Ellere Saç ve Sakallara Kına Yakmak Sünnet midir? Hint Kınası Caiz mi Suyu Geçirir mi Geçirmez mi?

Kına yakmak özellikle; nişan, düğün gibi organizasyonlarda gerçekleşse de normal zamanlarda da yakılır. Görüntü olarak göze güzel görünmesinden dolayı tercih edilir. Özellikle farklı şekilleri temsil eden Hint kınası İslam dininde caiz mi değil mi? ALLAH’ın Resulü de kına kullanmış mıdır? Kına yakmak sünnet midir? Kınanın insanlara yararları nelerdir? Kınayla ilgili hadisi şerifler var mı?

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in hayatta olduğu dönemlerde hem kadınlar hem de erkekler kınayı kullanırdı. Genellikle ketem ile yapılır, kırmızıya yakın ve sarımtırak tonlardadır. Sarının biraz daha koyulaşması için de genellikle çivit otu ilave edilirdi. Genelde hoş bir görüntü için kullanılsa da Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bir dönem tedavi amaçlı da kullanılmasını tavsiye etmiştir.

ALLAH’ın Resulü, baş ağrısı çektiğinde kafa bölgesine kına yaparmış ve iyileştirici etkisini de bir hadisinde şöyle açıklamıştır: Kına, Rabbimizin de izni ile bağ ağrısına yararlıdır.

Başka bir hadisi şerifte de: Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in herhangi bir nedenle vücudunda yara oluşsa, sivri bir şeyler batarsa, yara olan bölgenin bulunduğu yere de mutlaka kına koyardı. Sahih kaynaklara göz atıldığında; kafa bölgesinde ağrılara hacamat da kullanılır. Ayaklarda oluşan rahatsızlık için de kına iyileştirici etkide bulunur.

Günümüzde, beyazlama nedeniyle boya kullanılması din alimleri tarafından pek tavsiye edilmese de bir rivayete baktığımızda; saçlar, sakallar eğer beyazlamışsa kına en iyi boyama çeşidi olacaktır diye geçmektedir.

Hint Kınası Caiz mi Değil mi? Şekilli Kına Günah mı?

Normal kınada çok fazla şekil olmadığını için yapılmasında sakınca olmasa da Hint kınasında durum biraz değişiyor. Zira bu kına dövmeyi andırmaktadır ve uzmanlar yapılmasını tavsiye etmemektedir. Zira, Rabbimiz bizi nasıl yarattıysa, sağlığı tehdit eden bir durum olmadığı müddetçe ek şeyler yaptırmak, var olanı değiştirmek uygun değildir.

Hatta Yüce Kitabımızda şöyle geçer: Şeytan demiştir ki, ben kullarına telkinde bulunurum ve o kullar da Rablerinin var ettiği şekli değiştirmeyi dilerler. Ayrıca, ALLAH’ın Resulü, dövme işiyle uğraşan ve vücudunun herhangi noktasına bunu uygulatanlar için Rabbinin rahmetinden de ırak olmalarını buyurmaktadır.

Burada Hint kınasının caiz olmadığını söylemek mümkündür. Tabii, bunun da belirli koşulları var. Normal kına gibi şekilsiz yapılmışsa sıkıntı yok diyebiliriz. Ayrıca, bu bir tür renktir, suyu geçirir, bu yüzden de abdeste mani değildir.

Kına Yakmak Caiz mi Değil mi? Ellere, Ayaklara ve Saça ve Sakala Kına Günah mıdır?

Biz her daim temiz, güzel görünmek zorundayız. Kıyafetlerimiz ne kadar düzgünse saçlarımız, sakallarımız da o denli düzgün olmalıdır. Zira ALLAH’ın Resulü, İslam dininin diğer dinlerden farklı olması gerektiğini, taklit olmaması gerektiğini söylemiştir. Sevgili Peygamberimiz bu yüzden kınayı ümmetine tavsiye etmiştir. Hristiyan, Yahudi gibi dinlerde, inançlarına göre uygun düşmediği için kına yakmazlardı.

Buradan da anlaşıldığı gibi, ALLAH’ın Resulü diğer dinlere karşılık olsun diyerek, boyanması gereken bölgelerin kınalanmasını istemiştir.

Bir rivayete göre: Hz. Ebu Bekir’in babasının saçları bembeyaz olmuştu ve ALLAH’ın Resulü de şu cümleleri söylemiştir: Saçlardaki beyaz renkleri değiştirin ama siyahtan uzak durunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap