Hangi Yağlar Zararlıdır?

Sağlıklı ve zinde kalabilmek için vücudumuzun tüm besin maddelerine belli oranlarda ihtiyacı vardır. Bu besin grupları; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve vitaminlerdir. Her ne kadar çok sağlıklı olmadığı iddia edilen bir besin maddesi de olsa yağların günlük belli bir olanda tüketilmesi gereklidir.
Vücudun en önemli besin kaynaklarından olan yağlar; bireyin yaş, cinsiyet gibi özelliklerine göre orantılı olarak metabolizmamızda bulunması gerekmektedir. Ancak yağ tüketimi son d

Sağlıklı ve zinde kalabilmek için vücudumuzun tüm besin maddelerine belli oranlarda ihtiyacı vardır.

Bu besin grupları; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve vitaminlerdir. Her ne kadar çok sağlıklı olmadığı iddia edilen bir besin maddesi de olsa yağların günlük belli bir olanda tüketilmesi gereklidir.

Vücudun en önemli besin kaynaklarından olan yağlar; bireyin yaş, cinsiyet gibi özelliklerine göre orantılı olarak metabolizmamızda bulunması gerekmektedir.

Ancak yağ tüketimi son derece sınırlı ve ölçülü olmak zorundadır ki aksi halde önce şişmanlığa ardından da buna bağlı olarak birçok hastalığa neden olabilmektedir. Kalp hastalıkları ve kanser bu hastalıkların başında gelmektedir.

Yağlar, yağ asitlerinden meydana gelmekte olup yağın özelliğini içerdiği yağ asidi kombinasyonları belirlemektedir.

Peki, hangi yağlar zararlıdır?

Doymuş Yağlar:

Genelde süt, et, yumurta sarısı, tavuk derisi benzeri hayvansal besinlerde bulunurlar. Dengeli olarak tüketilmeleri gereklidir. Aşrı tüketilmeleri damar ve kalp hastalıkları için yüksek risk faktörüdür. Meme, prostat ve kolon kanseri ihtimalini artırdığı kanıtlanmıştır.

Trans Yağlar:

Sağlık açısından en zararlı olan yağ grubunu oluşturmaktadır. Tüketim miktarının hiçbir önemi olmayıp tüketilen her miktarı zararlıdır.

Sentetik yağ grubuna girmekte olup bitkilerin bünyesinde bulunan yağların hidrojenize edilmesi ile elde edilirler. Vücudun hiçbir şekilde tanımadığı yağ grubunu oluşturmaktadır.

Bu tip yağlar genelde işlenmiş gıdalarda, hazır unlu mamullerinde ve özellikle fast food ürünlerinde bol miktarda bulunurlar.

Bunların dışında olmak üzere bazı grup yağlar ısıya tabi tutulduklarında da trans yağlara dönüşebilmektedirler.

Özellikle mutfaktan eksik etmediğimiz ayçiçeği ve mısırözü yağları bu özelliği göstermektedir. Bu nedenle bu iki yağın kızartmalarda kullanılması son derece zararlı etki yaratmaktadır.

Trans yağlar doymuş yağlara oranla vücuda çok daha büyük oranlarda zarar verebilmektedirler. Bu yağlar köyü kolesterolü yükseltip iyi kolesterolü düşürme eğilimindedirler.

Doymamış yağlar:

Sağlık açısından tavsiye edilen yağlardır. 2 gruba ayrılır

Tekli doymamış yağlar:

Vücudun ihtiyaç duyduğu en iyi yağ kaynaklarıdır.

Çoğunlukla bitkisel kökenlidirler. (Zeytinyağı)

Çoklu doymamış yağlar:

2 ana gruba sahip olup bunlar omega3 ve omega6 dır.

Omega3 balıklarda, omega6 ise tahıllarda bolca bulunur.

Bu tip yağların vücutta bir çok olumlu işlevleri vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap