.
.

Gebelikte Kekik Çayı Düşüğe Sebep Olur Mu?

.
.

Annelik duygusunu tadan her kadının hormonları açısından yaşadığı inanılmaz bir değişim süreci vardır. Bu değişim süreci boyunca kadınların davranışları farklılaşabilir, olaylara verdikleri tepkiler değişken olabilir ya da stres oranları çok yüksek olabilir. Tüm bunlar geçici bir gerginlik sürecinin eseridir. Dolayısıyla anne adaylarının sakinliklerini korumak için gebelik boyunca başvurdukları yollar vardır.

Bunun hem kendileri için hem de karınlarındaki bebek için sağlıklı yollar olması elzemdir. Ki sağlık açısından da en önemli kriter elbette ki doğal besinler ve içeceklerdir. Bitki çayı tam bu aşamada mutlak suretle her hamilenin favorisi olmaktadır. Ancak halk arasında da sıkça söylenen ve bilinen bir gerçek vardır ki kekik çayının düşüğe sebep olduğu söylentisidir.

Bu durum hamilelerin daha da gerilmesine ve bazı bitki çaylarından uzak durmasına sebep olmaktadır. Anne karnında ilk 20 haftalık süreçte ölümü gerçekleşen çocuklara düşük denmektedir. Tıbbi olarak abortus tanımı kullanılır. Düşük yapan kadınlar psikolojik olarak son derece zor bir süreç yaşarlar. Haliyle fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

Kekik Çayı Düşük Sebebi Midir?

Aslında kekik çayı en bilinirliği yüksek olan ve düşüğe sebep olan bitki çayı olmakla beraber bunun gibi pek çok doğal bitki çayı aynı standartta değerlendirilebilir. Bitkilerin farklı etken maddeleri bünyelerinde barındırması ve bunu vücudumuzda farklı etkilere yol açabilecek şekilde zerk etmesiyle beraber düşük durumu yaşanabilir. Farklı sağlık sorunlarına da sebebiyet verebilir.

Uzman doktor Sait Halit bu konuyla ilgili olarak hamilelerin uzak durması gereken bitki çaylarını sıraladı. Pek çok araştırmaya konu olan bu durum kekik içerisinde bulunan etken maddelerin etkileşiminden kaynaklanmaktadır. Hamilelik süresi boyunca günde 2 bardak kekik çayı içen kadınlarda görülen düşük oranı inanılmaz derecede yüksektir. Bu nedenle gebelik süresi boyunca kesinlikle kekik çayı tüketilmemesi tüm hamilelere önerilmektedir.

Kekik çayının hamileler üzerindeki etkisini ise doçent doktor Hakan Çoksuer şöyle açıklıyor. Her bitki çayının farklı bir etkisi söz konusu olabilir. Kekik çayı rahimde çeşitli kasılmalar oluşmasına sebebiyet veriyor. Gebeliğin ilk dönemlerinde ise bu kasılmalar düşük ile sonuçlanan bir gebelik yaşanmasına sebep oluyor. Bitki çayı içmeden önce doktora danışılması bu yüzden önem arz ediyor.

.

Ki uzmanların önermediği bitki çayları arasında hamilelerin uzak durması gereken tüm bitkiler listelenmiş durumda.

  • Kekik çayı
  • Isırgan çayı
  • Safran çayı
  • Sinameki çayı
  • Kimyon çayı
  • Tarçın çayı

Tabii ki bunlar bitki olarak var olan etkileri vücudumuzda gösteriyor. Dolayısıyla bu bitki çaylarından uzak durmak hamileliğin bilhassa ilk 12 haftasında son derece önemli görülüyor. Uzmanların tavsiyesi ise ilk 20 hafta boyunca tüketmemek oluyor. Bazı uzmanlara göreyse gebelik sonlanıncaya, doğum oluncaya kadar bu bitki çaylarının tüketilmemelidir.

Hamilelik Süresince Kekik Çayı İçmenin Zararları

Hali hazırda zaten gebeliklerin %30 gibi yüksek bir oranda düşükle sonuçlandığı biliniyor. Dolayısıyla bu oranı daha da yükseltebilecek her ihtimalden hızla uzaklaşılmalıdır. Kekik çayının rahim üzerindeki kaslarda yarattığı kasılma etkisi düşük için çok ciddi bir komplikasyona dönüşüyor. Gebelik süresince kesinlikle uzak durulması gereken bitki çaylarının başında bu yüzden geliyor.

Kekik Çayı Nasıl Demlenir?

Kekik çayı demlemek ve afiyetle içmek isteyenler için şu adımları listeledik. Tabii ki gebelik dönemi sonrasında afiyetle içilebilecek bitki çaylarından birisidir.

  • Kekikleri ufak ufak adeta çay parçası gibi bölerek demliğe atın
  • Bir su bardağı sıcak su ekleyin
  • Yaklaşık 8-10 dakika kadar demlenme süresini bekleyin
  • Kekik tanelerini süzmek için kesinlikle süzgeç kullanın ve elde ettiğiniz saf çayı afiyetle için

Günlük olarak bitki çayı tüketenlere her gün taze olarak hazırlaması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda kekik çayı içerken günlük bir limit olarak 2-3 bardağın geçilmemesi önemle vurgulanmaktadır. Hatta bazı kaynaklar üç tanenin bile fazla olduğunu dile getirmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap