.
.

Gusül Abdesti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Gusül Abdesti Abdest namaz ve temizlik için Müslümanların olmazsa olmazıdır. Gusül ise belirli durumlardan sonra alınması gereken bir abdest türüdür.

.

Gusül Abdesti

.

Gusül Abdesti, her Müslümanın mutlaka bilmesi gereken önemli bir abdest türüdür. Ruhen ve bedenen temizlenmeyi, arınmayı ifade eden bu abdest, İslam dininde önemli bir yere sahiptir.

Her Müslümanın, hangi durumlarda gusül abdesti alması gerektiği ve hangi durumlarda gerekmediği konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu yazımızda bu abdest hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Gusül abdesti, İslam dini tarafından şart koşulan bir abdest türüdür. Öyle ki, bu abdest hakkında çeşitli ayetler ve hadisler bulunmaktadır. Gusül gerektiren durumlar, insanlar arasında merak edilen konulardan biridir. Bu abdest hakkında bilmediklerinizi bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. İşte gusül abdesti hakkında detaylar; aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Gusül Abdesti Nedir?

Gusül abdesti neden alınır? Gusül kelimesi, sözlük anlamı olarak “temizlemek, yıkamak” manasına gelir.

Terim anlamı olarak ise “adet, lohusalık ya da cünüplük durumunun ardından tüm vücudu su ile temizlemek” anlamına gelir. Halk arasında bu abdest, “boy abdesti” olarak da adlandırılır. Hatta bazı yerlerde “büyük abdest” olarak da nitelendirilir.

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti almak isteyen her kadın ya da erkek, banyoya girerken sol ayağını kullanmalıdır. Banyoya girerken Besmele çekilmelidir. Abdest almadan önce, tırnaklarda oje kalıntısı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer varsa, ojeler tırnaktan temizlenmelidir. Sadece oje değil, vücutta bulunan ve suyun geçişini engelleyecek diğer kalıntılar da vücuttan arındırılmalıdır.

.

“Gusül abdesti nasıl alınır?” sorusuna erkek ve kadın için ayrı bir durum var mıdır? Gusül abdestinin farzları nelerdir? Gusül abdesti almaya başlarken öncelikle eller ve avret yerleri yıkanmalıdır. Ardından tüm bedenin pislikten arındırılması sağlanmalıdır. Daha sonra “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya.” diye niyet edilmelidir.

Niyet ettikten sonra, namaz kılmak için alınan abdest gibi abdest alınmalıdır. Ağza üç kere su alarak, boğaza kadar götürülüp gargara yapılmalıdır. Hanefi mezhebine göre gusülde ağız yıkamak farzdır. Ağızdan sonra, buruna da üç kere su çekilmelidir. Hanefi mezhebine göre farz olan burun yıkama işlemi sırasında, suyun burnu sızlatan bir derinliği olmalıdır.

Abdest aldıktan sonra yapılması gereken, başa ve her iki omuza, sağ öncelikli olmak üzere, üç defa su dökmektir. Böylece tüm vücudun pislikten arınması sağlanmalıdır.

Göbek ve küpe deliklerine de su gitmesi sağlanmalıdır. En son olarak ise, ayaklar yıkanarak gusül abdesti bu şekilde tamamlanmalıdır. Bu şekilde, “Gusül abdesti doğru şekilde nasıl alınır?” sorusuna da cevap vermiş oluruz. Banyodan çıkarken sağ ayakla çıkılmasına da dikkat edilmelidir.

Gusül Gerektiren Durumlar

Gusül abdesti ne zaman alınır? İslam dinine göre gusül abdesti almayı gerektiren birçok durum bulunmaktadır. Bunlardan ilki adet dönemidir. Hayız olarak bilinen adet dönemi bittiği zaman hemen gusül abdesti alınmalıdır. “Gusül abdesti farz mı?” diye merak edenler için; İslam dinine göre, adet bitiminin hemen ardından gusül abdesti almak zorunludur. Bazı mezheplere göre farz kabul edilirken, bazı mezheplerde farz olarak görülmemektedir.

Nifas ya da lohusalık olarak bilinen dönemin ardından da gusül abdesti alınmalıdır. Kadınlara özgü olan bu dönemlerden sonra gusül ile temizlenmek dinimize göre zorunludur.

Cünüplük, gusül abdesti gerektiren durumlardan bir diğeridir. Eşler arasında yakın temasta bulunulduğu durumlarda cünüplük hali ortaya çıkar. İlişki sonrasında, meni gelip gelmediği fark etmeksizin, gusül abdesti alınması gereklidir. İlişki olmamasına rağmen, kadın ya da erkek fark etmeksizin meni gelmesi durumunda da cünüplük hali oluşur ve bu da gusül abdesti almayı gerektirir.

Meni, Mezi ve Vedi Nedir? Gusül Gerektirir mi?

.

Ergenlik çağına erişmiş kadın ya da erkeklerde dört çeşit durum görülebilir. Bunlar; idrar, meni, mezi ve vedi durumlarıdır. “Meni, mezi ve vedi nedir?” sorusunun cevabını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Meni ve mezi, genellikle cinsel hareketlilik sonucunda ortaya çıkar. Meni durumu, cinsel birliktelik yaşandıktan sonra ortaya çıkar. Mezi ise, daha çok cinsel düşünce, dokunma gibi durumlar sonrası ortaya çıkabilir.

Meni, daha yoğun ve hızlı bir akıntıyı tarif ederken, mezi açık renkli olup meni kadar hızlı değildir. Mezi, sadece abdesti bozan bir durumdur. Bu durumun ardından akıntı sebebiyle gusül almaya gerek yoktur. Ancak meni, gusül gerektiren durumlardan biridir. Bu nedenle meni geldikten sonra gusül abdesti almak ve vücudu temizlemek gerekmektedir. Vedi ise, idrar sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Kokusuz, bulanık ve beyazımsı yapışkan bir akıntıdır. Vedi’den sonra gusül almaya gerek yoktur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap