Gelincik Otu Hangi Vitaminleri İçerir?

Gelincikgiller familyasından gelen gelincik otu bitkisi, tek yıllık bitkilerden birisidir. Dünya genelinde oldukça geniş bir yayılma alanı bulunan gelincik otu..

Gelincikgiller familyasından gelen gelincik otu bitkisi, tek yıllık bitkilerden birisidir. Dünya genelinde oldukça geniş bir yayılma alanı bulunan gelincik otunun Latince adı ise Papaver rhoeas’dır. Yeşil renkte yaprakları ve genelde kırmızımsı renkteki çiçeğiyle yaygın olarak bilinen gelincik otunun anavatanı Asya kıtasıdır.

Türkiye’de pek çok bölgede yetişen gelincik otu, Temmuz ve Ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır.

Gelincik otunda eksikliği görüldüğü zamanlarda solum problemlerine, bronşit ve astıma neden olan B5 vitamini, yanık yaralarının iyileşmesinde etkili olan B2 vitamini ve biyotin adıyla da bilinen H vitamini bulunmaktadır.

Ayrıca içerisindeki C vitaminiyle öksürük nedeniyle tahriş olmuş olan boğazın iyileşmesine yardımcı olur ve öksürüğün giderilmesinde son derece etkilidir.

Temmuz ve Ağustos ayları arasında toplanan gelincik otu çiçeği kurutularak kullanılmaktadır. Gelincik otunun tadı son derece acı olduğundan dolayı genelde pekmez, bal gibi şeker içeren besinlerle tüketilmektedir.

Gelincik otu şerbet ve çay halinde tüketilebilmektedir. Yemeği yapılabilir ve bazı yemeklerin içine de konulabilir. Tadının acılığı nedeniyle içine pek çok tatlandırıcı konularak tüketilen gelincik otunun fazla tüketilmesi bazı sorunlara neden olabilir.

Gelincik otunun gereğinden çok kullanılması uzun sürelerde karaciğerin tahrip olmasına ve ara sıra görülen bayılmalara yol açabilir. Bu nedenle kontrollü bir biçimde tüketilmesi önerilmektedir.
Gelincik çayı şeklinde de tüketilmesi mümkündür. Yarım litrelik su içerisinde en az 1 gün süreyle gelincikler bekletilir.

Daha sonra su içerisinde alınıp sıcak su içinde 15 dakika kadar kaynatılır. Kaynatılan gelinciğin bu suyunu çay olarak tüketebilirsiniz. Osmanlı döneminden beri son derece fazla tüketilen ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olan gelincik şerbeti bilhassa ada coğrafyası ile çok iyi bir uyum sağlamasından ötürü, Bozcaada ve Gökçeada’da yapımı ve tüketimi yaygındır.

Gelincik şerbetinin yapılması için tavsiye edilen tarif ise, gelinciğin yaprakları limon tuzu, şeker, limon ve kullanılan malzemenin miktarına göre su ilave edilerek yapılmaktadır. Soğuk olarak içilen gelincik şerbetinin rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkileri vardır.

Gelincik Otunun Faydaları Nelerdir?

Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi bulunur. Nefes sorunlarına ve astım hastalığına iyi gelir.

Öksürük önleyicidir. Boğazın tahrişini tedavi edici etkisi vardır. İştahsızlığa iyi gelmektedir. Nezle ve soğuk algınlığının giderilmesinde etkilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap