Esnemek Neden Kötüdür? Şeytandan mıdır? Namazda Esneme Gelirse Ne Yapmalı?

Esnemek, çevrede de hoş karşılaşılan bir durumda değildir ki dinimizde de öyledir. Gün içerisinde her alanda esneme gelebilir. Özellikle arkadaşlar arasında sürekli esniyorsanız karşınızdakinin de keyfini kaçırabilirsiniz. İslam’da özellikle namaz sırasında esneme gelmesi sık rastlanır. Bu durum gerçekten şeytandan mı? Neden kötüdür? Namazda esneme gelirse ne yapmalı?

Esnemek, hayatımızın her noktasında karşımıza çıkabilir. Sadece uykumuz geldiğinde değil, gün içerisinde yorulunca da olabiliyor. Özellikle uykunuzu çok alamadıysanız, yoğun tempoda bir işiniz varsa bu durum daha can sıkıcı bir hal alabilir. Rabbimiz nezdinde esnemek iyi değildir. Bazen engellenemeyecek konumdaysa mutlaka ağzımızı birilerinin görmesini engellemeliyiz. Hiçbir önlem almadan, ağzımız yırtılacak noktaya gelene kadar esnememeliyiz. Bazen öyle bir esneme gelir ki gözlerimiz dolmaya başlar. Tabi, bu istemsizce geliyor ve durduramıyorsanız ağzınızı kapatıp namazı eda etmeyi sürdürün.

Namaz ALLAH nezdinde büyük değere sahiptir ve ilk hesaba çekileceğimiz ibadet şeklidir. Hal böyle olunca şeytan da boş durmayacak ve müminlerin aklını karıştırmak, namazdan ayırmak ya da kabul olmaması için elinden geleni ardına koymayacaktır. Şeytan en çok da müminler esnetmeye çalışır. Namazın bozulmaması için de uygun davranmak gerekir.

Namazda Esnemenin önüne geçmek için neler yapılır?

  • Tuvalete girerken nasıl davranmanız gerektiğin iyi bilmelisiniz. Sol ayakla girmek, sol eli kullanmak ve temizlik gibi…
  • Rabbimizin bizler için farz kıldığı beş vakit için de abdest tazelemek.
  • İftitah tekbiri ile birlikte dünyevi bütün şeyleri aklınızdan çıkarıp Rabbinize odaklanmanız gerektiğini bilmelisiniz
  • Besmele çekerken bunu bilinçli olarak dile getirmelisiniz.

Esnemek Şeytandadır ile ilgili Hadis

Bir hadisi şerif, esnemenin şeytandan mı değil mi sorusuna güzel cevap veriyor.

Aranızdan bir mümin, esneme geldiği zaman, kudreti yettiğine dek def etmeye uğraşsın, ağzını kocaman açarak ses çıkarmasın. Zira mümin esnerse şeytan o kula güler.

Namaz Kılma Sırasında Sürekli Esneme Gelirse Ne Yapmalı?

Namazda esneme büyük günah olmasa da mekruh olarak geçmektedir. Ayrıca, esnemeyle birlikte hoş olmayan, dua haricinde seslerin olması da hoş değildir. Esneme genelde üşengeçlik, yorgunluk gibi zamanlarda daha yoğun olarak gelir. Bu gibi durumlarda namazınızı yine de zamanında kılmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki sizi yaradan Rabbinizin karşısında olacaksınız ve en büyük saygıyı, sevgiyi de O’na göstermelisiniz.

Esneme kelimesini ve düşüncesini kafanızdan silin. Şu an bu yazıyı okurken bile esneme gelecektir. Bu işin bir de psikolojik yönü vardır. Hatta esneyen birini görünce esnemek gelir, en güzel örnek de budur. Onun için bu kelimeyi sürekli söylemeyin.

Güvenilir kaynaklardan gelen bir hadise göz atarsak namazda ya da yaşamımızın herhangi bir noktasında ağzı ardına dek ayırıp esnemek kötü hareketler arasında yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap