Erik Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Kalorisi ve Zararları

Erik, sulu ve mayhoş tadı ile bizleri mest eder. Buzdolabında saklanır. Bağırsak sorunlarına iyi gelir. Kalorisi düşüktür, aşırısı mideye zararlıdır.

Erik

Ağaçlarının çiçeklenmeye başlaması, yazın habercisi olan erik yazın en popüler simgesidir. Sulu yapısıyla birlikte ekşi ve tatlı çeşitleriyle yaz aylarının sıcaklarında serinlemek amacıyla tüketilir. Pek çok farklı türe sahiptir.

Halk arasında yaygın olarak bilinen erik türleri arasında papaz eriği ilk sırada gelir. Ayrıca can eriği, mürdüm eriği ve Japon eriği gibi türleri de yaygın olarak bilinir. Zengin besin değerleriyle sadece serinletici ve lezzetli bir meyve değildir. Aynı zamanda besleyici ve vücut sağlığını koruyucu etkiye de sahiptir.

Dünya üzerindeki tüm erik çeşitleri dikkate alındığında sayının 2 bini aştığı bilinmektedir. Yaz aylarında bolca tüketilen erik, gülgiller familyasındandır. Dalından kopartılarak tüketilebilen erik, pek çok farklı şekilde sofralarda da kendisine yer bulur.

Erik Nasıl Saklanır?

Erik, son derece dayanıklı meyvelerden birisidir. Sadece yaz aylarında yetişiyor olması nedeniyle erik nasıl saklanır sorusu da doğal olarak sıkça sorulur. Erik, uzun süreler muhafaza edilebilecek bir meyvedir.

Erikleri 0 derece olan bir ortamda tam 2 hafta ile 8 hafta aralığında muhafaza edebilmek mümkündür. Ancak 8.hafta itibariyle eriklerin sertliğini kaybetmesi söz konusu olur. Ayrıca bu süreçte meyvenin lezzeti de kaybolacağı gibi besin değerlerini de ciddi anlamda kaybeder.

Buzdolabında erik uzun süre saklanabiliyor olsa da hem lezzetini hem de diriliğini kaybeder. İnsan sağlığı için taşıdığı tüm besin değerlerini de tamamen kaybeder. Eriğin tadını ve nefasetini her zaman yakalamak isteyenler için erik reçeli veya erik marmelatı gibi tariflerde tavsiye edilir.

Erik Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Tadı ve kokusuyla erik, özellikle yaz aylarında mutfakların en popüler meyvesi haline gelir. Erik yemeklerde nasıl kullanılır sorusu için pek çok farklı tarif tavsiye edilebilir. Erik yemeği yapabilmek mümkün olduğu gibi erikten çeşitli doğal ve sağlıklı içeceklerde hazırlanabilir.

Kullanıldığı her yerde nefasetini çok başarılı bir şekilde yansıtabilme özelliğine sahiptir. Sıcak yaz aylarında erik lezzetini yakalamak ve serinlemek için erik kompostosu yapılabilir. Kahvaltı sofralarına tat katmak için erik reçeli de yapılabilir. Turta vb. tariflerinize hoş bir ekşimsilik ve tatlılık katacak erik marmelatı da tavsiye edilir.

Salatalarınızda ekşi bir doku kazandırmak üzere erik ekşisi de hazırlayabilirsiniz. Kuru erik yemeği ise hafif ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı arayışında olanlara yanıt veriyor.

Pek çok farklı şekilde kullanılabiliyor olsa da gerçek lezzet ve faydaları için en makbul olanı eriğin çiğ şekilde yani dalından kopartılarak, tüketilmesidir.

Erik Faydaları

Lezzet ve şifa kaynağı erik faydaları sadece serinletmekle sınırlı kalmayan, çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Mucizevi meyvelerden birisi olan erikle, vücudunuzda yaşadığınız pek çok sağlık sorununa karşı doğal bir tedavi sağlayabilirsiniz.

Antioksidan özelliğe sahip yeşil erik faydaları arasında cilt sorunlarını iyileştirici ve önleyici etkisi de bulunur. Zengin vitamin ve mineral değerleriyle her yaş grubunun mutlaka düzenli olarak tüketmesi gereken meyvedir.

Lifli meyvelerden birisi olduğundan eriğin faydaları arasında hazmı ve sindirimi kolaylaştırması da yer alır. Bu açıdan zayıflamak isteyenler için mutlaka diyet programlarında yer alması gereken bir meyvedir.

  • Bağırsakta oluşabilecek iltihaplanma ve diğer hastalıklara karşı güçlü koruma sağlar.
  • Vücut enerjisini tüketen laktik asitleri yok edecek minerallere sahip olduğundan, vücut enerjisini geri kazanmaya yardımcı olur.
  • Erik meyvesi tüketildiğinde veya doğal erik kürü olarak cilde harici olarak uygulandığında, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
  • Cilt yaşlanmasını erteler.
  • Erik, doğal şeker içeriyor olmasıyla vücuttaki kan şekeri seviyesini dengeler. Tansiyonun stabil kalmasına yardımcı olur.
  • C vitamini deposu olduğundan her türlü virüs ve bakteriye karşı bağışıklık direncinin yüksek olmasını sağlar.
  • Gözlerdeki ultraviyole ışınlarının olumsuz etkilerini yok eder. Ayrıca katarakt vb. göz hastalıklarına karşı güçlü bir koruma sağlar.

Erik Nelere İyi Gelir?

Vitamin ve mineral deposu olan erik nelere iyi gelir sorusu çok sık dile getirilir. Lezzetiyle herkesin çok sevdiği ve sıkça tükettiği meyvelerden birisi olan eriğin sağlığa faydaları çok fazladır. A,B1, C ve K vitaminleri yönünden çok zengindir. Tansiyona karşı erik çok faydalıdır.

Erik, ciltte meydana gelebilen akne, siyah nokta ve sivilce sorunlarına karşı da hücre yenileyici etki oluşturur. Yüksek kolesterole karşı da en etkili meyvelerden birisidir. Vücuttaki kas kasılmalarına karşı elektrolit dengesini korur ve normal seviyeye getirir.

Erik İçindeki Vitaminler

2 bini aşkın türüyle dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden birisi olan eriğin besin değerleri türlerine göre ortalamadır. Yani erik içindeki vitaminler hemen hemen tüm türleri için aynı seviyelerde bulunur.

Erik besin değerleri içerisinde özellikle magnezyum, fosfor, florür, potasyum ve kalsiyum dikkat çekiyor. Bu mineraller yönünden oldukça zengindir. Ayrıca en lifli meyvelerden birisidir.

Erik Kalorisi

Erik düşük kaloriye sahip meyvelerden birisidir. Erik kalorisi 1 adet için 30.36 kcal seviyesindedir. Bu açıdan zayıflamak için diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. 1 adet erik içerisinde 57.57 gram su bulunur.

1 adet yeşil erik kalorisi düşük olduğu gibi 7.54 gram karbonhidrat, 0.46 gram protein içerir. Ciddi bir potasyum kaynağı da olan erikte 103.62 mg potasyum bulunur.

Erik Zararları

Eriğin zararları genellikle çok yüksek miktarda tüketilmesi durumunda ortaya çıkar. Normal ve uygun seviyede tüketilmesi durumunda ağırlıklı olarak erik zararları bulunmaz. Aşırı tüketimi her besinde olduğu gibi vücutta olumsuz etkilere neden olur.

  • Aşırı tüketildiğinde özellikle mide ve karın ağrılarına neden olabilir.
  • Aşırı tüketiminde yeşil erik zararları hayati riskte oluşturabilir.
  • Demir eksikliği ise bunun en başlıca olanlarından birisidir.
  • Gebe kalamama da yoğun erik tüketiminin ardında yatan olumsuz etkenlerden birisidir.
  • Kadın ve erkekler için saç dökülmesi şikayetlerinin altında da eriğin aşırı tüketimi yatabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap