Enginar Nasıl Saklanır? Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Enginar Nasıl Saklanır? Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir? Enginar, Türkiye’de çok yaygın olan bir yiyecektir. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan enginar sürekli tüketilmektedir. Bu nedenle de enginarın hakkında pek çok merak edilen konu oluşmuştur. Bu soruların cevabı da en doğru şekilde İgrus adresinde bulunmaktadır.

Enginar bitkisi papatyagiller familyasından olan bir bitki türüdür. Mavi-mor renkli çiçek açmaktadır.  Boyu ise 50-150cm arasında olmaktadır. Çok senelik otsu bir bitki olan enginar Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişmektedir.

Bu bitkinin bilimsel adı Cynara scolymus’dur. Üst sınıfında yabani enginar bulunmakta ve takson basamağında ise Varyete’ye sahip olmaktadır.

Enginar’ın bilinen bilgileri bu şekildedir. Ancak yemek olarak kullanılan enginar hakkında da pek çok soru bulunmaktadır. Bu soruların başında enginar bitkisini alan kişilerin merak ettiği enginar nasıl saklanır sorusudur. Enginar nasıl saklanır merakı genellikle enginarı ilk defa alan kişilerin merak ettiği bir olaydır. Enginarın uzun süreli saklanma işlemi ise çok bir zahmet istemez.

Enginar Nasıl Saklanır? Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Enginarın normal saklanması yaklaşık olarak 1 hafta kadar sürer.  1 hafta boyunca tüketilmezse bitki bozulmaya başlar. Normal bir sürede saklanması için gereken işlemler basittir.

Enginarı 1 hafta bozulmayacak şekilde saklamak için 1 bardak suyun içine kaya tuzu ve 1 limon eklenmelidir. Daha sonra ise buzdolabı poşetinin içine hazırlanmış enginarları ekleyip hazırlanan karışım poşetin içine eklenmelidir. Bu şekilde enginar nasıl saklanır sorusunun yanıtı alınmış olunur. Ancak enginar maksimum 1 hafta boyunca saklanmaz. Uzun süreli, yaklaşık 10-12 ay boyunca da saklanabilir. Bu da enginar uzun süre nasıl saklanır merakını uyandırır.

Enginarın uzun süreli saklanması da yine çok bir zahmet istemez ve kolay bir şekilde saklanabilir. Bu işlem dondurucuda yapılacaktır. Bunun için öncelikle dondurucuda saklamak için yine bir bardak suyun içine kaya tuzu ve limon eklenmelidir.

Daha sonra enginarlar bu suyun içinde kaynayana kadar 4-5 dakika haşlanmalıdır. Haşlanmış enginarlar 1 kap buzlu suyun içine yerleştirip şoklanmalıdır. Şok etkisi yaratılan enginarlar peçete yardımı ile kurutulup buzdolabı poşetinin içerisine yerleştirilmelidir. Böylece dondurucuya koyulan enginarlar 1 yıla kadar bozulmadan taze bir şekilde saklanabilir.

Enginar Ne Zaman Tüketilmeli?

Enginar Ne Zaman Tüketilmeli?

Enginarın lezzetli bir şekilde tüketilmesi için gereken bir zaman aralığı elbette mevcuttur. Bu zaman aralığı genellikle ilkbahar mevsimidir. İlkbahar mevsiminde daha lezzetli olmasının da çeşitli sebepleri mevcuttur.

Bu sebep enginarın da sonuç olarak bir bitkiden ibaret olması ve bitkilerin de ilkbahar ayında en güzel açmasıdır. Enginar da özellikle ilkbahar ayında tam lezzetine ulaşır. Bu nedenle enginar ne zaman tüketilmeli sorusuna cevapilkbahar olarak belirlenmiştir.

Enginar özellikle ev hanımları tarafından ilkbahar mevsiminde alınıp kış aylarında tüketilmek için muhafaza edilmektedir. Bu nedenle başka mevsimlerde alınan enginarlardan daha güzel bir tat elde edilir. Enginar’ın ilkbahar mevsiminde Mart’ın aksine Nisan ve Mayıs aylarında tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.

Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Enginar nasıl saklanır sorusundan sonra gelen bir diğer soru enginar buzlukta nasıl saklanır olmaktadır. Enginarı buzlukta saklamak için uzun süreli saklama işleminde yapılan işlemler yine aynen uygulanmalıdır.

Enginarın uzun süre saklanmasında rol alan bir bardak suyun içerisindeki kaya tuzu, limon, şoklama işlemidir.  Buzdolabı poşetine kaldırıp dondurucuya atmak yine aynen uygulanmalıdır. Bu işlemler ile enginar buzlukta da saklanabilir.

Enginarın buzlukta saklanma süresi de dondurucu ile saklanan enginarın süresiyle aynıdır. Bu enginarlar da yine 10-12 ay gibi bir süre tazeliğini hiç bozmadan saklanabilir ve alındığı zamandaki tazeliğini kaybetmez.

Ayıklanmış Enginar Nasıl Saklanır?

Ayıklanmış enginarın saklanma süresi ayıklanmamış enginar gibi uzun süreler boyunca sürmez. Ayıklanmış bir enginar ortalama 1 hafta boyunca buzdolabı içerisinde saklanır.

Ayıklanmış enginar nasıl saklanır sorusunun cevabı da enginar nasıl saklanır sorusunun kısa süreli saklanmasının cevabıyla aynıdır. Ayıklanmış enginarın saklanması da bir hayli kolay olacaktır.

Yine kaya tuzu ve limon bir bardak suyun içine eklenmeli ve enginarlarla beraber bu karışım buzdolabı poşetinde saklanıp buzdolabı içerisine konulmalıdır. Böylece ayıklanmış enginar saklanabilir. Ancak bunun süresi daha kısa olacaktır ve bu süre de yaklaşık 1 hafta kadardır.

Bozuk Enginar Nasıl Anlaşılır?

Enginarın bozuk olduğunu anlamak için çeşitli yöntemler vardır. Genellikle kişiler kendilerince bir yöntem oluştursa da bu yöntem yanlış olabilir ve bozulmayan enginarları bozulmuş sanıp çöpe atabilirler. Peki bozuk enginar nasıl anlaşılır?

Bozuk enginar dolaptan, buzluktan ya da dondurucudan çıkarıldıktan sonra eğer kötü kokuyorsa muhtemelen bozulmuştur. Ancak kötü koku aksine herhangi bir besini andıran kokular geliyorsa bu bozulduğu anlamına değil, tazeliğini kaybettiği anlamına gelir. Bu nedenle yalnızca kötü kokan enginar tüketilmelidir.

Ayrıca enginarın kenarlarının kararması da bozulduğu anlamına gelmez. Bu yalnızca oksijen ile temas ettiğinden oluşur. Bu nedenle buzdolabı poşeti iyice kapatılmalı ve özenle muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde enginar düzgün saklanamaz.

Kısacası enginardan kötü bir koku geliyorsa bozulmuş olabilir. Ayrıca bozulduğunu anlayıp anlayamayanlar dilerse tadına bakabilir. Bir sakıncası bulunmaz. Ancak bozulmasına rağmen tamamını tüketmek kesinlikle önerilmez.

Enginar Neye İyi Gelir?

Enginar Neye İyi Gelir?

Enginar, faydaları açısından da çok zengin bir yiyecektir. Şifa deposu olarak görülen bu yiyeceğin faydaları saymakla bitmez. Ancak en bilinen ve en etkili olduğu konulardaki faydaları bilinmektedir. Bu bilgilerin en doğrusu da yine bizde, sinoplukoca.comadresindedir.

  • Enginar içerisinde pek çok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Bu nedenle kemik erimesi yaşayan bireylere ya da zayıf kemiklere iyi gelmektedir.
  • Enginar neye iyi gelir sorusunun bir diğer yanıtı ise kötü kolesteroldür. Enginar kötü kolesterole iyi gelir ve kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü dengeler.
  • Aynı zamanda bu besin diyabet hastalarına iyi gelmektedir. Çünkü enginar kan basıncını düşürmekte ve vücuttaki sodyumun etkilerini düzenlemektedir. Bunun sonucunda ise yüksek sodyum seviyesi önlenir. Kan basıncı artmaz ve yüksek tansiyonu bulunan ya da hipertansiyonu olan bireylere potasyum sağlanır. Böylece diyabet hastaları yüksek tansiyondan kurtulur. Yani kısacası enginar diyabet hastalarına ve yüksek tansiyonu olan bireylere iyi gelir.
  • Enginarın iyi geldiği bir diğer şey ise şişkinliktir. Enginar şişkinliği de önler.
  • Enginar içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller nedeniyle osteoporozun gelişmesini de önler.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginarın pek çok faydası vardır ve hayati tehlikeleri bile önlemeye yardımcı olur. Bu besinin karaciğer rahatsızlıklarına karşı çok etkili olduğu en bilinen faydasıdır. Diğer faydaları ise;

  • Özellikle 1 yılda 40 gün boyunca devamlı tüketilen enginar karaciğerde büyük bir hastalık yoksa tüm kusurları giderir ve toksik maddelerden bedeni arındırır. Böylece kişinin karaciğeri tamamen temizlenmiş olur.
  • Enginarın faydaları nelerdir sorusunun başka bir cevabı ise doğum kusurlarını önlemesidir. Enginarın içerisinde bulunan temel besinler yeni doğan bebekleri tüp defektlerinden korur. Yani yeni doğan bir bebeğin beyninde ya da omurgasında bir sorun oluşması enginar ile önlenebilir.
  • Enginarın faydaları arasındaki başka bir şey ise kilo almayı önlemektir. Bol bol life sahip olan enginar kilo vermeye yardımcı olur ve yağları yakar.
  • Enginar mide ve bağırsağı temizler ve istenmeyen sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Bir faydası olarak da bu bilinmektedir.
Besin Değerleri

Besin Değerleri

Enginarın besin değerleri vitamin ve mineral açısından çok yüksek, kalori açısından ise bir hayli düşüktür. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin, sporcuların, kilo almak istemeyenlerin tercihinde çoğunlukla enginara rastlanabilir.

Enginarın içerisinde bulundurduğu vitamin hayli fazladır. Bu vitaminler C vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folik asit, B vitamini, B-6, B-12, E, D, K ve A vitaminleridir. Enginarda mineral olarak ise demir, çinko, kalsiyum, manganez, potasyum, sodyum ve fosfor bulunur. Vitamin ve mineralleri bu şekilde olan enginar besin değeri açısından da hayli sağlıklıdır.

Enginarın 100 gramında 47kcal kalori mevcuttur. 84.94g su, 3,27g protein,0.15g toplam yağ, 10.51g karbonhidrat, 5.4g lif, 0.99g toplam şeker, 44mg kalsiyum, 1.28mg demir, 60mg magnezyum, 90mg fosfor, 370mg potasyum, 94mg sodyum, 0.49mg çinko, C vitamini ve toplam askorbik asit 11.7mg, tiamin 0.07mg, riobflavin 0.07mg, niasin 1.05mg, B-6 vitamini 0.12mg, Folat, DFE 68 µg, B-12 vitamini 0< µg, A vitamini, RAE 1 µg, D vitamini (D2+D3) 0< µg, D vitamini 0 IU, K vitamini (filokinon) 14.8 µg ve kolesterol 0 µg bulunmaktadır. Gayet faydalı bir besin olduğu besin değerlerinden bellidir ve uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap