Halsizlik Neden Olur?

Halsizlik Neden Olur, Zaman zaman hepimizin başına gelen ve hiçbir şey yapmama isteğiyle sonuçlanan halsizlik çoğu zaman dinlenmeyle eş zamanlı olarak ortadan ..

Halsizlik Neden Olur?

Halsizlik Neden Olur, Zaman zaman hepimizin başına gelen ve hiçbir şey yapmama isteğiyle sonuçlanan halsizlik çoğu zaman dinlenmeyle eş zamanlı olarak ortadan kaybolur.

Genel anlamda vücudumuzun dinlenme ihtiyacına verdiği bir reaksiyondur. Yoğun geçen bir dönem, çok yorulduğunuz bir gün ya da zihinsel anlamda yaşadığınız geçişler tam manasıyla halsizlik sebeplerini oluşturur.

Yorgunluk ve baş ağrısı en belirgin faktörlerdir. Çünkü yorgun olduğumuzda doğrudan dinleme ihtiyacı hissederiz. Aslında bu yorgunluktan ziyade halsizlik belirtisi olarak kabul edilir. Bazı zamanlarda sırt ağrısı, hazımsızlık ya da herhangi bir olaydan kaynaklanan karamsarlık bu durumun ana etkenlerinden ya da tetikleyici unsurlarından olabilir.

Halsizlik çeşitleri arasında iki farklı tanı vardır. Bunların fizyolojik ve mental olarak iki ana grupta incelenir.

Fiziksel Halsizlik

Çoğu zaman işten çıktığımızda, uykumuzu almadan işe giderken ya da buna benzer fiziksel ağırlıkların yoğun yaşandığı dönemlerde görülür. İnsandan insana farklılık gösterse de kasların yorgun oluşu ve gereken enerjinin bulunamaması olarak gözlemlenir. Fiziksel halsizlik belirtileri arasında hiçbir şey yapmamak, isteksiz bir biçimde yatmak, uzanmak ya da oturmak sayılabilir.

Zihinsel Halsizlik

Zihinsel halsizlik çoğunlukla daha fazla beyniyle yorulan insanlarda rastlanan durumdur. Yoğun bir iş temposu, koordinasyon gereği her noktaya kafa yormak ve zihni gereğinden fazla kullanmak buna sebep olabilir. Belirtileri arasında ise dikkatini tek bir noktaya toplayamamak, sürekli dalgın olmak, iyi olunan bir işte performans verememek ve unutkanlıkların başlaması vardır.

Halsizlik Neden Olur

Halsizlik Nedenleri?

Halsizliğin nedenleri ile bağlantılı olarak uygulayabileceğiniz çözümler vardır. Örneğin uyku düzensizliğinden kaynaklanıyorsa uykunuzu düzene sokmak, ilaç kullanımı sebep oluyorsa alternatif bir ilaç ile bunu çözmek gerekir. Aksi halde bununla yaşamak günlük hayatınızı fazlasıyla etkileyecektir.

Depresyon

Depresyon psikolojik travmaların bir üzeri olarak düşünülebilir. Sürekli karamsar olunan bu dönemde zihinsel halsizlik temelde yatsa da zaman içerisinde hiçbir şey yapmak istememek genel anlamda fizyolojik bir halsizliği de tetikler.

Psikolojik Etkenler

Üzüntü, keder, boş vermişlik ya da umutsuzluk gibi düşünceler son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda sık sık halsizlik problemleri yaşanabilmektedir.

İlaçlar ve Kimyasal İçerikler

Başta anti depresanlar olmak üzere kimyasal içerikli ürünler kullanmakta vücudun dengesini alt üst edip halsizlik yaratır.

Hastalık

Eğer kronik bir kalp ya da akciğer rahatsızlığınız varsa her zaman kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Yine böbrek yetmezliği ve karaciğer problemlerinin buna sebep olma ihtimali vardır. Zatürre, kalp ve damar hastalıkları, kalp yetmezliği ve astım hastalarının sıkça başına gelen bir durumdur.

Enfeksiyonel Durumlar

Grip enfeksiyonundan tutunda HIV gibi güçlü virüslere kadar tamamının oluşturacağı enfeksiyonlar vücudu bitkin düşürecektir.

Metabolizma

Böbrek ve karaciğere bağlı olan rahatsızlıkların temelinde yatan sebeplerden de olan elektrolit dengesizliği, hipotiroid, kansızlık ve şeker gibi metabolizmayı etkileyen rahatsızlıklar ciddi problemler yaratır.

Uyku Düzeni

Eğer gece çalışan, gündüz uyuyan ya da çalışma saatlerinden ötürü düzensiz ve yetersiz uyuyan biriyseniz halsizlik sık sık gözlemlenebilir.

Alternatif Halsizlik Sebepleri

Kanser gibi ağır hastalıkların yanı sıra kemoterapi gibi ağır tedavi seçenekleri de fazlasıyla yorgunluk ve halsizlik hissi yaratır. Çok zayıf olmak, obezite, kan kaybı, hamilelik ya da menopoz gibi hormonel değişimler.

Halsizlik Tehlikeli Midir?

Halsizlik şikâyetinin %75’i yorgunluk kaynaklıdır. Genellikle de görüldüğünde hastanın dinlenmesiyle beraber geçer ve uzun süre aynı şikâyete rastlanmaz. Haliyle tehlikeli bir durumun olabilme ihtimali çok düşüktür.

Eğer 2 gün boyunca devam eden bir halsizlik, şiddetli yorgunluk ve bir türlü dinlenseniz dahi dinç olamama durumunu yaşıyorsanız doktora başvurmanızda fayda var.

Diğer taraftan kronik bir hastalığınız yoksa hayati tehlikesi olmayan bir rahatsızlık türüdür. Buna sebep olan psikolojik ya da çevresel faktörlerin bilincindeyseniz kendiniz çözüm üretebilir ve halsizliği fiziksel ya da zihinsel anlamda atlatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap