.
.

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası

.
.

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası  Sürücülerin ve yolcuların, güvenlikleri için trafikte emniyet kemeri takmaları zorunlu olsa da sürücüleri ve araç içerisindeki yolcular emniyet kemeri kullanmayı ihmal ediyor. Trafikte yaşanan kazalarda emniyet kemeri kullanmanın önemi çok büyüktür. Emniyet kemeri,  kazaların, ölüm ve ağır yaralanmaların, sakatlanmaların yaşandığı kazalarda da büyük bir önem taşır. 

Kaza sırasında çarpmanın şiddeti ile beraber aracın içinde ki kişiler emniyet kemeri takılı olmadığında aracın içerisinde savrularak, hayati organlarının araç içinde bir yerlere çarpmasının yanı sıra aracın dışına da savrulabilirler. Ayrıca sürücüler direksiyona, ön koltukta oturan yolcular ise aracın konsoluna çarparak ağır şekilde yaralanabilir hatta hayatını kaybedebilirler. Bu gibi kötü sonuçlara neden olan emniyet kemerini takmamak çok büyük bir ihmaldir.

Emniyet Kemeri Kullanmanın Faydaları
Emniyet Kemeri Kullanmanın Faydaları

Emniyet kemeri kullanmak güvenliğimiz için asla ihmal edilemez bir uygulamadır. Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntıların azaltırken, baş, göğüs, iç organlar, omurilik gibi hassas bölgelerimizi araç içinde ki sert zeminlere çarparak yaralanmasını önler. Her hangi bir çarpma sırasında, aracın içindeki sürücü ve yolcuların, koltuktan fırlamasını engelleyerek, olası ölümcül darbeler alınmasını önler. Ayrıca hafif atlatılan kazalarda ciddi yaralanmaları en aza indirir. Emniyet kemeri, kullanan sürücü ya da yolcuların kaza sırasında ağır yaralanma risklerini yüzde 50’e kadar azaltırken, kamyonet gibi büyük araçlarda bu oran yüzde 70’e çıkmaktadır. 

Emniyet Kemerinin Takılmadığı Durumlar

Zorunlu olan emniyet kemeri, bazı durumlarda takılması gerekmez. Bunlar ile ilgili bir liste yapmak gerekirse;

  • Yerleşim yeri içinde bulunan ticari amaçla yolcu taşıyan araç sürücülerinin emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur.
  • Aynı zamanda yine yerleşim yeri içinde bulunan ticari amaçla yolcu taşıyan M3 ve M2 sınıfı sürücü belgesine sahip minibüs ve otobüsler ile dolmuştaki yolcuların,
  • Park yerlerinde ya da geri gitme durumlarında 25 km/s. geçmeyen hızla araç kullanan sürücülerin,
  • Acil servis şoförlerinin, kamu görevlileri veya devlet adamlarının yakın korumasını yapan güvenlik elemanlarının, 
  • Tatbikat ve devriye görevinde bulunan ya da olaylara müdahale eden askeri, polis ve genel kolluk görevlilerinin sürücü ve yolcu durumunda bulunanların emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaz.

Başka İçerik:  Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar? 
Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar? 

Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar? 

Emniyet kemeri takmak, bir tercih değil, sürücülerin ve yolcuların emniyeti için kullanılması şart bir zorunluluktur. Trafik polisinin yaptıkları rutin denetlemelerde, emniyet kemeri kullanmayan sürücü ve yolcuların tespit edilmesi halinde cezai işlem uygulanır. Trafikte emniyet kemeri takmamanın 2022 yılı itibari ile ceza miktarı, sürücülere 144 TL’dir.

.

Emniyet kemerini kullanmadığı tespit edilen yolcuya uygulanacak para cezası tutarı ise 132 TL’dir. Ceza tutarı 15 gün içinde ödendiği takdirde ise emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25’lik bir indirim uygulanır ve 99 TL tutarında bir ödeme yapılır. Emniyet kemeri takmak sadece trafik denetlemelerinde değil,  karayollarının bazı noktalarında bulunan kameralı sistemlerde tespit edildiğinde, uygulanan ceza sürücünün adresine gönderilir.

Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı Kaçtır?
Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı Kaçtır?

Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı Kaçtır?

Trafikte sürücülerin ve yolcuların güvenliği için zorunlu olan emniyet kemeri takmama cezası, Trafik idari ceza rehberinde yürürlüğe giren bir kanun ile yer alır. Karayolları Trafik Kanununda belirtilen uygulamalar içerisinde, ihlal edilen her kural için, ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için sürücü belgelerine yansıtılan ceza puanı bulunur.  Emniyet kemeri ceza puanı ise 15’tir. Trafikte yolculuk halindeyken emniyet kemeri takmayan ve araçlarında emniyet kemeri olmayan sürücülere idari para cezası uygulandıktan sonra, aynı zamanda ehliyetlerine de 15 ceza puanı işlenir. Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetleri 2 ay süreyle geri alınır ve sürücüler farklı eğitimlere tabi tutulur.

Ehliyet Ceza Puanı Ne Zaman Silinir?

Trafik kurallarını ihlal eden sürücülere, caydırıcı amacı ile para cezası ve çeşitli cezalar uygulanan sürücülere, para cezasının yanı sıra sürücü belgelerine yansıtılan ceza puanı da uygulanır. Emniyet kemeri ceza puanı 15’tir. 1 yıl içinde 100 puana ulaşan sürücülere sürücü belgesine el koymak gibi farklı cezalar da uygulanır. Uygulanan her ceza puanı, ihlal edilen kural nedeni ile ceza aldığınız günden itibaren tam olarak bir yıl sonra silinir. Örneğin bir yıl içinde sadece emniyet kemerinden ceza almışsanız bir sonraki yıl bu ceza puanı silinir ancak ceza puanlarının hiç biri sicilinizden tamamen silinmez.

Başka İçerik:  Direksiyon Hakimiyeti Nedir Nasıl Sağlanır?

 Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır

Emniyet kemeri sürücüler ve yolcular arasında sıkıcı olarak bilinse de her hangi bir kazada çarpma şiddeti sırasında hayat kurtarır. Ülkemizde her yıl çeşitli sebeplerden benlerce kez trafik kazası yaşanıyor. Yüzlerce kişi yaşamını yitirirken yüzlercesi sakat kalıyor ya da yaralanıyor. Trafikte sürücüler ne kadar dikkatli olursa olsun, trafiğin aktığı diğer sürücü veya farklı sebeplerden, bizleri de etkileyebilecek, zincirleme diye tabir edilen her hangi bir kaza yaşamamız muhtemeldir. Böyle durumlarda emniyet kemerini kullanan sürücü ve yolcular, kullanmayan kişilere kıyasla kazadan daha az zararla kurtulacaktır. Yaşanan kazalardaki ölüm oranının yüzde 35’i emniyet kemerini kullanmamaktan kaynaklanır. Hem kendimiz için hem sevdiklerimiz için emniyet kemerini kullanmalıyız. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap