Gilaburu Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Gilaburu, uygun kullanımı sonrası olağanüstü faydalara sahiptir. Böbrek sağlığına iyi gelir. Uygun saklama koşulları ile dayanıklılık süresi artar.

Gilaburu

İki çenekliler sınıfında yer alan gilaburu meyvesi son zamanlarda insanların gözdesi olmaya devam etmektedir. İnsan sağlığı için faydaları bulunan bu meyve hakkında araştırmalar devam etmektedir. İsmi daha önce pek çok insan tarafından duyulmamış olabilir. Bu yazımızda sizlere gilaburu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.  

Gilaburu meyvesi Adoxaceae familyasına ait bir meyve türüdür. Nohut büyüklüğüne erişen meyveler kırmızı renklidir. Yetiştirildiği bölgeye baktığımızda Kayseri olduğunu görmek mümkündür. Yetişme sırasında bol suya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle de akarsu çevresinde yetiştirilir. Ekim ayında dalından toplanır.

Gilaburu çiçeği güzel bir görünüme sahiptir. Bundan dolayı da Osmanlı zamanında “gül ebru” olarak isimlendirilmiştir. Salkım şeklinde meyveler veren bu ağaç, çalı görünümüne sahiptir.

Gilaburu Nasıl Saklanır?

Gilaburu meyvesi son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren bir meyvedir. Nasıl saklanması gerektiği, nerelerde ve ne şekilde kullanıldığı, faydaları gibi konular insanlar tarafından araştırılmaktadır. Faydalarını gören insanlar da gilaburu nasıl saklanır sorusuna yanıt aramaktadır.

Gilaburu meyvesinin saklanması konusunda belli başlı bilgiler yer almaktadır. Bidonlara koyulan bu meyvelerin üzerine içme suyu eklenir. Mayalanmak üzere güneş ışığı almayan yere konur. Su dolu bidonda bu meyve yaklaşık 1 sene boyunca bozulmadan kalabilir.

Eğer bu meyveden yapılmış bir ürün satın alınmışsa dikkatli saklamakta fayda vardır. Çünkü meyve içerisinde bolca bulunan asit miktarı çabuk bozulmaya meydan vermektedir.

Kapağı açılmadıysa son tüketim süresine kadar dayanabilir. Ancak buzdolabında ya da serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Kapağı açılan ürünün ise en geç 4 gün içerisinde tüketilmesi önem taşımaktadır.

Gilaburu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

İnsan sağlığına oldukça faydası olan gilaburunun kullanım şekli önemlidir. İnsanlar bu meyve hakkında araştırma yapıp faydasını okuduktan sonra birtakım sorulara da cevap aramaktadır. Gilaburu yemeklerde nasıl kullanılır sorusu da bunlardan biridir.

Gilaburu meyvesinin kullanımı daha çok içecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kaba koyulan meyvelerin üzerine boylarını aşacak kadar su koyulur. Ardından mayalanması için de aylarca bekletilir. Özellikle Kayseri yöresinde bu meyvenin suyundan içecek olarak faydanılmaktadır.

Gilaburu meyvesinin yemeklerde kullanımı yaygın değildir. Daha çok kendisinin yenmesi ve suyunun içilmesi olarak tüketilmektedir. Gilaburu meyvesinin tadı buruktur. Bu nedenle salamura yapıldıktan sonra meyvesi yenir ya da suyu sıkılarak içilir.

Gilaburu çayı da bir diğer kullanım şeklidir. İnsan sağlığı için pek çok faydası bulunan bu meyvenin çayı da tercih edilmektedir.

Gilaburu Faydaları

Gün geçmiyor ki yeni şeyler öğrenmeyelim. Özellikle bitkiler dünyasında yeni tandığımız ve hakkında bilgi sahibi olduğumuz bitkiler çoktur. Bu bitkilerden biri de gilaburu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan sağlığı için sayısız faydası olduğunu söyleyebiliriz. Gilaburu faydaları olarak şunları sayabiliriz:

·       Böbrek sağlığı için önem taşır. Böbreklerin işleyişini düzenler. Kum ve taşların dökülmesinde yardımcı olur ve yeniden oluşumunu engeller.

·       Bağırsakların çalışmasını düzene koyar. Kabızlığı engeller ve idrar söktürücü olarak görev yapar.

·       Kadınların muzdarip olduğu konulardan biri adet sancılarıdır. Gilaburu meyvesinin faydaları arasında adet sancılarını dindirmek de vardır. Aynı zamanda kanamayı da düzene sokmaktadır.

·       İdrar yolu hastalıklarına karşı savaş verir ve prostat hastalığına karşı fayda sağlar.

·       Romantizmadan şikayetçi olanlar için doğal ilaç görevi görür.

·       Sinir ve stresten uzak bir yaşam için ideal bir meyvedir. Sinirleri yatıştırıp uykusuzluk problemini çözmeye yardımcı olur.

·       Yaşlanmaya karşı savaş açar ve etkilerini geciktirir.

·       Kalp rahatsızlıklarında ve tansiyonda iyileştiricidir.

·       Astım ve bronşit hastaları için şifa kaynağıdır.

·       Sara ya da epilepsi olarak bilinen hastalık için de etkilidir.

·       Doğum sonrası meydana gelen spazmlar için şifa olur.

·       Kabakulak hastalığında şifa olarak kullanılır.

·       Zayıflama kararı veren kişiler için yardımcı bir besin olmaktadır.

Gilaburu Nelere İyi Gelir?

Gilaburunun faydalarını araştıran kişiler pek çok fayda ile karşılaşmaktadır. İçerdiği besin değeri ile adeta bir şifa kaynağı olmaktadır. Gilaburu nelere iyi gelir sorusuna yanıt olarak birçok şey sayılabilir. Bunlar:

·       Böbrek rahatsızlıkları

·       Bağırsakların düzenli işleyişi

·       Adet düzeni ve kanamalar

·       İdrar yolu hastalıkları

·       Sinir ve stres

·       Romatizmal ağrılar

·       Zayıflama

·       Astım ve bronşit gibi pek çok hastalığa iyi gelir.

Gilaburu İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Gilaburu meyvesi sağlığa olan faydası ile günden güne popüler olmaya devam etmektedir. Gilaburu içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde pek çok kişiye şifa kaynağı olmaktadır. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Aynı zamanda A ve K vitaminleri açısından da zengindir.

İçeriğine baktığımızda; oleanolasit, ursolasit, kateşin, epikateşin maddelerinin yanı sıra az miktarda da eter yağı, zamk ve reçine barındırdığını da söylemek mümkündür. Bakır ve lif de bol miktarda bulunmaktadır.

Gilaburu Kalorisi

Gilaburu meyvesi içinde bulunan ve yukarda saydığımız vitaminler sayesinde besin değeri yüksek bir meyvedir. Hal böyle olunca da galiboru kalorisi ne kadar olduğu insanlarda merak uyandırmaktadır. 100 gramlık galiboru meyvesinin içinde 46 kalori bulunmaktadır.

Gilaburu Zararları

Hemen her bitkide olduğu gibi gilaburu meyvesinin de zararı olup olmadığı merak edilmektedir. Bu kadar faydalı olan bitkinin zararı olması da normal karşılanmalıdır. Gilaburu zararları ne şekilde ortaya çıktığı ve nelere yol açtığı önemli bir unsurdur.

Gilaburu içecekleri açıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Aşırı dozda alınmamalıdır. Aksi durumda vücut için zararı dokunabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap