Hamilelikte Siyah Dışkı Görüldüğünde Ne Yapılır?

Kadınların hayatlarında hormon dengesi açısından en değişken süreç hamilelik sürecidir. Bu dönem boyunca sindirim sistemi başta olmak üzere pek çok hormon dengesinde farklılıklar gözlemlenebilir. Bunların en bilinirlerinden birisi ise dışkılama esnasında siyahlaşma görmektir. Siyahlaşmış bir dışkı görmenin dışında normalden daha koyu ya da daha kahverengi bir dışkı görmek yine mümkündür. Pek çok sebebe bağlanabileceği gibi doktorunuza bu konuyla ilgili bilgi vermeniz tavsiye edilir.

Hamilelikle Neden Siyah Dışkılama Olur?

Gebelikte siyah dışkılama kadınların çok büyük bir çoğunluğunda görülebilir bir durumdur. Nedenleri arasında da çoğunlukla şunlar yer alır.

  • Demir Eksikliği

Demir eksikliği kadınlarda gebelik süreci boyunca sık yaşanan sorunların başında gelir. Bunun içinse uzman doktorların reçete ettikleri demir takviyeleri vardır. Fakat demirin sindirimi oldukça zordur. Öyle ki Dr. Marilyn Glenville tarafından belirtilmiş olan rapora göre demir glukonat ve demir sülfat en zor sindirilen enzimler arasında yer alıyor. Dolayısıyla yalnızca dışkıda siyahlaşmaya ve sertleşmeye değil kabızlık sorunlarına da neden oluyor. Bu tarz bir problem yaşayan gebelerin demiri ilaç ile değil daha doğal yollardan almaları tavsiye ediliyor. En zengin demir içeren besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer ve tabii ki kırmızı et yer alıyor.

  • Beslenme

Beslenme alışkanlığı da hamilelik döneminde fazlasıyla değişebilir. Dışkının siyahlaşmasına yol açacak olan faktörlerden birisi gıda boyası olmakla beraber aynı zamanda bazı doğal besinler de dışkıda siyahlaşma yapabilir. Meyan kökü bunlardan birisi iken bir diğeri yaban mersinidir. Çok fazla tüketildiğinde dışkınız tamamıyla siyahlaşabilir. Yediklerinizi liste olarak not almalı, hangi yiyecekleri tükettikten sonra dışkıda siyahlaşma olduğunu tespit etmelisiniz. Akabinde o yiyeceklerden uzak durulabilir.

  • Kanamalar

Melena ismi verilen durum bağırsaklarda meydana gelen kanamaların dışkıda kandan kaynaklı olarak koyu bir renk görülmesidir. Aynı zamanda bu durumda dışkı aşırı derecede ağır bir kokuya sahip olur. Yine bağırsaklar kanamanın görülebileceği tek nokta değildir. Özofagus en çok kanamanın görüldüğü üst gastrointestinal sistemlerden birisidir. Mide ise elbette ki riskin en yaygın olduğu bölgedir. Gastrit olması durumunda da midede yaşanabilecek ani bir kanama bağırsaklara kadar ilerleyebilir ve burada dışkının daha koyu bir renge bürünmesine yol açabilir. Endoskopi ile tespit edilmesi önerilir.

  • Yan  Etkiler

İlaçların etkileri için kullanıldığı aşikâr. Ancak bunların yanı sıra prospektüslerinde yan etkileri de yazmaktadır. Bazı ilaçlarda da dışkının siyahlaşması, daha koyu olması veya dışkı sertleşmesi gibi yan etkiler sık gözlemlenebiliyor. Bu ilacı muadiliyle doktorunuza danışarak değiştirebilirsiniz.

Henüz 3 aylık gebe olan birisinin genel cerrahi uzmanı olan Dr. Feridun Aysu’ya ilettiği soruda ‘’3 aylık hamileyim ve siyah dışkılıyorum. Bu sorunun kaynağı nedir’’ diyor.

Genel Cerrah Dr. Feridun Aysu ise ‘’Hamilelikte genellikle siyah dışkılamaya sebep olan faktör kullanılan demir takviyesi ilaçlarıdır. Aynı zamanda buna sindirilmiş kan ilaçları da sebep olabilir. Eğer ki demir takviyesi için reçete edilmiş ilaç kullanıyorsanız doktorunuzla bağlantılı şekilde bu ilaçları bırakarak doğal yollardan demir takviyesi almaya başlayın. Aynı zamanda demir takviyesi almadığınız halde dışkınızda siyahlaşma varsa bunun için doktorunuzla endoskopi için görüşün. Gastrit, ülser gibi pek çok önemli rahatsızlığın işareti olabilir’’ cevabını veriyor.

Gebelikte Siyah Dışkılama Nasıl Normale Döner?

Kadın doğum uzmanınızla her zaman irtibat halinde olmanız gereken bir süreç olduğundan gebelik süresince hassasiyetleri gözden geçirmeniz gerekiyor. Bu süreçte yaşadığınız siyah dışkılamayı doktorunuza iletin ve onun yönlendirmelerine bağlı olan yöntemleri uygulayın. Sizden endoskopi olmanızı isteyebilir ya da gaita testi sonuçlarını inceleyebilir. Bunun yanı sıra kullandığımız ilaçları kesebilir ya da muadilleriyle değiştirebilir. Çoğunlukla kullanılan demir takviyesi var ise bunu kullanmaya ara verilir.

Ayrıca hamilelikte siyah dışkılama için bireysel olarak ne gibi çözümler üretilebilir diyorsanız şunlara dikkat edebilirsiniz.

  • Su Tüketimi

Su içmek hali hazırda her bireyin günde 10-12 bardak gibi bir limitle yapması gereken eylemlerden birisidir. Vücudun dinç olmasını sağlayan, toksinlerden arınmanıza vesile olan ve aynı zamanda sağlığınız için önemli olan su tüketimini gebelik süresince aksatmamalısınız. Bu dışkılama rengini de etkileyecektir.

  • Besin Lifi Zengin Beslenme

Gebelik boyunca görülebilecek kanama, basur, kabızlık gibi durumlar sıkça yaşanabilir. Bunu minimal düzeye indirmenin yolu ise düzenli ve dengeli beslenmekten geçer. Besin lifi bu sorunların hemen hepsi için çözüm yoludur. Dolayısıyla lif bakımından zengin sebze ve meyvelerle beslenmenize dikkat edin.

  • İlaç Kullanımı

Özellikle anti-inflamatuar ilaç kategorisine dahil olan Naproksen, Ibuprofen ve Aspirin gibi ilaçlar dışkının daha sert ve koyu renkte olmasına neden olabilecek yan etkilere sahiptir. Ayrıca hamilelik süresince doktorunuzun onay vermediği hiçbir ilacı içmemeniz önemle tavsiye edilmektedir. Keza yan etkileri hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Demir takviyesi ilacı kullananlarda da sıkça gözlemlenen siyah dışkılama hadisesi kadın doğum uzmanınıza bildirdiğiniz takdirde kesilecek ve doğal yollarla demir takviyesine yönlendirme sağlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap