Ezan Duası Nasıl Yapılır? Okunuşu ve Anlamı

Ezan günde 5 vakit okunur ve tüm Müslümanları tüm Dünyada namaza çağırır. O an geldiğinde gündelik hayatımızı bir kenara bırakmalı, bu hayatımızdaki tüm işleri askıya almalıyız. Çünkü o an Allah’ın huzuruna çıkmanın en doğru vaktidir. Ezan okunduğunda okunabilecek dua ise ezan duasıdır ve ecri oldukça fazladır. 

Aynı zamanda peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) ezanı kulak vererek dinlemenin ve ezanı hemen akabinde tekrarlamanın faziletini sünnet etmiştir. Ezan okunmaya başladığı andan itibaren aslında bu çağrı namazdan ziyade camiye çağrıdır. Öyle ki evde tek başınıza namaz kılmanın farzı malumdur. Ancak namazı tek kılmak yerine cemaat ile kılmanın 27 kat daha faziletli olduğu bilinir. 

Bununla alakalı olarak da peygamber efendimiz(SAV) ‘’Namazın ecrine en çok ulaşanlar uzaklardan gelenlerdir. Ne kadar çok yürüyorsa o kadar ecre ulaşır. Ayrıca evde kılıp yatanlardansa, cemaat ile kılmak için İmam’ı bekleyip İmam’a uyanlar daha büyük bir ecre nail olabilirler’’ buyuruyor. 

  • Ezanı okuyan müezzini duyduğumuz an itibariyle elimizdeki işleri yapmayı bırakmalıyız. O an yalnızca ezanı dinlemeli ve aynı zamanda müezzini tekrarlamalıyız. O söyledikçe biz tekrarlamalı ve ezan bitene kadar kalpten, canı gönülden, kulak vererek dinlemeliyiz. 
  • Peygamber efendimiz(SAV) hadis-i şerifinde ‘’Ezan ile kamet arasında edeceğiniz dualar ve dileyeceğiniz dilekler reddedilmez’’ buyurmuştur. Bu yüzden ezan ile kamet arasında dünyevi hayatınıza dair dileklerinizi isteyebilir ve ezan duası ile bunun ecrine ulaşabilirsiniz. 

Ezan Okunduğu Sırada Şeytan Ne Yapıyor?

Ezan o kadar kutsal ve kıymetlidir ki bir Müslüman duyduğu anda huşu içerisinde olur. Aynı zamanda şeytanın asla hazzetmediği bir süreçtir. Ezan okunmaya başlarken şeytan oradan hemen uzaklaşır. Bunu peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) hadis-i şerifinde net bir şekilde açıklıyor. 

Hadis ‘’Müezzin ezanı okumaya başladığı an şeytan aniden kaçar ve orayı terk eder. Sesli sesli yellenir ki ezanın sesini kendisi bile duymasın. Kaçtıktan sonra ne zamanki ezan biter o zaman geri döner. Kamet yine şeytanı kaçırandır. Kamet esnasında da hızlıca kaçar ve ardından yine geri gelir. Ezan ve kamet şeytanın asla duymak istemedikleridir. Kamet sonrasında şeytan geri döndüğünde namazını eda eden Müslüman’ın kalbiyle arasına girer. Tam o an vesvese başlar ve namaz bitene kadar devam eder. Namaz kılarken abdest aldım mı diye sorgulamak, hangi rekatta olduğunu unutmak hep şeytanın vesveseleridir’’ buyuruyor. 

Ezan Okunurken Yapılabilecek Peygamber Sünnetleri

Ezan ve namaz ile ilgili peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) pek çok hadiste bulunmuştur. Bir hadisinde ‘’Namaz vakti geldiğinde biriniz ezan okusun’’ buyurmuştur. Yani insanlara namaz vaktini duyurmak ve onlara müezzinlik yapmak hadislerde yer alır. 

Ayrıca yine peygamberimizin hadislerinden birisinde ‘’Ezan okunmaya başladığında müezzinin dediklerini tekrarlayın’’ buyuruyor. Ezanı kalbimizde hissetmenin en kolay yolu budur. Ayrıca peygamber efendimizin şefaatine erişmek için de bu sünnetini dikkate almak gerekir.

Peygamber efendimiz (SAV) ‘’Her kim ki ezan okunurken müezzini tekrarlayıp ezan duasını ederse o kişiye şefaatim helaldir’’ buyuruyor. Ezan okunmaya başladığı andan itibaren dünyevi işlerin bırakılması ve ezana odaklanılarak dinlenmesi, müezzinin tekrar edilmesi ve ezan duası okunması bir Müslüman’ın görevleri arasındadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed(SAV) aynı zamanda ‘’Birinin çocuğu olduysa sağ kulağına ezanı, sol kulağına ise kameti okuyunuz. Böylece cinlerin ona zarar vermesi, ümmüsıbyana yakalanmaları imkânsız olur’’ buyurmuştur. 

Ezan Duası Okunuşu ve Anlamı 

Ezan duası okumanın fazileti peygamber sünneti olduğu için fazlasıyla önemlidir. Ezan duasının okunuşu ve anlamı ise oldukça derin bir manaya sahiptir. 

Ezan Duası Arapça Latince Okunuşu

‘’ Allahumme Rabbe hazihi’d-da’veti’t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü’l-mîâd.’’

Ezan Duası Türkçe Meali Anlamı 

Ey Allah’ım, kılacağım bu namazın ve bu davetin sahibi sensin. Resulün Muhammed’e fazileti ihsan et, ona vesileyi müjdele. Vaatlerinde olan makam-ı mahmuda ulaşmasını sağla. Sen ki vaadinden asla dönmeyensin. 

Peygamber efendimiz (SAV) ‘’Ezanı işitip müezzini tekrarlayıp ezan duası ederseniz kıyamet gelip çattığında şefaatim sizedir’’ buyurduğundan ezan-ı şerif bizler için en faziletlilerden birisidir. 

Ezan ve Kamet Arasında Dua Edilir Mi?

Ezan duası olarak adlandırılan dua aslında Vesile duasıdır. Bu dua özellikle ezan ile kamet arasında okunduğu vakit son derece etkili ve bir o kadar da faziletlidir. Peygamber efendimiz(SAV) hadisinde ‘’Ezan ile kamet arasını dua okuyarak geçirin’’ buyuruyor. Dolayısıyla duaların kabul olacağı zamanlar arasında en kıymetlilerinin başında da ezan ve kamet arası geliyor. 

Ayrıca Vesile duası ezan ile kamet arasında okunabilecek tek dua değildir. Ezan duası okunduktan sonra başka dualar okumakta da bir beis yoktur. İslam Alimi olan Bediüzzaman ezandan ve kametten sonra da Vesile duası okumaya devam edip bunun peygamberin sünneti olduğunu bildirmiştir. 

Ayrıca peygamber efendimiz (SAV)’ün ‘’Her kim ki ezanı duyar, müezzini tekrarlar ve ezan duası okursa şefaatime nail olur’’ dediği ezan duası yukarıda da okunuşu ve anlamı olan “Allahümme rabbe hâzihi’d-da’veti’t-tâmmeti ves’salâti’l-kâimeti Âti Seyyidinâ Muhammeden’il-vesilete ve’l-fazilete ve’b’ashü mekâmen-mahmûdeni’llezî ve’addeh” Vesile duasıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap