Endometrium Rahim Kanseri Neden Olur, Tanısı Nasıl Konur, Tedavisi

Kadınlarda çokça görülmeye başlanan rahim kanseri çeşitli ndenler ile ortaya çıkar. Şikayetler farklılıklar gösterir ve erken tanı ile tedavisi mümkündür.

Kadınlarda Sıkça görülen kanser türlerinden biridir rahim kanseri. Erken teşhis edilebilmesi tedaviye erken başlama olanağı verir.

Kadınların korkulu rüyası olan rahim kanseri nedir? Birçok isimle anılan rahim kanseri, endometrium, uterus, endometrial gibi isimlerle de anılmaktadır. Rahim kanseri, rahim içindeki tabakanın hücrelerinde oluşmaktadır.

Rahim içindeki sağlıklı hücreler vücudun normal zamanlarında belli bir düzeyde büyür, bölünür ve ölürler. Bazı durumlarda hücrelerde meydana gelen değişiklik sebebiyle büyüme durumu kontrolden çıkabiliyor. Yeni hücre oluşumuna ihtiyaç olmadığı halde hızla bölünüyorlar.

Bu şekildeki anormal hareketler diğer normal hücrelere saldırarak tahribat yaratıyorlar. Bu bozuk hücresel hareket vücudun diğer bölümlerine de yayılmaya başlıyor. Rahim kanseri bu şekilde ortaya çıkıp yayılma gösteriyor. Uterusun içindeki tabaka kanser hücrelerinin yayılmasıyla hasar görüyor.

Vücuda yayılması halinde diğer organları da saran kanserli hücreler, hızla yayılmaya devam ediyor. Hücrelerde yaşanan bu anormalliğin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, östrojen hormonunun rahim kanserinde rolü olduğu düşünülmektedir.

Endometrium Rahim Kanseri Ne Sıklıkta Görülür?

Kadınların çoğu rahim kanserine yakalanmaktan çok korkarlar. Elde edilen sayısal veriler korkmakta haklı olduklarını da ortaya çıkarmaktadır.

Kadınların korktuğu bu hastalık ne sıklıkta görülür? Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar her yıl 500.000 kadının bu hastalığa yakalandığı yönünde sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Hastalığa yakalanan kadınların neredeyse yarısı ise maalesef hayatını kaybediyor.

Endometrium Rahim Kanseri  Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Birçok hastalık gibi rahim kanseri de erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kadınlarımız hastalığa yakalandıklarını öğrendiklerinde ise ilk sordukları soru tehlikeli bir hastalık mıdır? şeklindedir.  Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olması sebebiyle ciddi bir hastalıktır.

Rahim kanseri öldürür mü diye soran kadınlara verilecek en doğru cevap erken teşhis neticesinde uygulanan doğru tedavilerle hayır olabilir. Bu yüzden vücudunuzdaki değişiklikleri ve belirtileri asla göz ardı etmeyiniz.

Endometrium Rahim Kanseri Neden Olur?

Rahim kanseri genellikle 45-50 yaşlarındaki kadınlarda görülmektedir. Rahim kanseri neden olur derseniz birçok sebebi bulunmaktadır. Bazı sebepler aşağıdaki gibidir:

Çok fazla doğum yapmış olmak,

Eşlerin başka kişilerle birlikte olması,

Sigara kullanımı,

Hijyen şartlarına uygun olmayan ortamlarda kalmak hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.

Rahim kanseri kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olup, hastalığa yakalananların %98’i HPV ( İnsan Papilloma Virüsü ) kaynaklıdır. Rahim kanseri neden olur gibi sorular kadınların birçok alanda aradıkları sorular arasında yer almaktadır.

Endometrium Rahim Kanseri Kimlerde Görülür?

Rahim kanseri kadınların çok tedirgin olduğu bir kanser türüdür. Rahim kanseri kimlerde görülür şeklinde sorulan sorulara çeşitli cevaplar verilebilir.

Kadın vücudundaki iki önemli hormon olan progesteron ve östrojen hormonları da meydana gelen dengesizlikler endometriyumu direkt etkilemektedir.

Progesteron veya östrojen hormonlarının dengesizliğin yol açtığı diyabet, polikistik over, adet düzensizliği, obezite, geç menopoza girmek gibi durumlar rahim kanserine neden olabilmektedir.

Bunların yanı sıra aşağıdaki durumların yaşanması hastalığı tetiklemektedir.

İlk reglinin 12 yaşından önce gerçekleşmesi

Adet düzensizliği

Hipertansiyon

Daha önce mide kanseri, over kanseri, meme kanseri, ince bağırsak kanseri, kolon kanseri, çeşitli cilt kanserleri yaşanmış olması

Doğum yapmamak.

Birçok kadın hastalıktan korunmak için çeşitli yollara başvurmaktadır. Bunlardan en bilineni ise rahim kanseri aşısı yaptırmaktır.

Endometrium Rahim Kanseri Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Rahim kanserine yakalanan hastanın birçok farklı şikayeti söz konusu olabilir. Rahim kanserine yakalanan hastanın şikayetleri nelerdir derseniz aşağıdaki metni okuyabilirsiniz. Rahim kanseri belirtileri aşağıdaki gibidir:

Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı

Pelvik ağrı

İki regli arasında yaşanan kanamalar

Vajinada normal olmayan ya da kanlı akıntı

Menopoz dönemi sonrası yaşanan kanamalar

Hastaların çoğunda sıklıkla bahsettiğimiz şikayetler görülmektedir. Bu ve benzeri şikayetleri yaşayan hastaların en kısa zamanda doktora başvurması gerekmektedir.

Endometrium Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Rahim kanseri erken teşhis edilebilen bir hastalıktır. Tanısı nasıl konur şeklinde sorulan sorulara verilebilecek birçok farklı cevap vardır. Hastaların kendinde kolayca fark edebileceği bulgular neticesinde doktora başvurduklarında, hastalığın tespiti için çeşitli rahim kanseri testi denilen işlemler uygulanmaktadır.

Rahim kanseri nasıl anlaşılır dendiği zaman kişinin kendinde tespit ettiği bulgular neticesinde doktora başvurmasıyla uygulanan bu testler yardımcı olmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Ultrasonografi: Vajina içerisine yerleştirilebilen cihaz yardımı ile rahmin içi görüntülenebilir.

Endometriyal biyopsi: Rahim içinden alınan dokunun kanserli hücre olup olmadığının tespiti için kullanılan bir yöntemdir oldukça kolay bir işlemdir.

Histeroskopi: Bu işlem hem rahim içinin görüntülenmesine hem de doku alınmasına olanak sağlar.

CA-125: rahim kanserinin tespitinde kullanılması ile birlikte tedavi seyrinin değerlendirilmesi açısından da kullanılan bir kan tetkikidir.

Endometrium Rahim Kanseri Tedavisi Mümkün Müdür?

Rahim kanseri kolay ortaya çıkan belirtilerinden dolayı erken tespit edilebildiği için tedavi edilen ve iyi sonuçlar elde edilen bir hastalıktır. Tedavisi mümkün müdür sorusuyla karşı karşıya kaldığımız bu konuda esas önemli olan nokta belirtiler sonrasında en kısa sürede doktora başvurmaktır.

Rahim kanserinin tedavisinde, rahim kanseri evreleri hayati önem taşımaktadır. Hastalığın hangi evrede olduğu tedavi şeklini ve tedavi oranını belirlemektedir.

Rahim kanseri ameliyatı genellikle rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkların cerrahi yöntemlerle alınması şeklinde yapılabilir. Bu durumda kadın için hamilelik ihtimali tamamen ortadan kalmış olur. Yumurtalıklar alınırsa bu durumda menopoz evresine girmiş olursunuz. Bir başka tedavi yöntemi ise yüksek enerjili radyasyon terapisi uygulamaktır.

Endometrium kanserinde ilaç tedavisi, kuvvetli ilaçlar ile kemoterapi ve kanser hücrelerinin dayandığı hormonları baskılayacak hormon terapisi şeklinde tanımlanabilir.

Bunların yanı sıra kanser hücrelerindeki özel zayıflıklara saldıran terapi ilaçları ve bağışıklık sisteminin kanser ile savaşmasına yardımcı olacak immünoterapi de uygulanan diğer tedavi yöntemleridir.

Rahim kanserinde cerrahi işlem uygulanacaksa, işlem sırasında cerrah kanserin yayıldığına dair izler aramak amacıyla rahmin etrafındaki tüm alanları inceler. Yapılacak testler için lenf düğümlerini de çıkarabilmektedir. Bu işlem kanserin hangi evrede olduğunu bulmak açısından önemlidir.

Kanser tedavisinde radyasyon terapisi de uygulanmaktadır. Bu sayede kanser hücrelerini öldürmek mümkün olmaktadır. X-Ray ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınlar kullanılarak, kanserli hücrelere saldırılır.

Doktorlar bu işlemi rahim kanseri ameliyatı sonrası tedbir amaçlı, kanserin nüksetmesi ihtimalini düşünerek de kullanabilmektedir. Eğer tümör alınacaksa bu işlem sayesinde ebat olarak küçültmek mümkün olmaktadır.

Rahim kanserinde hormon tedavisi de sıklıkla tercih edilen tedaviler arasında yer almaktadır. Vücuttaki hormon seviyelerini azaltmak amacı ile ilaç alınması şeklinde tanımlanabilir. İlaç tedavisi sonucunda kanser hücrelerinin büyümesine destek olan hormonların desteklediği hücreler ölmektedir.

Diğer bir tedavi olan immünoterapi ise, bağışıklık sisteminin kanser ile savaşmasına yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. Vücudun hastalıklar ile mücadele eden bağışıklık sistemi kanser hücrelerine doğal olarak saldırmazsa bu durumda bu ilaçlar müdahale eder ve sistemin doğru çalışmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap