Epilepsi Neden Olur? Bulaşıcı mıdır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında

Epilepsi Neden Olur? Bulaşıcı mıdır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Epilepsi çocuklarda ve yaşlılarda görülür, bulaşıcı değildir. Farklı nedenlerden olur. Bilinç kaybı belirtilerindendir. Tedavisi nispeten mümkündür.

Epilepsi

Epilepsi Neden Olur Çevrenizde birçok kişi veya siz epilepsi hastalığı ile iç içe olabilirsiniz. Gerek kendi sağlığınız gerekse de çevrenizdekilerin güvenliği için bir araştırma yapmak oldukça mantıklıdır. Peki epilepsi hastalığı nedir?

Epilepsi, beyin aktivitesinin normalin dışında gerçekleştiği nöbetlere veya alışılmadık davranış dönemlerine, duyulara ve bazen bilinç kaybına neden olan bir merkezi sinir sistemi bozukluğudur. Herkes epilepsi ile karşı karşıya olabilir.

Epilepsi, tüm ırklardan, etnik kökenlerden ve yaşlardan hem erkek hem de kadınları etkiler. Nöbet semptomları büyük ölçüde değişebilir. Epilepsili bazı insanlar nöbet sırasında birkaç saniye boş gözlerle bakarken, diğerleri tekrar tekrar kollarını veya bacaklarını hareket ettirebilir. Tek bir nöbet geçirmeniz, epilepsiniz olduğu anlamına gelmez.

Epilepsi teşhisi için genellikle en az iki provoke edilmemiş nöbet gerekir. İlaç tedavisi veya bazen ameliyat sayesinde epilepsi hastalarının çoğunda nöbetler kontrol altına alınabilir. Bazı insanlar nöbetleri kontrol etmek için ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyarlar, ancak bazı insanlar için nöbetler sonunda geçer. Epilepsili bazı çocuklar, yaşla birlikte durumu aşabilir.

Epilepsi insanlara nasıl bulaşır?

Epilepsi Neden Olur

Hastalık insanlara nasıl bulaşır sorusu epilepsi için yöneltilmemelidir. Çünkü epilepsi, bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana, insandan hayvana veya hayvandan insana bulaşabilen, bakteri veya virüs etkenli hastalıklarla alakası yoktur. Hasta kişilerin yaklaşık yarısında epilepsinin tanımlanabilir bir nedeni yoktur. Diğer yarısında hastalık, çeşitli faktörlere göre izlenebilir.

Yaşadığınız nöbet türüne veya etkilenen beynin bölümüne göre kategorize edilen bazı epilepsi türleri, ailelerde görülür. Bu durumlarda, genetik bir etki olması muhtemeldir. Araştırmacılar bazı epilepsi türlerini belirli genlere bağladılar.

Ancak çoğu insan için genler, epilepsinin nedeninin yalnızca bir parçası. Bazı genler, bir kişiyi nöbetleri tetikleyen çevresel koşullara daha duyarlı hale getirebilir. Bu da epilepsi genetik mi sorusunun cevabı niteliği taşımaktadır.

Bir araba kazası veya diğer travmaya bağlı yaralanmaların bir sonucu olarak meydana gelen kafa travması epilepsiye neden olabilir.

Beyin tümörleri veya felç gibi beyinde hasara neden olan beyin rahatsızlıkları da epilepsiye neden olabilir. İnme de 35 yaşın üzerindeki yetişkinlerde epilepsinin önde gelen nedenidir. Bulaşıcı hastalıklar. Menenjit ve AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar epilepsiye neden olabilmektedir.

Doğumdan önce bebekler, annede enfeksiyon, yetersiz beslenme veya oksijen eksiklikleri gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği beyin hasarına duyarlıdır.

Bu beyin hasarı, epilepsi veya serebral palsiye neden olabilir. Epilepsinin bazı olgularda otizm ve nörofibromatozis gibi gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirildiği görülmüştür.

Epilepsi Hastalığında Risk Faktörleri

Epilepsi Neden Olur

Bazı faktörler epilepsi riskinizi artırabilir. Epilepsi başlangıcı en çok çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde görülür. Ancak durum her yaşta ortaya çıkabilir.

Ailenizde epilepsi öyküsü varsa, epilepsi nöbeti geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir. Alkol alımınızı sınırlamak ve sigaradan kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi bu hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak için birkaç adım atabilirsiniz.

Demans, yaşlı yetişkinlerde epilepsi riskini artırabilir. Beyninizde veya omuriliğinizde iltihaplanmaya neden olan enfeksiyonlar riskinizi artırabilir.

Çocuklukta yüksek ateş bazen nöbetlerle ilişkilendirilebilir. Yüksek ateş nedeniyle nöbet geçiren çocuklar genellikle epilepsi geliştirmezler. Bir çocuğun uzun bir nöbet geçirmesi, başka bir sinir sistemi rahatsızlığı veya ailesinde epilepsi öyküsü olması durumunda epilepsi riski artar.

Epilepsinin Belirtileri Kaç Gün İçinde Ortaya Çıkar?

Hastalığın belirtileri kaç gün içinde ortaya çıkar sorusu, bir etkenin yaratacağı herhangi zaman aralığındaki kuluçka süresi olmadığından cevaplanamaz. Epilepsinin hangi zaman aralığında ortaya çıkacağı ise birçok etkene bağlıdır. Bu etkenler doğrultusunda ise hastada çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Belirli zamanlarda nöbet geçirme, kendiniz veya başkaları için tehlikeli olan durumlara yol açabilir. Bir nöbet sırasında düşerseniz, başınızı yaralayabilir veya bir kemiği kırabilirsiniz.

Epilepsiniz varsa, suda epilepsi krizi geçirme olasılığı nedeniyle yüzerken veya banyo yaparken boğulma olasılığınız nüfusun geri kalanına göre 15 ila 19 kat daha fazladır. Farkındalık veya kontrol kaybına neden olan bir nöbet, araba veya başka bir ekipman kullanıyorsanız tehlikeli olabilir.

Hamilelik sırasında nöbetler hem anne hem de bebek için tehlike oluşturur ve bazı anti-epileptik ilaçlar doğum kusurları riskini artırır.

Epilepsili kadınların çoğu hamile kalabilir ve sağlıklı bebeklere sahip olabilir. Hamilelik boyunca dikkatle izlenmeniz gerekecek ve ilaçların ayarlanması gerekebilir. Hamileliğinizi planlamak için doktorunuzla birlikte çalışmanız çok önemlidir.

Epilepsi hastalarının özellikle depresyon, anksiyete ve intihar düşünceleri ve davranışları gibi psikolojik sorunları olma olasılığı daha yüksektir. Sorunlar, durumun kendisiyle ilgili zorlukların yanı sıra ilaçların yan etkilerinin bir sonucu olabilir.

Epilepsinin Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri nelerdir sorusu, hastalıkla iç içe veya hastalıkla alakalı şüphesi olan herkesin aklını kurcalamaktadır. Epilepsi beyindeki anormal aktiviteden kaynaklandığından, nöbetler beyninizin koordinatlarındaki herhangi bir süreci etkileyebilir. Bu sebeple bazı semptomlar görülebilir.

  • Geçici kafa karışıklığı

  • Kolların ve bacakların kontrol edilemeyen sarsılma hareketleri

  • Bilinç veya farkındalık kaybı

  • Korku, kaygı veya dejavu gibi psişik belirtiler

Epilepsi belirtileri nöbetin türüne göre değişir. Bilinç kaybı olmaksızın odak nöbetleri duyguları değiştirebilir veya objelerin görünüşünü, kokusunu, hissini, tadını veya sesini değiştirebilirler. Ayrıca kol ve bacak gibi bir dış organın istemsizce sarsılmasına ve karıncalanma, baş dönmesi gibi duyusal semptomlara neden olabilmektedirler.

Bozulmuş farkındalıkla odak nöbetlerinde, boşluğa bakabilir ve çevrenize normal şekilde yanıt vermeyebilirsiniz. Elinizi ovuşturmak, çiğnemek, yutmak veya daire şeklinde yürümek gibi tekrarlayan hareketler gerçekleştirebilirsiniz.

Devamsızlık nöbetleri, genellikle çocuklarda görülür ve boşluğa bakma veya göz kırpma veya dudak şapırdatma gibi hafif vücut hareketleriyle karakterizedir. Bu nöbetler kümeler halinde meydana gelebilir ve kısa bir bilinç kaybına neden olabilir.

Tonik nöbetler kaslarınızın sertleşmesine neden olur. Bu nöbetler genellikle sırtınızdaki, kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki kasları etkilemektedir. Epilepsi hastasının yere düşmesine neden olabilir.

Atonik nöbetler, aniden çökmenize veya düşmenize neden olabilecek kas kontrolü kaybı ile karşımıza çıkmaktadır.

Klonik nöbetler, ritmik, sarsıntılı kas hareketleri ile ilişkilendirilir. Bu nöbetler genellikle boyun, yüz ve kolları etkilemektedir.

Miyoklonik nöbetler, genellikle kollarınızda ve bacaklarınızda ani kısa sarsıntılar veya seğirmeler şeklinde görülür.

Tonik-klonik nöbetler; ani bilinç kaybına, vücudun sertleşmesine ve titremesine, bazen mesane kontrolünün kaybına veya dilin ısırılmasına neden olabilir.

Epilepsinin Tedavisi Var Mıdır?

Hastalığın tedavisi var mıdır sorusu hastalığın ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavi, epilepsili çoğu kişinin daha az nöbet geçirmesine veya nöbet geçirmeyi tamamen durdurmasına yardımcı olabilir. Tedaviler birçok alternatifi içerir.

Antiepileptik ilaçlar (AED’ler) olarak adlandırılan ilaçlar, etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bu ilaçlar halk arasında epilepsi ilaçları olarak da adlandırılmaktadır. Nöbetlere neden olan beynin küçük bir bölümünü çıkarmak için ameliyat da epilepsi tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Vücudun içine nöbetleri kontrol etmeye yardımcı olabilecek küçük bir elektrikli cihaz yerleştirme prosedürü nöbetleri kontrol etmeye yardımcı olabilecek özel bir uygulamadır. Bunlarla birlikte ketojenik diyet de epilepsi hastalarına uygulanabilir.

Bazı insanların ömür boyu tedaviye ihtiyacı vardır. Ancak nöbet tetikleyicilerinizi biliyorsanız ve bunlardan kaçınabiliyorsanız, herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Mevcut tedaviler arasında sizin için hangisinin en iyisi olabileceği konusunda uzmanınızla konuşun.

Epilepsi Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Hastalıktan korunmak için ne yapılmalıdır diye düşünmek ve derin bir araştırma yapmak endişelerinizi giderebilir. Nöbetler genellikle ilaçla kontrol altına alınabilir.

İki tür beyin ameliyatı nöbetleri azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Rezeksiyon adı verilen bir tür, beynin nöbetlerin başladığı kısmının çıkarılmasını içerir. Beynin nöbetlerden sorumlu alanı çıkarılamayacak kadar hayati veya büyük olduğunda, cerrah bir bağlantı kesebilir.

Bu, beyinde kesikler yaparak sinir yolunu kesintiye uğratmayı dener. Bu, nöbetlerin beynin diğer bölümlerine yayılmasını engeller. Son araştırmalar, şiddetli epilepsili kişilerin yüzde 81’inin ameliyattan altı ay sonra tamamen veya neredeyse hiç nöbet geçirmediğini ortaya koydu.

10 yıl sonra, yüzde 72’si hala tamamen veya neredeyse nöbet geçirmiyordu. Epilepsi nedenleri, tedavisi ve potansiyel tedavileri ile ilgili düzinelerce başka araştırma yolu devam etmektedir. Şu anda tedavisi olmamasına rağmen, doğru tedavi, durumunuzda ve yaşam kalitenizde dramatik iyileşme sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap