.
.

Ettahiyyatü Nasıl Okunur ve Faziletleri Nelerdir? Tahiyyat Duası Nerede Okunur?

.
.

Ettahiyyatü bilinen diğer adıyla Tahiyyat duası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ALLAH’u Teâla ile görüşmesi sırasında Cebrail (a.s) de görüşmeye katılmış ve Ettahiyyatü duası var olmuştur. Tahiyyat duası ne zaman, nerede, nasıl okunur? Arapça Latince okunuşu ve Türkçe meali nedir?

Ettahiyyatü Müslümanlar arasında namazda okunan dua olarak isimlendirilir. Tahiyyat duası bütün namazların başlangıcında ve bitişinde söylenir. Kur’an-ı Kerim’de bulunmayan bir duadır. Miraç Gecesinde, bu kâinat için en önemli 3 Varlığın muhabbet sırasında ortaya çıkmıştır. Dara düştüğünüzde içinizin rahatlaması, sofranızdaki bolluğun artması, yüzlerce insan arasında olmanıza rağmen kendinizi tekmiş gibi hissettiğiniz her saniye Yaradan Rabbinizin sizi yalnız bırakmadığını anlayacağınız Ettahiyyatü duasını yatmadan evvel okumak gerekir. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) bütün namazlarda Ettahiyyatü duasını zikretmiş, O’nun yolunda giden herkesin de bilmesini dilemiştir. Ayrıca bir hadisi şerefinde şöyle dile getirmiştir: 2 rekat namazın her birinde de oturma aşamasına geçtiğinizde Ettahiyyatü lillahi söyleyin. Kılmamız gereken bütün namazların başlangıcında ve bitişinde okunduğu zaman faziletleri daha da artacaktır. 

Ettahiyyatü Duası Nasıl İndi? Tahiyyat Duasının Faziletleri Nelerdir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hepimiz için en mübarek gecelerden birisi olan Miraç’ta Yaradan Rabbinin huzuruna çıktığın saygıdan dolayı “Ettehıyyatü lillahi vessalavatü vettayyibatü” demiştir. Bunun üzerine cevaben Mevla’mız, Habibim sıfatıyla O’na olan sevgisini gösterip selamına cevaben: “Esselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berekatüh” demiştir. ALLAH’ın Resulü buna karşılık olarak “Esselamü Aleyna ve ala ibadillahissalihin” tekrar selama yanıt vermiştir. Belki de zamanın en hoş sohbetinin başlangıcına tanıklık eden Cebrail (a.s) de: İkisine hürmeten “Eşhedü enlailahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve rasulüh” cümlesini kurmuştur. Bütün bu konuşmalar sonrası Ettahiyyatü duası oluşmuştur. 

Ettahiyyatü Nasıl Okunur ve Faziletleri Nelerdir? Tahiyyat Duası Nerede Okunur?
Ettahiyyatü Nasıl Okunur ve Faziletleri Nelerdir? Tahiyyat Duası Nerede Okunur?

Ettahiyyatü Duasını Okumanın Faziletleri ve Sırları

Her namazın çeşitli faziletleri ve sırları vardır. Kur’an’da insanın dili, bedeni ve malı ile yaptığı bütün ibadetlerin Allah’a olduğu vurgulanır. Bir Müslümanın günde 5 vakit namaz kılarken sürekli okuduğu Tahiyat yani Ettahiyyatü duasının pek çok faydaları vardır. 

  • Kişi kendini yalnız ve çaresiz hissettiğinde tahiyat duasını okursa bu olumsuz duygudan kurtulacaktır. Ettahiyyatü duası yalnızlık ve mutsuzluk duygularıyla baş etmenin güzel bir yoludur.
  • Uykusuzluk tüm yaşamı olumsuz etkileyen ve kişinin günlük işlerinin büyük ölçüde aksamasına neden olan bir durumdur. Uykusuzluk çeken kişinin Ettahiyyatü duasını okuması Allah’ın izniyle şifa olur.
  • İnsan zayıftır. Kuran’ın birçok yerinde buna vurgu yapılmaktadır. Burada teselliye ihtiyacı olan kişinin Ettahiyyatü namazına sarılması tavsiye edilir. Ettahiyyatü duası kişinin acizlik duygusunun kaybolmasında etkili olacaktır.
  • İnsanlar için farklı testler vardır. Bunlar bazen derin sıkıntı, keder ve üzüntüye yol açabilir. Ettehiyyatü duasını çok okuyarak bu imtihanlarda iktidara gelenlerin yol açtığı kederlerden kurtulmak Allah’ın izniyle çokça mümkündür.

Ettehıyyatü Duası Arapça Latince Okunuşu

“Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve Rasuluh.” (Buhârî, “Eẕân)

Ettehıyyatü Duası Türkçe Anlamı

.

“Allah’ın selamı üzerinize olsun, selam size ve Allah’ın bütün iyi kullarına olsun. Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet ederim. O, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

Şafi Mezhebinde Tahiyat Duası Arapça Latince Okunuşu Nasıldır?

“et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.” (İbn Mâce)

5 Vakit Namazda Ettahiyyatü Duası Okumak Farz mı?

Namazlarda Ettahiyyatü okunması mezheplere göre farklılıklar göstermektedir. Hanefiler için namazlarda oturduğumuz anlar Ettahiyyatü duasını söyleyecek kadar yeterli zaman içerir. Ama her rekâtta oturduğumuz an bu duayı okursak bizlere vaciptir. 

Hanbebi ve Şafiilere göre ise son rekâttaki oturma süresi hem Tahiyyat duasına yeter hem de ardından salavat getirmeye kafidir. (“Allahümme salli alâ Muhammed”)

Ettahiyyatü Duası Kur’an-ı Kerim’de Geçer mi? Tahiyyat Duası Neden Önemli?

Ettahiyyatü duasının nasıl ortaya çıktığını belirtmiştik. Miraç gecesi konuşmalarının selam kısmında oluşur ve bu nedenle Kur’an-ı Kerim’de ayet olarak vahiy olmamıştır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 2 rekâtta da oturulan vakitte Ettahiyyatü lillahhi söyleyin demiştir. Bu duadan evvel namazda bazı meleklere selam olsun gibi bir dua ediliyordu. ALLAH’ın Resulü Tahiyyat duası sonrası kendi yanında bulunanları bunu ezberletmiş ve okuyun buyurmuştur. Zira bu dua artık kâinatta Rabbimizin yarattığı her iyi kula denk gelecek demiştir. 

Namazlarda İşaret (Şehadet) Parmağını Kaldırmanın Önemi Nedir?

Namazlarda işaret, diğer adıyla şehadet parmağını kaldırmanın bizler için önemli olan yanı sünnet olmasıdır. Lakin bazı din bilginleri zamanlamasının tutturulamazsa yanlış anlaşılacağı, sevap kazanmak yerine günah sayılabileceği için tam olarak uygulayamayanların yapmamasını önermiştir. 

Şahadet Parmağı Ne Zaman, Nerede Kaldırılır?

Cami’de cemaatle birlikte namaz kılarken genelde işaret parmaklarının otururken kaldırıldığı dikkatinizi çekmiştir. Ettahiyyatü okurken tam şehadet bölümüne gelince işaret parmağı düz olacak şekilde hafif kaldırılır. Tam “La ilahe” kısmını söylediğimiz sırada baş ve orta parmak oval olacak şekle getirilir, işaret parmağı kaldırılır ve “illallah” söyleneceği vakitte indirilir. Burada 2 parmağın dik bir şekilde kaldırılmamasına dikkat etmeniz gerekir. 

.

Şehadet parmağını kaldırma şekli Malikilere göre biraz daha farklıdır. Teşehhüd, yani namazda oturulan süreye verilen bölüm bitene dek, işaret parmağını yanlara hafif şekilde oynatmak sünnet sayılmaktadır. 

Hanefilere göre ise la ilahe kısmında baş ve orta parmak daire gibi yapılıp işaret parmağı karşıyı gösterecek şekilde kaldırıp “illallah” kısmında indirmek gerekir. 

Şafilerde ise: “illallah” bölümünde şehadet parmağı havaya kaldırılır ve ilk oturduğumuz süre boyunca, namaz bitimi yani selama kadar geçen sürede de havada kalır. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap