Hamsi Temizlemenin En Kolay Yolu! Ayıklamanın Püf Noktaları

Hamsi Temizlemenin En Kolay Yolu! Ayıklamanın Püf Noktaları. Hamsi aslında kılçıklı bir balıktır. Ancak baz balıklar gibi pişirilirken tümüyle pişmez ve kılçığı ayıklanır. Dolayısıyla kılçıksız bir balık türü gibi anılır.

Sofralarda da en çok görülmesinin sebebi budur. Hızlı bir biçimde tüketilebiliyor olması, boyunun ufak oluşu ve lezzeti bilhassa Karadeniz yöresinde her öğünde yenilmesini sağlamıştır. Tabii ki diğer yörelerde de bu yüzden sık sık tercih ediliyor.

Hamsi gibi küçük balıkları temizlemek ise normal şartlarda oldukça zor gibi algılanıyor. Oysa pratik yolları olduğu için balığı ayıklamanın son derece kolay olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Üstelik uzmanlar tarafından da önerilen bir balık türü olduğunun altını çizelim. Özellikle fosfor, iyot, kalsiyum, potasyum, sodyum ve magnezyum yönünden son derece ciddi bir besin deposudur.

Hamsi Nasıl Ayıklanır?

Balık tüketmek herkesin yapması gereken bir ihtiyaç olarak biliniyor. Haftanın en az iki günü yenilmesi sağlık açısından faydalı bulunuyor. Hamsi ise bu noktada en çok tercih edilen balık türü olabilir. Yaklaşık 12 santimetre kadar olan bu balık pişirilmeden evvel zaten temizleniyor.

Dolayısıyla sonrasında kızartıldığında direkt olarak mideye inebiliyor. Balık yemenin en kolay yolu olduğu için hamsi tercih etmeniz son derece normal. Yine de evde pişireceğiniz zaman temizlemeniz zor olabilir.

İlk olarak balığı seçme aşamasından başlayalım. Hamsi gibi balıkların farklı renk gruplarına sahip olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz.

Bu balıklarda canlıyken ve tutulduktan sonra bazı renklerin daha belirgin olduğu biliniyor. Örneğin hamsiyi canlıyken gördüğünüzde balığın sırtının yeşile çaldığını fark edebilirsiniz.

Bu renk tutulup öldükten sonra daha çok maviyi andırır. Eğer alacağınız balık uzun süredir bekliyorsa ve bayatlamaya başladıysa sırt kısmı siyaha dönmeye başlar.

Taze balığı seçtikten sonra eve gelip ayıklama aşamasına geçebilirsiniz. Günümüzde balık hallerinde ya da balıkçılarda temizleme işlemi belli bir ücret karşılığında profesyonel olarak yapılıyor. Evde temizlemeniz gerektiğinde ise bazı kurallara uymanız yararınıza olacaktır.

Kesme tahtasına hamsiyi yatırdıktan hemen sonra başını ayırarak temizleme sürecine girişebilirsiniz. Başlarını kestikten hemen sonra zaten iç kısmını göreceksiniz. Bazı balık türleri gibi sert bir kılçığa ve omurgaya sahip olmadıklarından ötürü parmağınızla bile içini boşaltabilirsiniz.

Başını ayırdıktan sonra iç kısmını bir parmağınızla aşağı doğru ittirdiğiniz zaman balık ortadan ikiye ayrılacak ve kuyruk kısmına geldiğinizde içi çıkmış olacaktır. İçini ayırdıktan sonra elinizde kalan et kısmını ayrı bir kaba alabilirsiniz.

İçini çıkardıktan sonra kılçığı elinizde değilse içerisinde görebilirsiniz. Çok ince bir kılçığı olduğu için bu noktaya dikkat etmeniz öneriliyor.

Hemen kılçığı da tutup çektikten sonra balığın et kısmını kenarda istifleyin. İstifleyeceğiniz kabın içerisine su doldurmak ve hatta tuz atmak önemlidir. Tuzlu suda dinlendiğinde balığın eti çok daha lezzetli olacaktır. Ancak pişirme aşamasından önce tuzlu sudan çıkarır çıkarmaz yıkamanız önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap