.
.

Evde Kayısı Kurutmanın Doğal ve Aynı Zamanda Pratik Yolları

.
.

Evde Kayısı Kurutmanın Doğal ve Aynı Zamanda Pratik Yolları. Faydaları açısından incelendiğinde gerek kurutulmuş olarak gerekse yaş olarak kayısı tüketmek gerekmektedir. Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen meyvelerden birisi olması ise bazı temel sebeplere dayanıyor.

Sindirim sistemini düzenleyici etkisiyle ve boşaltım sistemine fayda sağlamasıyla kabızlık gibi sorunların giderilmesinde oldukça etkilidir. Üstelik diyet yapanların en sık tercih ettiği ara öğünler arasında bulunuyor.

Sağlıklı bir meyve olduğundan ötürü pek çok vitamin ve minerali bünyesinde depoluyor. A, C, E ve K vitaminleri sayesinde vücudunuzun vitamin ihtiyacına cevap veriyor.

Benzer şekilde mineral yönünden de güçlü bir meyve olduğunu manganez, magnezyum, fosfor, bakır ve potasyum içerdiğinden anlayabiliyoruz. Üstelik niasin içeren meyveler arasında bulunduğu için kuru olarak kayısı tüketmek son derece faydalıdır.

Evde Kayısı Kurutma Yöntemleri

Evde Kayısı Kurutma Yöntemleri

Evde Kayısı Kurutmanın Yöntemleri. Sebze ve meyveleri kurutulması bilhassa kışlık hazırlıkları kapsamında yapıldığı için kayısı için de benzer yöntemler kullanılmaktadır. En doğal yöntemi yine güneşte kurutmak olduğunu söylemek gerekiyor.

Son dönemlerde özellikle diyet lifi yönünden zengin olduğu için kayısı tüketmek isteyenler kurumuş halini ara öğün olarak kullanıyor.

.

Güneşte kurutma işlemini yapabileceğiniz iki farklı alternatif metot bulunuyor. Bunların ilki direkt olarak bir tepsi ya da bir çarşaf üzerine aralıklı olmak kaydıyla kayısıları dizerek güneşe bırakmaktır.

Kayısıları öncesinde çok iyi bir biçimde yıkamanız ve kesinlikle çekirdeğini çıkarmak için açmamanız gerekmektedir. Henüz yaş bir meyve olduğu için çekirdeği sonrasında çıkarılmalıdır.

Dizdiğiniz kayısılar arasında kesinlikle çürük olmaması gerekiyor. Ayrıca sert ve yumuşak türleri olan ve yöresel olarak pek çok tipi bulunan kayısı gibi meyvelerde kurutma işlemi için ikisinin ortası idealdir. Yani ne çok yumuşak ne de çok sert bir kayısı türünü tercih etmelisiniz. Kurutma işlemine geçtikten sonra ilk 3-4 gün çok önemlidir.

Ortalama 4 gün geçtiğinde bir parmağınızla kuruma evresinde olan kayısının üzerine bastırın. Eğer suyu az bir biçimde akıyorsa kurumaya başladığı için çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Ancak bunu açmak yerine yine elinizle bastırarak zorlanmadan yapabilirsiniz.

Böylece açılmamış olmasına rağmen çekirdeği üst kısımdan fırlayarak çıkacaktır. Asıl kurutma işlemi ise bu noktadan sonra başlar. Yine güneş gören bir noktada ortalama 7 ile 10 gün arasında durması gerekmektedir. Dönemsel olarak kayısıların diğer yüzlerini çevirmeniz ve ideal kuruluğa ulaştığında da toplamanız önerilir.

Kayısı gibi sulu meyvelerin kurutulmasında en çok tercih edilen bir diğer metot ise ip yöntemidir. Bu uygulama esnasında yıkama işlemini yaparken çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.

Ardından kayısıların ortasından iğne ile ipliği geçirerek ipe dizebilirsiniz. Bu şekilde yine güneşi günün büyük bir bölümünde gören bir noktaya asarak kurutmaya başlayabilirsiniz. Yine kurutma süresi 7-10 gün civarında olacaktır.

.

Farklı ve daha hızlı bir kurutma yöntemi arıyorsanız kayısı için fırın kullanmak mümkündür. Fakat lezzet ve doğallık açısından güneşte kurutmak tavsiye edilir.

Kayısılar için önerilen fırın sıcaklığı 70 derecedir. Bu ısıya ulaşıldığında çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları fırın tepsisine yine aralıklı olacak biçimde dizin. Attıktan sonra ise mutlaka aralıklı olarak kontrol edin.

Arada bir fırının ısı kaynağının hangi noktada olduğuna bağlı olarak çevirmeniz gerekebilir. Ayrıca ortalama olarak tamamıyla kurumasının sağlanması 4-5 saat sürebilir.

Bu süreç bazı fırınlarda hava sirkülasyonundan ötürü 3 saate düşebiliyorken bazı fırınlar için 6-7 saate çıkabiliyor. Suyunu tamamıyla saldığında ve elinizle bunu hissedebildiğinizde fırından çıkarabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap