Fal Baktırmak İslam’da Günah mı? Eğlencesine Bakılırsa Hükmü Nedir? Namaz Kabul Olur mu?

Fal konusu genelde kadınların ilgisini çeker. Bazen sadece güzel vakit geçirmek için yapılır ama eğlencesine de öylesine de olsa dinimizce uygun değildir. Hatta inancın da sarsıntıya uğrayabileceği düşünülmektedir. Fal neden günah? Eğlencesine de yasak mı? Fal ile alakalı olan hadisler ve ayetler nelerdir?

Fal baktırmak İslam’a uygun görülmemiş bir aktivitedir. Bu olay yüzyıllar öncesinden, Cahiliye zamanından bu zaman dek Arapların inanışlarındandır. Farklı türde fallar bulunmaktadır. Güya bunlar ile önümüzdeki zamanda bizleri neler bekliyor onları öğrenebiliyor muşuz. Bırakın birkaç saat, hafta, ayı, bir saniye sonrasının bile tahmin edemeyiz ki bunun sadece Rabbimiz bilir. Maide suresi 90. Ayette der ki: Ey inananlar! Kura çekmek (fal bakma), Şeytan’ın eserinin kötüleridir. Bu yüzden onlardan uzak durun ki başarılı olabilesiniz.

Öyle ki bazı kişiler hayatını fala göre şekillendiriyor. Fala inanma falsız kalma, yalanlar bitti gibi cümlelerle eğlence mahiyetinde olduğunu anlatmak isteseler de yine de kafanın bir köşesinde kuşku bırakır. Eğer evli bir kişiyse ve eşin seni aldattı ya da senden bir şeyler saklıyor gibi şeyler söylediğinde bazıları buna inanır, evliliğini sonlandırmaya kadar götürebilir. Sadece maddi olarak değil, ruhsal olarak da kulların daha çok sıkıntıya girmesi olasıdır.

Fal Tarihte ilk Nasıl Var Oldu? Falda Söylenenlerin Gerçek Olma İhtimali Var mı?

Falın ilk çıkış noktası oldukça ilginç. Araplar döneminde ilk fal oklar ile yapılırmış. Yapılacak bir iş güzel mi kötü mü bitecek diye 3 ok kullanılırmış. Üstünde de yazılar yer alırmış. Birincisinde işi yap, ikincisinde yapma, üçüncüsünde ise hiçbir şey yazılmazmış. Duruma göre de çektikten sonra işi yapar ya da yapmazlarmış. Eğer yazısız olanı çeker tekrar 3 ok arasından seçim yaparmış.

Günümüzdeki fal ile çok farklı gelebilir ama aslında bu da gelecekle ilgili bilgi alma isteğidir. Ben bir iş yapacağım ama sonucu iyi mi kötü mü bilmem lazım diyerek fala inanırlarmış. Aslında Rabbimizin dışında hiçbir varlığın geleceği bilemeyecekleri söylenmiştir.

Falların Kimisinin Doğru Çıkma Nedeni Nedir?

Bazen fallar şaşılacak derecede gerçek çıkar. Keyfi olarak bakılsa da bazen falı aktaran kişinin dedikleri doğru çıkar. Böyle olunca da dedikleri tutuyor diye söylenti yayılır, sonradan gidenler de onun dediklerine inanmaya başlar. İnsanların yaşamları aşağı yukarı aynıdır, üniversite, evlilik, seyahat, kavga, sevgi… Bununla ilgili 10-20-30 kişiye bir şeyler sallasınız ve benzer şeyler olsa zaten bir kaçında doğru çıkar. Fala bakan arkadaşınızsa zaten sizin hakkınızda iyi kötü bir şeyler biliyordu. Eğer değilse de tavsiye eden kişi sizin hakkınızda bilgi aktarmış olabilir.

Ama bütün dedikleri doğru çıkıyor diyenlere ise ALLAH’ın Resulü: Bu cümleler 3 harflilerindir. O ki bilgiyi alır, ahbabının kulağına tavuğun gagasıyla sürekli gıdak diye bağırması gibi seslenir. Böylesi 100 civarı yalan ya da daha çoğunu karıştırır.

Falı Eğlencesine ya da Gerçek Olarak Baktırmak Günah mı?

Fal ki en büyük günahlar arasında yer alır. Zira ayetler geleceği sadece Rabbimizin bildiğini söylemiştir. Bir başkasından geleceği öğrenmek istemek O’nun gücünde birilerinin olduğu düşüncesine itebilir. Yani, affedilmeyecek olan şirk günahını da işliyor olabilirsiniz. Eğlence amaçlı da olsa psikolojik olarak bizleri acaba mı? Sorusuna yöneltir ve yoldan çıkmamıza neden olabilir. Rabbimiz ki Maide Suresindeki bir ayette şöyle demiştir: Şeytanın planı, fal, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı zikretmekten ve namaz kılmaktan alıkoymaktır. O zaman çekinmeyecek misin? Şeytanın kötülüklerinden sakının ki kurtuluşa erin.

Her kul ilerde nasıl bir hayatı olacak öğrenmek ister bu yüzden faldan medet umar. ALLAH’ın Resulü bizlere: Geleceği gördüğünü iddia edenler hiçtir. Burada söylenmek istenen kahinlerin dile getirdiklerinin gerçek olmadığı, hiçbir mana taşımadığıdır. Hangi alanda olursa olsun gelecekle ilgili bir şeylere bakma İslam’a uymaz.

Bu tür kişilere gittikten sonra size çok sayıda şeyler söyler ve aradan tutturduğu olur. Böylesi bir şeyi kabullenmek, etrafa yaymak da Müslümanlara caiz kılınmamıştır.

Fal Bakanlar için Ayetler Ne Demektedir? Sonu Ne Olacak?

İnsanlara, ben ileriyi görebiliyorum, neler yaşayacaksın hepsini görebilirim diyenler zaten günah girdabına girmiş demektir. Zira onlara güvenen ve söylediklerine itaat edenler de benzer günaha girer. O ortamda bile bulunmamak gerekir. Zira Neml Suresi 65. Ayette Der ki: De ki: “Ey Peygamber,” Göklerde ve yerde gaybı Allah’tan başka bilen yoktur. Ne zaman diriltileceklerini de bilmiyorlar.

En’am Suresi 59. Ayette der ki: Gaybın anahtarları O’nun yanındadır, onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde olanı bilir. O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez, yerin karanlıklarında bir tane, yeşil veya kuru herhangi bir şey, eksiksiz bir Kitapta yazılmıştır.

Gelecek bir yana kıyametin tarihi belliyken bile Rabbimiz dışında hiçbir varlık bilmemektedir. Bir gün bu konuyla ilgili ALLAH’ın Resulüne sorulan bir soruya şu şekilde yanıt vermiştir: Kıyamet hakkında bu suali ileten, iletilenden daha çok bilgi sahibi değildir. Resulullah (s.a.v) bile bilmiyorsa kimse bilmiyordur.

Fal Baktıranın Kaç Gün Boyunca Namazı Kabul Olmaz?

Fal baktırmaya gidenler ve bakanlar ALLAH’ın Resulü tarafından kınanmış kişilerdir. Zira Resulullah (s.a.v): Hangi mümin bir falcıya gider de gelecekle ilgili sual yöneltirse 40 gece süresince namazı kabul olunmaz. Suale çekileceğimiz ilk şey namaz olduğunda günahın derecesini de anlayabilirsiniz.

Tabii, hadisler ve ayetler incelendikten sonra bazı din bilginleri, bu hadisi şerifte söylenmek istenin, amel defterine yazılacak iyiliklerin eksik kalacağınız ama kafir olarak nitelendirilmediklerini söylemektedirler. Tabii, bir gaflet ile hata yapıldıysa Rabbine tövbe ederek da 40 günlük namazın sevabından yararlanma hakkında ALLAH’ın elindedir.

Başka bir hadisi şerifte: Hangi mümin bir falcıya yönelir, söylediklerini kabul ederse, kuşkusuz ki ALLAH’ın Resulüne ve indirilmiş kitabı da kabul etmemiş olur.

Falcılık ile ilgili Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Fal ile ilgili dinimizce yasaklar vardır ama bilimsel olarak bazı zararları bulunmaktadır. Zira bu kişilere inananların huzuru gider. Arkadaşları, hısımları hatta eşleri ile kavgalar ya da nefretler başlayabilir.

Bazı uzmanlar kendini falcı olarak tanıtan kişilerin hep aynı şeyleri söylediklerini açıklıyorlar. Özellikle sevgililer, eşler arasında problemden dolayı falcıya giden çok. Ama oturup karşılıklı sorunlar dile getirilse belki de tereyağından kıl çeker gibi olacak. Ama falcı, para almak için sizde büyü var, bozulması lazım diyerek daha fazla para isteyebilir. Bu cümleler sonrası o kişi her hısımının, dostunun büyü yaptırdığını düşünüp kinle dolacaktır. Halbuki gerçekten çok uzaktır. Bu yüzden uzmanlar da psikolojik açıdan falcılığı doğru bulmuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap