Evde Kışlık Konserve Yapımı

Türk kültüründe oldukça yaygın bir muhafaza işlemi olan konserve yöntemi, çeşitli besinlerin mevsimleri dışında da tüketilmesine imkan sağlamaktadır. Konserve ..

Türk kültüründe oldukça yaygın bir muhafaza işlemi olan konserve yöntemi, çeşitli besinlerin mevsimleri dışında da tüketilmesine imkan sağlamaktadır. Konserve yöntemi, fabrikalarda çeşitli işlemlerle yapılıyor olsa da, ülkemizde genellikle el yapımı olarak kışlık hazırlanmasında tercih edilmektedir. Konserve yöntemi ile yaz sebzelerinin kışın da tüketilmesi sağlanmaktadır.

Konserve yapımında kendi damak tadınıza uygun olarak patlıcan, domates, biber, fasulye, bezelye gibi çeşitli sebzeler kullanılabilmektedir. Yapacağınız konserve işlemi ile yaz sebzelerinin kışın tüketim için korunmasını sağlamış olacaksınız.

Evde Kışlık Konserve Yapımı

Konserve yapımı için öncelikle kullanılacak kavanozların hazırlanması gerekmektedir. Kavanozların cam malzemeden ve kapaklı olması gerekiyor.

Kullanacağınız malzemeleri bol su ile yıkayıp, doğrayın ve 3er dakika kadar kaynamış su içinde bekletin.

Süzdüğünüz malzemeleri, cam kavanozlar içine doldurun ve ağzını çok sıkı bir şekilde kapatın. Büyük bir tencere içine cam kavanozları ters çevirerek dizin. Üzerine su ekleyip tencereyi doldurun. Yaklaşık 1,5-2 saat kadar kaynatın. Kaynattığınız konserveleri çıkardıktan sonra ters bir şekilde bir yere dizip soğumaya bırakın.

Konservelerin daha hızlı hazırlanması için basınçlı bir tencere kullanabilirsiniz. Böylece süreyi kısaltmış olursunuz. Düdüklü tencereler, basınçlı olduğu için uygundur ancak yeni sistem olmasına dikkat etmelisiniz.

Evde kışlık konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler:
Cam kavanozların ve kapakların temiz olması gerekmektedir.

Kullanılacak malzemelerin temiz ve hasarsız ve sağlam olması gerekmektedir.

Konserveler kapatıldıktan sonra sızma olmaması için sıkıca kapatmalısınız. Eğer sızarsa, malzemeyi yeni kavanoza koyup tekrar kaynatın.

Kapakları elle bastırarak hava alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Kapak kısmı şişen konserveleri tüketmemeniz gerekmektedir. Bu şekilde şişme olmaması için iyice kaynatılmalıdırlar.

Meyve ile domates gibi asit değerleri yüksek olan gıdaların yarım saatten fazla kaynatılmaması gerekmektedir.

Kaynatma işlemi yaptıktan sonra kavanozları ters çevirip en az 1 gün bekletmeniz gerekmektedir. Daha sonra uygun duruma getirip istediğiniz yerde saklayabilirsiniz.

Konserve içine doldurulan malzemelerin aşırı derecede sıkıştırılmaması gerekiyor. Kavanozun ağız kısmında 1 cm boşluk bırakmanız gerekmektedir.

Konserveleri serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir bölgede muhafaza edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap