Evde Turşu Kurmak için Bilmeniz Gerekenler

Turşu kurmak, çeşitli meyve ve sebzelerin bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Çeşitli besinlerin saklanması ve ..

Turşu kurmak, çeşitli meyve ve sebzelerin bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Çeşitli besinlerin saklanması ve mevsiminin dışında da tüketilmesi için yapılan bu işlemde hiçbir enerji ve teknolojik aracına ihtiyaç duyulmadığı için oldukça ekonomiktir.

Çok uzun süreli muhafaza imkanına sahip olunan sebze ve meyveleri, mevsiminin dışında da rahatlıkla tüketebiliyorsunuz. Çağımızın en çok tercih edilen hazır tüketim alışkanlığına bağlı olarak hazır paketli turşular alınabildiği gibi, kendi evinizde de basit yöntemlerle kolayca turşu kurabilirsiniz. Evde turşu kurmak için bilmeniz gerekenler aslında çok basittir. Bu basit ayrıntılara dikkat ederek siz de çok iyi bir turşu kurma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Evde Turşu Nasıl Kurulur?

Turşu kurmak için ilk yapmanız gereken ihtiyacınız olan sebze ya da meyvelerin doğal ve taze olarak teminini gerçekleştirmektir. Turşu yapımında bir çok sebze ve meyve kullanılabilmektedir.

En çok tercih edilenler ise; salatalık, lahana, pancar, domates, biber, patlıcan gibi sebzelerle birlikte erik, armut, karpuz, kavun gibi çeşitli meyveler de olabilmektedir. Turşusunu yapacağınız meyve ya da sebzenin kesinlikle taze ve doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Tazeliği ile birlikte sert olması da önemli bir faktördür.

Çürük ya da ezilmiş malzemeler ile turşu yapmamalısınız. Turşuluk olarak satın alacağınız malzemelerin tümünün diri ve biraz da sert olması gerekmektedir. Turşusu yapılacak olan malzemelerin hepsini çok iyi bir şekilde yıkamanız gerekmektedir.

Turşu için Kavanoz Seçimi

Turşu yapımında kullanılacak kapların da önemle seçilmesi gerekmektedir. 1 litre ve 5 litrelik kavanoz ya da bidonlar tercih edilebilir. Sağlıklı ve uzun ömürlü bir turşu yapmak için cam kaplar tercih etmenizi öneriyoruz. Turşu konulacak kapların da çok iyi sterilize edilmesi gerekmektedir. Cam kapları boş halleriyle kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Bu şekilde turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlamış olursunuz.

Salamura Hazırlama

Turşu hazırlarken en önemli bölümlerinden birisi de salamura suyunun yapılmasıdır. Salamura suyu yapılırken kullanacağınız tuz iri taneli kaya tuzu olmalıdır.

Kaya tuzu suda daha iyi çözünür ve turşunun olgunlaşmasını hızlandırır. Salamura turşu suyunun hazırlanması için koyacağınız tuz miktarı olarak; 1 litre su için 5 yemek kaşığı tuz tercih edilmektedir.

Bununla birlikte salamuranın uygun tuz testi de yapılmalıdır. Tuz seviyesini kontrol etmek için turşu suyuna bir adet yumurta atılır ve yumurta suda yüzer hale gelene kadar tuz eklenip, karıştırılmaya devam edilir. Yumurta su yüzeyinde yüzmeye başlayınca tuz oranı yeterli orana gelmiş diyebilirsiniz.

Turşu suyu olan salamura yapımında kullanacağınız suyun içme suyu olması gerekmektedir. Çeşme suyu kullanmanız gerekiyorsa, önce kaynatın sonra kullanın.

Salamura suyunun hazırlanmasında sirkenin kalitesi de önemlidir. Kalitesiz bir sirke ile yapılan turşunun olgunlaşma sürecinde sorun oluşabilir. Kalitesiz sirkeyi ya hiç kullanmayın ya da bir süre kaynatın ve yoğunlaştıktan sonra kullanın.

Sirke çeşidi olarak üzüm sirkesi kullanılmalıdır. Bazı kişiler elma sirkesini de tercih edebiliyorlar. Sirke oranını ayarlamak için 1 litre su içine 100 ml yani 1 çay bardağı kadar sirke eklemelisiniz. Salamura suyunun yapılmasında limon tuzu kullanmak isterseniz, 1 litre su için 1 çay kaşığı limon tuzu kullanmalısınız.

Turşu Bekleme Süresi

Yukarıda yer verdiğimiz hususlara dikkat ederek turşu malzemelerini ve salamura turşu suyunu dikkatli bir şekilde hazırlayın ve kaplara doldurun.

Aroma vermesi için nane, maydanoz, sarımsak, dereotu gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Fermente süresinin hızlanması için biraz nohut ya da şeker ekleyebilirsiniz. Turşu kaplarını sıkıca kapatın. Bazı turşular içinde kullanılan malzemelerin çeşidine ve yapısına göre 1-2 hafta içinde olgunlaşır bazıları ise 1-1,5 ay bekletilmelidir. Ara sıra kontrol edip olgunlaşma sürecini takip edebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap