Faizsiz Bireysel Emeklilik Nedir? Dinen Caiz midir?

Faizsiz Bireysel Emeklilik Nedir? Dinen Caiz midir? Bireysel emeklilik sistemi normal emeklilik sisteminin dışında isteğe bağlı bir emeklilik yöntemidir. Bu yöntem aşamasında insanların kendi isteği ile sisteme katılımı esastır. Aynı zamanda bu emeklilik yöntemi sayesinde daha kısa sürede emekli olmak mümkün olur. 10 yıl emeklilik primi ödenerek bu sistemden yararlanmak mümkündür. Faizsiz bireysel emeklilik bu kapsamda yapılan bazı uygulamaları içerir.

Normal şartlar altında emekli olmayan isteyen katılımcıların yatırımları çeşitli fonlar ile yatırıma dönüştürülür. Bu fonların alım satım ya da yatırım yaparken faizsiz araçları kullanması ile birlikte bireysel emeklilikte faizsiz yöntemler karşımıza çıkar. Faizsiz BES nedir sorusu sıklıkla sorulan bir soru olmakla birlikte, sistemin işleyişinde kullanılan fonların faizsiz olması yatar.

Bu tür sistemler bazı aracı kurumlar tarafından hayata geçirilir. Bu tür kurumlar altın, döviz, kiralama ya da benzeri faizsiz sistemleri kullanarak faizsiz bireysel emeklilik için fonları faizsiz araçlara yöneltirler. Bu aşamada özellikle bazı insanlar dini nedenlerden dolayı bu sistemi tercih ederler. Günümüzde faizsiz bireysel emeklilik caiz mi sorusu bu şekilde cevaplandırılır.

Faizsiz Bireysel Emeklilik (Faizsiz BES)

Faizsiz bireysel emeklilik ile ilgili bir dizi fon bulunur. Bu tür fonlar faizsiz olarak altın alımı ya da satımı, döviz ve yabancı para birimlerine yatırım yapılması ya da değerli metallerde paranın değerlendirilmesi gibi hizmetleri yerine getirirler. Bunun yanında sukuk alım satımı da yine popüler bir faizsiz fon çeşididir. Çeşitli araçların satın alınarak kira gelirlerinin elde edilmesi sıklıkla karşılaşılan bireysel emeklilik sistemleri arasında yer alır.

Bu açıdan faizsiz bireysel emeklilik fonları hangisi sorusu cevaplandırılmış olur. Görüldüğü gibi yatırım araçları faizsiz olarak seçilerek de insanların yatırımlarını değerlendirmek mümkün olur. Bu aşamada insanların bireysel olarak bu fonlardan yararlanabilmesi için çeşitli aracı kurumlar finans kuruluşları devreye girer. Bu kuruluşlar söz konusu fonları kullanarak tüketicinin yatırımlarını değerlendirmiş olurlar. Aynı zamanda bu tür fonlar sayesinde insanların dini yönden tereddüde düşmeden yatırımlarından yararlanması ve uzun vadeli yatırımlar düşünebilmesi mümkündür.

Faizsiz Bireysel Emeklilik Fonları Hangileri?

Faizsiz Bireysel Emeklilik Fonları Hangileri?

Ülkemizde katılım bankaları ya da benzeri finans kuruluşları ile hazırlanan bu tür emeklilik seçeneklerinde kullanılan bir dizi fon bulunur. Faizsiz bireysel emeklilik fonları nelerdir sorusuna bu tür fonların isimlerini açıklayarak cevap vermek mümkündür. Çeşitli kira sertifikaları, katılım bankalarından açılan katılım hesapları, sukuk ihraçları, altın ve benzeri kıymetli metallere yapılan yatırımlar faizsiz bireysel emeklilik kapsamında değerlendirilir.

Bu açıdan ülkemizde son zamanlarda katılım bankalarının sayısı ve sunduğu hizmetler artış gösterdiği gibi aynı zamanda katılım bankaları çeşitli enstrümanlar kullanarak müşterilerin dini hassasiyetlerine yönelik faizsiz bireysel emeklilik yatırım araçları planlar. Sonuç olarak bu katılım bankalarının bireysel emeklilik sistemleri ile ilgili bilgilere bakarak faizsiz bireysel emeklilik nedir sorusunu net bir şekilde cevaplandırmak mümkün olur.

Günümüzde diğer bireysel emeklilik sistemlerinde olduğu gibi bu emeklilik sisteminde de devlet desteği sunulur. Bekleme süresi en az 10 yıl olmakla birlikte kişi bu sürenin sonunda yaşı da doldurmuş olur ise emekli olmaya hak kazanır. Bunun dışında ister ise de yaptığı yatırımları toplu bir şekilde çekebilir.

Faizsiz Bireysel Emeklilik Caiz mi?

Faizsiz Bireysel Emeklilik Caiz mi?

Birçok insanın merak ettiği soruların başına gelen faizsiz bireysel emeklilik helal mi sorusu bu açıdan cevaplandırılır. İslam âlimlerinin ve diyanetin bu konuda görüşü eğer işlemlere faiz bulaşmamış ise bu durumda bu işlemlerin helal olduğu yönündedir. Eğer kullanılan fonlar en ufak da olsa faiz içeriyor ise bu durumda işlemlerin caiz olmadığı söylenebilir.

Bu aşamada insanların beklentilerini karşılayan katılım bankaları hangi yatırım fonlarına yatırım yaptıklarını müşterileri ile paylaşarak müşterilerin kafalarında oluşan soru işaretlerini aydınlatmış olurlar. Günümüzde faizsiz sistemlerin bu şekilde kullanılması sayesinde mütedeyyin insanların yatırımlarını bireysel emeklilik sistemine dâhil etmesi mümkün olur.

Bunun dışında bu tür fonlar sayesinde ülkemiz insanlarının yatırım yapma alışkanlığı kazanması da mümkündür. Günümüzde söz konusu yöntemin 2001 yılından bu yana uygulandığı söylenebilir. Son zamanlarda yapılan düzenlemeler ile birlikte insanların 18 yaş altında da bu bireysel emeklilik sistemine dâhil olabiliyor. Bu sayede küçük yaştan itibaren bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapılarak geleceğin garanti altına alınması mümkündür. Günümüzde bu sistem etkin bir şekilde kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap