.
.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Mayalamanın Püf Noktaları

.
.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Mayalamanın Püf Noktaları. Yoğurt mayalamak son dönemlerde en çok tercih edilen durumlardan bir tanesidir. Özellikle son dönemlerde organik yaşamın sürekli olarak vurgulanması marketten alınan yoğurtların önüne geçilmesini sağladı. Bu nedenle de en çok merak edilen konu Yoğurt mayalamanın püf noktaları oldu. İgrus.com ile artık bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yoğurt mayalama konusunda öncelikle dikkat edilmesi gereken çok fazla sulu olmaması ve yeme esnasında uzamamasının gerektiğidir. Bu nedenle de yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir bilinmesi gereklidir. Özellikle mayalanma süresi, derecesi, mayalama yapılacak olan kap hepsi bu aşamada önem arz eden durumlardır. Bu ve benzeri her şey için trend724 internet sitesini takip edebilirsiniz.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde yoğurt yapmak için öncelikle burada dikkat edilecek durum süt seçimidir. Evde yoğurt nasıl yapılır diye bakıldığında öncelikle yağsız süt yerine tam yağlı sütün tercih edilmesi önemlidir. Süt ne kadar yağlı olursa o kadar sert bir yoğurda sahip olacaksınız. Tabiri caizse taş gibi bir yoğurt sizi bekliyor olacak.

Bazen inek ve manda sütü aynı oranda karıştırılarak da yapıldığı bilinmektedir. Bu nedenle nasıl bir süt tercih ederseniz edin mutlaka yağlı olmasına dikkat edin. Yoğurt  mayalamanın püf noktaları arasında en önemli olanı da sütün kaynama süresidir. Süt kaynadıktan sonra bi 15 dakika kısık ateşte kaynamaya devam etmelidir. Bu arada da sık sık karıştırılması önerilmektedir.

Aynı zamanda evde mayalama yaparken sütün üzerinde oluşan tabakaya zarar vermeden mayalama işlemi yapılması kıvamın çok daha iyi olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu tabakanın oluşturacağı kaymak da bir o kadar lezzetli olacaktır. Kaymak sevenler için sütün soğumasından sonra oluşan tabakaya zarar vermeden mayalama yapılması önemlidir.

Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır?

Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır?

Evde yoğurt yapmak isteyenlerin en başta sorduğu sorulardan bir tanesi de yoğurt en iyi hangi kapta mayalanır sorusu olmaktadır. Yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de kap seçimidir. Yoğurt mayalama kabı seçiminde dikkat edilmelidir. Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir.

.

Yoğurt mayalama tenceresi seçimi yapılırken bu konuda ısı bakımından iletken olan tencerenin seçilmesi yoğurdun kıvamı için önemlidir. Bu nedenle de özellikle önerilen çelik ve metal tencerelerdir. Fakat birçok kişi de toprak kap seçimi yapmaktadır. Geçmişten günümüze gelen inanışla bu kaplarda mayalama yapılması çok daha iyi bir kıvam sağlandığı belirtilmektedir.

Yoğurt Mayalarken Karıştırılır mı?

Yoğurt mayalarken karıştırılır mı sorusunun cevabı çoğu kez yanlış anlaşılmaktadır. Süt kaynatma esnasında karıştırılarak kaynatılmalıdır. Sütü havalandırarak karıştırmak da aynı zamanda yoğurt mayalamanın püf noktaları arasındadır. Karıştırarak sütün kaynatılması kaymak oluşumunun daha iyi olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle süt kaynatma aşamasında karıştırma yapılmalıdır.

Fakat yoğurt mayalarken ve mayalama esnasında karıştırma yapılmamalıdır. Hatta mümkünse mayalarken oldukça küçük bir noktadan mayalama yapılmalıdır. Bunun nedeni üzerindeki kaymak tabakasının kaynamış sütün tamamına dağılmasını önlemektir.

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı?
Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı?

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı?

Yoğurt mayalama derecesi en az mayalama kadar merak edilen ve dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de yoğurt mayalama sıcaklığı göz önünde bulundurulmalı ve buna göre işlem yapılmalıdır. Yoğurt mayalamanın püf noktaları arasında bunlarda önemli olmaktadır.

Özellikle ev hanımlarının ve evde yoğurt yapmak isteyen herkesin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de yoğurt mayalandıktan kaç saat sonra dolaba konmalı sorusu olmaktadır. Mayalama yapılan tencere yaklaşık olarak 5 saatin sonunda dolaba konması önerilmektedir. Ekşime meydana gelmemesi için mutlaka bu süreye dikkat edilmelidir.

Yoğurt Mayalarken Ağzı Kapatılır mı?

Yoğurt Mayalarken Ağzı Kapatılır mı?

Kaynamış sütü mayalama işlemi yapıldıktan sonra üzerine temiz bir bez kapatılmalı ve mutlaka ağzı kapalı olmalıdır. Mayalama işlemi için ısının olması gereklidir. Belli bir süre bu nedenle ağzı kapalı olmalıdır. Yoğurt mayalarken ağzı kapatılır mı sorusunun cevabı bu nedenle evet şeklindedir.

Yoğurt mayalama süresi boyunca ağzı kapalı olan tencere yaklaşık olarak 5 saatin sonunda dolaba kaldırılmalıdır. Dolaba kaldırma zamanında da kapak açılmalı ve bir gün boyunca dolapta ağzı açık kalmalıdır. Ertesi gün yeniden kapatılabilir. İlk gün ağzı açık bırakılmasının nedeni de sulanmaması ve sert bir şekle sahip olmasını sağlamak içindir.

Güveç Kapta Yoğurt Mayalama

.

Toprak bir kapta, çelik tencerede ya da metal bir kapta kaynatılan süt aynı kapta mayalanabileceği gibi farklı kaplarda da mayalama yapılabilmektedir. Sütü kaynatıp, oda sıcaklığında soğuması sağlandıktan sonra başka bir kaba alınarak mayalama sağlanabilir.

Güveç kapta yoğurt mayalama yapılması çok daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Oda sıcaklığında soğumuş olan süt ister büyük güveç bir kaba alınabileceği gibi tek kişilik güveç kaplara paylaştırılarak dökülebilir. Sonrasında da bu kaplarda mayalanma sağlanarak çok daha lezzetli bir yoğurt elde edilebilmektedir. Bu da yoğurt mayalamanın püf noktaları arasında gösterilmektedir.

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Son dönemlerde birçok kişiden ve medyadan fırında yoğurt mayalama ile ilgili duyumlar alınmaktadır. Bununla birlikte akıllara fırında yoğurt nasıl mayalanır sorusu gelmektedir. Klasik bir yoğurt mayalama işlemi gibi aynı şekilde malzemeler bi araya getirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken ise her 1 litre süt için bir kaşık yoğurt gerektiğidir.

Klasik yoğurt yapım aşamalarından olan sütü kaynatma işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından oda sıcaklığına gelene kadar soğuması sağlanmalıdır. Sonrasında da isterseniz bir fırın kabına alınmalı ve eğer fırınınızın yoğurt yapma özelliği varsa fırına konmalıdır. Yoksa da 50 derecede ısıtılmış olan fırında 5 dakika kadar mayalandırılmalıdır. Sonrasında da mayalama yapınız ve fırının içinde o şekilde bırakarak 5 saat kadar mayalanmasını sağlayınız. Sonra da dolaba kaldırabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap