Frenk Soğanı (Sirik Otu) Nedir? Ne İşe Yarar?

Aslında Peynir otu olarak anılan, ancak peynir otu olarak bilinen bitkiyle alakasız olan Sirik otu bir diğer ismiyle Frenk soğanı olarak anılmaktadır. Uluslara..

Aslında Peynir otu olarak anılan, ancak peynir otu olarak bilinen bitkiyle alakasız olan Sirik otu bir diğer ismiyle Frenk soğanı olarak anılmaktadır.

Uluslararası çapta Chive olarak adlandırılan ve yaprak soğan olarak çevrilebilen bir tanıma sahiptir. Güneydoğu Anadolu bölgesi en sık kullanılan bölgeler arasındayken Doğu Anadolu bölgesinde de aktif olarak tüketilir.

Van otlu peyniri Türkiye’nin en özgün tatlarından birisiyken bu peynirin ana maddelerinden olan ot Sirik otudur. Fakat farklı yöreler farklı isimlerle tanımladıkları bu bitkiyi etkin olarak kullanmaktadır. Güneydoğu Anadolu’da Sirmik, Doğu Anadolu’da ise Sirik ve Sirim isimleriyle anıldığını görmek mümkündür.

Frenk Soğanı ise batı illerinde verilen isimdir. Birçok manavda bulabileceğiniz bu bitkiyi artık her şehirde etkin olarak kullanan insanlara rastlayabilmekteyiz.

Günümüzde değişen kullanım alanlarıyla beraber yabani bir ot olmaktan çıkıp bir nevi yetiştirilebilirliği arttırılmıştır. Bildiğimiz taze soğan ile aynı formlara sahip olmasına karşılık şekli boruya benzer. Yeşil renkte ve ince yapıda olmasından ötürü taze soğan benzetmesi sıkça yapılır.

Sirik Otu Kullanımı

Türkiye’de doğal şartlarda yetişen Sirmo bitkisi ya da Frenk soğanı ismiyle anılan bu yabani ot Siirt, Diyarbakır, Van ve Bitlis’ten temin edilebiliyor. Kiloyla satılan ve taze soğan gibi oldukça ucuza temin edilebilen bir sebze olarak değerlendirilebilir.

Kullanım alanlarına geldiğimizde ise Sirik otu yemeklerde sıkça tercih edilebilecek bir yeşilliktir.

Ancak salatalara eklenmesi ya da yemeklerin içerisine atmak yerine doğrudan ısırılarak yemesi daha faydalıdır. Genel anlamda zaten sıcak tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Buna bağlı olarak tazeyken doğranıp salata yapılması en çok tavsiye edilen tüketim şeklidir.

Diğer yeşilliklerden özel olan yanına gelecek olursak her ekildiğinde, ya da bir mevsim boyunca hep yetişmemektedir. 365 günlük bir yılı baz alacak olursak yalnızca 15 gün toplanabildiğini hesaba katarsak 10 TL olan kilo fiyatı bir hayli uygundur.

Yıkadıktan sonra doğrudan ısırarak ya da kesip aperatif olarak tüketilmesi öneriler arasındadır. Tadını Van otlu peynirinden bilenler zaten ne kadar leziz olduğunu az çok kestirebilirler.

Sirik Otunun Faydaları

Hepimiz Van otlu peynirini yeme fırsatı bulamamış olabiliriz. Ancak yiyenlerin öve öve bitiremediği bir doğal lezzet olduğundan şüphe yok. Bu kadar lezzetli olmasının yanı sıra Sirik otunun faydaları göz dolduracak seviyededir. Farklı hastalıklara karşı olabildiğince tedavi edici unsura sahiptir.

Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı ve damar rahatsızlıklarında önleyici bir rol oynar. Aynı zamanda tedavi edici bitkisel çözümler arasında olduğunu görebiliyoruz.

Bağırsak Sağlığı

Bağırsaklarımız düzenli çalışmadığı takdirde boşaltım sistemimiz aksayacağından tüm vücudun dolaşım sistemini kötü yönde etkileyebilir.

Hazımsızlık sorunlarını gideren ve bunun yanı sıra bağırsakların düzenini sağlayan Frenk soğanı düzenli tüketildiğinde faydalarını ortaya çıkarmaktadır.

Kansızlık

Kansızlık teşhisi konulduğunda önerilen ilaçlardaki demir yoğunluğunu az çok görebilirsiniz. İşte bu aşamada demire ek olarak arsenik bazlı bir sebze olmasından ötürü kansızlığa iyi gelmektedir.

İştah Açıcı

Genelde iştah açıcı sebzeler arasında yeşilliklere çok fazla rastlanmamaktadır. Buna karşın Sirik otu iştahınızı açarak dengeli beslenme için gereken enerjiyi size sağlayacaktır.

Antiseptik

Antiseptik yönüyle en güçlü yeşil sebzeler arasında yer aldığını uzmanlar vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap