Guatr Neden Olur?

Bildiğiniz gibi her insanın boyun bölgesi en hassas kısımlar arasında yer alır. Tiroid bezi ise boynumuzun her iki yanında ve ön bölgesinde şekil olarak ise ke..

Bildiğiniz gibi her insanın boyun bölgesi en hassas kısımlar arasında yer alır. Tiroid bezi ise boynumuzun her iki yanında ve ön bölgesinde şekil olarak ise kelebeğe benzeyen bir yapıda bulunur.

Ortalama ağırlığı 20 gramı geçmeyen bu tiroid bezinin iki ayrı lobu, bu lobların ise salgılamakta olduğu tiroksin hormonu bulunmaktadır. Hormonların sağlıklı salgılanabilmesi için 5 santimetre uzunluğunda olan 3 santimetreye kadar genişleyen bu loblar yeterlidir.

Ancak bazı durumlarda tiroid bezlerinin anormal şekilde büyümesi gözlemlenir. Bu büyüme sonucunda da Guatr meydana gelir. Herkesin merak ettiği Guatr neden oluşur sorusu aslında tiroid bezlerinin büyümesiyle ilişkilidir. 

Temel anlamda iyot oranıyla ilişkilendirilen bu durumun DNA şifresinin etkilenmesine uzanan bir içeriğe sahip olduğunu söylemek gerekiyor.

Günümüzde tiroid enfeksiyonu olarak adlandırılan ve hayati tehlike barındırılan Guatr çeşitlerine rastlanabilir. Türkiye’de çoğunlukla güneydoğuda gözlemlenirken dünyada da yoğun olarak Rusya ve Afrika kıtasında dikkat çeken oranlarla görülür.

Hashimoto Tiroiditi

Graves Basedow Hastalığı

Bu iki ana grubun öldürücü risk barındırmasına karşın genellikle erken teşhis ile beraber kolaylıkla atlatılabildiği bir dönemde yaşmaktayız. Teşhisin yapılmasının ardından 24 saatlik süreç çok önemlidir. Ardından ise tedaviye başlanır ve tamamıyla Guatr rahatsızlığı ortadan kaldırılabilir.

Aşırı iyot, hamilelik, sigara kullanımının abartı derecede olması, Tiroid bezinde yapısal bozukluklar, Enfeksiyon durumları, Lityum ya da Radyasyon, bağışıklık sisteminin normal çalışmaması gibi sebepler Guatr nedenleri arasında bulunmaktadır.

 Guatr Çeşitleri Nelerdir?

Birçok hastalıkta olduğu gibi Guatr çeşitleri içinde gerek etkilerine gerekte görünümlerine odaklı farklılıklar görebilmekteyiz. Bu açıdan dört ana gruba ayırabilmek mümkündür. Aslına bakarsanız birçok yönden ayrı kategorize edebileceğimiz bir rahatsızlıktır.

Nodüllü Guatr
Tek Nodüllü Guatr
Çok Nodullü Guatr
Ilık Nodüllü Guatr
Sıcak Nodüllü Guatr
Soğuk Nodüllü Guatr
Nodülsüz Guatr

Bu bağlamda nodülsüz Guatr hiçbir yumruya sahip olmayan, nodüllü guatr ise boyun bölgesinde yumru olan ve farklı detaylara sahip olan rahatsızlıktır.

Basit Guatr

Genellikle nodülsüz olarak görülen basit Guatr rahatsızlığı içinde yumru barındırmaz. Haliyle en düşük noktada konulmuş olan teşhistir.

Yaygın Guatr

Guatr hastalığının tüm tiroid bezine yayılmış halidir. Dolayısıyla yumrusu bellidir ve çoğunlukla tek olmakla beraber bazen çift olarak görülebilir.

Zehirli Guatr

Tıbbi olarak toksin Guatr olarak anımsanabilir. Aynı zamanda iç guatr ismi halk arasında daha yaygındır. Bağışıklık sistemini etkisiz hale getirecek düzeydedir ve su toplanmasından iltihaplanmaya kadar etkileri gözlemlenebilir.

Zehirli Olmayan Guatr

Tüm Guatr türlerini içinde barındıran fakat toksin olmayan bir Guatr’dır. Çoğunlukla tekil nodülden oluştuğu görülür. Bağışıklık sistemini zayıflatır.

 Guatr Belirtileri Nelerdir?

Garip bir biçimde çenenizin alt kısmında bulunan bir şişlik, aynı şekilde boynunuzu kaplayan, boynunuzda yayılan bir şişlik Guatr belirtisi olabilir. Guatr metabolizmanızı yavaşlatarak bağışıklık sisteminizin devre dışı kalmasını sağlayabilir. İyot dengesini koruyamayan vücudunuzun ise enfeksiyonlara karşı daha güçsüz olduğunu hissetmeniz mümkün hale gelir.

Genellikle dışarıdan yumrunun görülmesi, çene altında da sıcak, soğuk ya da ılık bir şişkinlik hissiyatıyla doktora başvurulması Guatr teşhisi açısından önemlidir. Genellikle erken teşhis için en ufak bir şişkinlikte dahi kontrole gitmekte fayda vardır.

Guatr Tedavisi Var Mı?

Guatr tedavisi iki ayrı yöntemle uygulanabilir. Bu hastanın tercihine bağlı olabileceği gibi doktorun hasta üzerindeki gözlemlerine göre şekillenebilir. Tabi ki burada hastalığın ilerleyiş biçimi ve ne zamandan beri var olduğu da önemli bir faktördür. Keza günümüzde 4 farklı Guatr türü bulunuyor. Bunlardan hangisinin baz alınacağı ve buna uygun bir tedavi uygulanacağı bir takım tetkikler yapılmadan kestirilemez.

Medikal Guatr Tedavisi

Medikal Guatr tedavisi aslında ilaç tedavisi olarak düşünülüyor. Ancak bunun da kendi içinde iki ayrı kısımdan meydana geldiğini söylemeliyiz. İlaç tedavisi tabi ki başlangıç seviyesi olarak uygulanıyor. Fakat gerek görüldüğü takdirde ilaçla birlikte ya da ilaçtan bağımsız olarak radyoaktif iyot tedavisine başvurulabiliyor.

Cerrahi Guatr Tedavisi

Cerrahi uygulamalar genellikle medikal müdahalenin işe yaramadığı ya da yaramayacağı düşünülen Guatr türleri için son çare olarak uygulanıyor. Zehirli olan toksin dolu Guatr bezesinin radyoaktif iyot ilaçlarıyla birlikte ameliyat edilmesi sonucunda tiroid bezlerinizde oluşmuş yapı oradan ayrılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap