere, giyeceklere zarar veren hayvanlarla karşılaştığımızda ne yapılmalıdır? Bu hayvanları öldürmenin günahı var mıdır? 

Zararlı Bir Hayvanı Öldürmek Günah Mı?

Hayvanları öldürmek dinimize göre günah eylemlerin başında gelir. Dolayısıyla zararlı bir hayvanı öldürme noktasında kafa karışıklığı oluşabiliyor. Bununla alakalı olarak ilk yapılması gereken şey hayvanı öldürmek yerine onu uzak tutmak, engellemektir. Örneğin evinize giren bir böceği öldürmek yerine dışarıya salmak gibi düşünülebilir. 

Bu nahif düşünce aslında zararlı zararsız her hayvan için ilk yapmamız gereken şeydir. Tarlaya dadanan zararlı bir hayvan için tel örgü, korkuluk, su ile dolu hendek gibi çok sayıda çözüm üretilebilir. Fakat bu engelleme adımlarını atmadan direkt olarak onu zehirlemek, vurmak, öldürmek kesinlikle günahtır.

Ancak her önleme rağmen insanın ya da diğer canlıların canına, malına ya da mahsule zarar veren bir hayvan söz konusu ise onun öldürülmesinde şüphesiz ki bir sakınca yoktur. Misal olarak evde gördüğünüz bir akrep sokması durumunda kişilere zarar verebilir. Bu durumda öldürülmesinde bir sakınca yoktur. Yine tarlanıza dadanmış bir yılan mahsule, size ya da çevredeki hayvanlara zarar verebilir. Bu durumda da öldürülmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. 

Hayati Tehlike Oluşturup Öldürülmesinde Günah Olmayan Hayvanlar

Size veya malınıza zarar vermeyen özellikle haşere ve sineklerin öldürülmesi yerine onları uzaklaştıracak önlemler almak en doğrusu olacaktır. Bu hayvanları uzaklaştıran ilaçlar, yaklaşmasını önleyecek engeller tercih etmek daha hayırlıdır. Sineği öldürmek yerine kapı ve pencerelere tel takılması, sinek kovucu sprey sıkılması ve ilaçların kullanılması tercih edilmelidir. 

Eğer ki söz konusu hayvan hayati bir risk oluşturuyorsa, saldırması durumunda cana ve mala zarar vermesi mümkün ise öldürülmesinde bir sakınca bulunmadığı belirtilebilir. Tabii ki bu aşamada da o hayvanın acı çekerek ölmesi, can çekişmesine izin verilmesi ve yakılması kesinlikle yasaktır. Bir hayvanı yakarak öldürmek en büyük günahlar arasındadır. 

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) fasık olan hayvanlarla ilgili hadis-i şerifinde ‘’İçlerinde beş hayvan vardır ki Mekke’de hareme yakın görüldüğünde bile öldürülmesinde sakınca yoktur. Akrep, fare, yırtıcı köpek, çaylak ve karga ihramda olan kişi tarafından bile öldürülebilir’’ buyurmuştur. 

İnsana zarar veren kurt gibi yırtıcıların tümü yırtıcı köpekler olarak bir araya alınmıştır. Bu hayvanların acı çektirilmeden, can çekilmesine müsaade etmeden, yakılmadan öldürülmesinde bir beis yoktur. Ancak hiçbir şekilde insana veya mala zarar vermeyen, herhangi bir zulme sebep olmayan hayvanlara şiddet uygulamak, onları öldürmek ve canlarını almak insan için en büyük günahlar arasında yer alacağından yapılmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap