Frekans Nedir? Tarihçesi ve İnsanlıkla Olan Bağlantısı

Frekans denilince aklımıza ilk radyo gelir. Birçok buluşun temelinde frekans yatar. İnsanlar arasındaki bağlantı da anlaşma-uyuşma ile alakalıdır.

Frekans

Hayatımızın her anında karşımıza çıkan frekans kelimesinin en derinlerini, anlamını ve ne işe yaradığını merak ederiz. Peki radyolarda hayati önem taşıyan frekans nedir?

Frekans Nedir?

Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Kısaca bu şekilde tanımı yapılan frekans sesin taşındığı yol olarak da ifade edilebilir.

Aslında radyo dinleyicileri en sevdiği radyoyu, en sevdiği şarkı kanalını, en sevdiği sohbet kanalına, frekans ayarlama yaparak ulaşmaktadır. Sevdiği bu şarkıları veya sohbetleri frekans yoluyla dinleyen kişi aslında frekanslar ile radyo yayını dinlemektedir. Belli frekans aralığı sayesinde bu yayınlara ulaşmaktadır.

Her ülkenin her ilinin her ilçesinin kendine özgü bir frekansı olabilmektedir. İnsan da bir frekans gibidir. Bir insanın ruhu ve bedeni ile arasındaki bağlantı da bir nevi frekanstır. Frekans nedir sorusu bu şekilde yanıtlanmaktadır.

Frekans Tarihi

Radyo yayını açısından fazlasıyla önem taşıyan frekans, tarihinde de birçok farklı gelişime ve yeniliğe uğramıştır.

Televizyonun yayılmasından daha zor olan radyo yayını, temelini görüntünün aksine yalnızca sesle ilettiği için televizyonun icadından sonra etkisini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır. Radyo yayını, altın çağlarını ise 1940 yılları ile 1970 yılları arasında yaşamıştır. İkinci dünya savaşında da fazlasıyla kullanılmıştır.

Türkiye’de radyo yayıncılığı tarihi ise 1927 ile 1936 yılları arasında yapılmıştır. Telsiz Telefon Anonim Şirketi tarafından yayınlanan ilk radyo yayını Sirkeci’de büyük bir postanede meydana getirilmiştir. Zamanın büyük teknolojisi olan bu yayınlar 1936 ve 1940 yılları arasında PTT’ye (Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi) devredilmiştir.

Türkiye’de ilk radyo yayınları 126kb gücünde çalıştırılmaya başlanmıştır. Bu yıllarda da yalnızca 1938’de kurulan Ankara Radyo’su faaliyet göstermiştir. 1940 ile 1964 yıllarında ise yayınlar basın yayın genel müdürlüğü tarafından yapılmaya başlanmıştır. 1964’de TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) kurulmuştur.

Yaklaşık 30 yıl boyunca dönem sürdüren TRT, 1992 yılında ilk özel radyolar olarak Metro FM ve Süper FM’i barındırmıştır. Zamanla ortaya tematik yayın frekansları da çıkmıştır. Frekans nedir sorusunun yanıtını alan insanlar radyonun tarihi açısından tematik yayının ne olduğunu da merak etmektedir.

Tematik Yayın

Tematik radyo yayınları günümüzde fazlasıyla popüler olmuştur. Radyonun altın çağlarını yaşamasında büyük rol oynayan tematik yayın, belli bir konu etrafında sadece o konuyla ilgili yapılan yayınları kapsamaktadır.

Örneğin bir radyoda sadece haber yayınlanıyorsa tematiktir. Bir radyoda yalnızca pop müzik yayınlanıyorsa, yalnızca rap müzik, yalnızca şiir, yalnızca futbol konuları ele alınıyorsa bu yayınlara yine tematik radyo yayını denir. Frekanslar ise 88’den başlayıp 108’lere kadar devam etmektedir. 

Bunun sebebi Helts ses dalgalarının şiddetinde 88 ile 108 arasının daha uyumlu geleceğidir. Bu sebeple frekans enerji biçimleriyle doğrudan ilişkilidir. Frekansı yaymak için elektrik enerjisinden de yararlanılmaktadır. Tematik yayınların vazgeçilmezi olan bir etken mixer masasıdır.

Şarkıların kalitesini ve helts dalgalarını daha iyi ayarlamayı sağlayan mixer masası ilk olarak Ton Maister tarafından kullanılmıştır. Şarkının desibellerini de ayarlayabilen mixer masalarında desibel en düşük 53 civarına ayarlanmaktadır. Bunun sebebi ise insan kulağının en düşük 10dB (desibel) sesi duymasıdır.

Bir oda sessizliği 30dB ses düzeyindedir ve radyolar da oda sessizliğinin biraz üstünü vererek kendimize göre sesi ayarlamamızı hedefler. Tematik yayınlarda da bu düzey genel olarak mixer sayesinde ayarlanmaktadır. Tematik radyo frekansı ise günümüzde en çok kullanılan radyo yayın frekanslarındandır.

Frekans ve İnsan Bağlantısı

Frekanslar tıpkı biz insanlar gibidir. İki kişinin yüz yüze tanıştığını düşünelim. Eğer aralarındaki bağ uyuşmazsa güzel bir arkadaş veya sevgili olamazlar. Bu bağ kuvvetlenmezse de genelde halk ağzıyla frekanslarımız uyuşmadı olarak ifade edilir.

Aslında bütün ilişki buradan çıkarılabilir. Bir radyo sesi frekansla verir. Farklı sesleri sunan birçok frekans vardır. Buna bir insan ve kişisel özellikleri örnek verilebilir. Bir radyo frekansı arabesk müzik sunar. Ancak siz arabesk müzik sevmiyorsanız yeni bir frekansa geçiş yaparsınız.

Sevdiğiniz radyo yayın türünü bulana kadar bu şekilde devam edersiniz. İnsanlar ile bağlantısı da bu şekildedir. Bir dost veya bir sevgili arıyorsanız frekanslarınızın uyuşmasını sağlamalısınız. İşte bu şekilde frekanslar ile insan bağlantısı ifade edilebilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap