Ekmek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? Tarifi Nasıl Yapılır?

Ekmek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? Tarifi Nasıl Yapılır? Ekmek, insanlığın buğdayı bulduğu andan itibaren temel besin kaynağımız haline gelmiştir. İlkel insan toplulukları buğdayları taşlarla ezip içerisine su ekleyerek hamur elde etmişlerdir. Bu hamuru ateşte pişirerek ekmeği tüketmişlerdir. O zamandan günümüze kadar temeli aynı kalsa da pek çok değişimden geçen ekmek hala temel besin kaynaklarımızdandır.

Fırınlarda çeşit çeşit ekmekler satılmaktadır. Tam buğdaylı, kepekli, siyez unlu, haşhaşlı, somun ve daha pek çok çeşidiyle karşımıza çıkan bu besin evde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Evde yapımıson zamanlarda oldukça trend bir olay haline gelmiştir. Biz de bu nedenle sinoplukoca.com olarak sizlere ekmek yapmanın püf noktaları içerikli bu yazıyı hazırladık.

Fırınlardan sıcacık ekmeği eve getirip yemenin keyfi bir başka olsa da evde yapılan ekmeğin tadı da bir ayrı güzel olmaktadır. Ayrıca son zamanlarda mahalle fırıncılarının da az da olsa bunlara katkı maddesi koydukları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle insanlar evde yiyeceklerini kendileri yapmayı tercih etmektedirler.

Ekmek Yapmanın Püf Noktaları:

Ekmek Yapmanın Püf Noktaları:

Her işin bir püf noktası vardır. Bunları bilirseniz hem kolay hem de leziz yemekler yapabilirsiniz. Evinizde ekmek yapmak aslında sanıldığı kadar zor bir olay değildir. Sadece mutfakta vakit harcamayı sevmeniz ve yeterli zamanı ayırmanız gereklidir. Bazı püf noktaları sizle için derledik;

  • Öncelikle kullanmak istediğiniz mayaya karar verin. Seçtiğiniz mayanın nasıl en iyi performansı sergilediğini öğrenin ve ona göre işlemlere başlayın.
  • Un seçimi. Ekmek yapmanın en önemli adımlarından biri de un seçimidir. Eğer kendi ekmeğini yeni yapmaya başlayan biriyseniz kesinlikle beyaz undan başlamanızı öneririz. Her unla yapılan ekmeğin malzeme miktarları farklı olacaktır bu nedenle un türünüze göre ekmek tariflerini yapmaya özen gösterin.
  • Malzemelerin miktarını tarifteki ile birebir yapmaya özen gösterin. Bu konuda en iyi verimi almak istiyorsanız küçük bir mutfak tartısı almanız yararınıza olacaktır.
  • Hamuru yoğururken çok fazla un kullanmamaya özen gösterin. Hamur elinize yapışmayacak kadar kıvam aldıysa un yeterli demektir.
  • Ekmek hamuru ne kadar mayalanırsa o kadar iyidir. Bu nedenle hamurunuza mayalanması için izin verin.
Ekmek Tarifi, Nasıl Yapılır?

Ekmek Tarifi, Nasıl Yapılır?

Ekmek yapmanın püf noktaları çok fazla olsa da  en önemlisi  doğru tarifi bulup onu doğru bir şekilde uygulamaktır. Sanıyorum ki ekmeğin soframızın baş tacı olduğunu ifade etmeme gerek bile yok. Zaman zaman herkes tarif arayışına girmektedir. Peki lezzetli ve çıtır çıtır nasıl yapılır? İşte ekmek tarifi, nasıl yapılır?

Pek çok türü olduğu bilinen bir gerçektir. Tabii ki çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Ama biz bu yazımızda sizlere klasik ekmek olan beyaz ekmeğin tarifini vereceğiz. Tarifteki ölçülere harfiyle uymanız ve güzel bir ekmek için hazırlanış adımlarını sırayla takip etmeniz gerekmektedir.

Beyaz Somun Ekmek Tarifi:

Malzemeler:

  • 7 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su (ılık)
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya (10 gram)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

  • Öncelikle derin bir kaba ılık süt, su, kuru maya ve toz şeker alınır. Bu malzemeleri iyice karıştırın ve bir süre bekleyin.
  • Ardından bu karışıma tuzu ekleyin. Bütün bunların üzerine unu azar azar eleyerek dökün. Unu elediğiniz zaman hamurun daha güzel kabarmasına yardımcı olmuş olursunuz. Unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemeye özen gösterin.
  • Unu ekleyerek hamuru güzelce yoğurun. Homojen ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Daha sonra hamurun üzerini streç filmle hava almayacak şekilde örtün ve oda sıcaklığında 1,5 saat kadar kabarması için bırakın. İsterseniz bu süreyi azaltmak için hamur kabını bir battaniye ile sarabilirsiniz. Böylece hamurunuz daha sıcak bir ortamda olduğu için daha çabuk mayalanacaktır.
  • Dinlenip 2 katına kadar çıkan hamurunuzu tezgaha alın ve iki eşit parçaya bölün.
  • Tezgahı hafif unlayın ki hamur hem tezgaha hem de elinize yapışmasın. İki parçaya böldüğünüz hamuru somun ekmek şekline getirin.
  • Eğer fırın taşınız varsa hamuru önceden ısıttığınız fırın taşlarının üzerine koyun. Ama fırın taşınız yoksa yağlı kağıt koyduğunuz tepsinize bunları yerleştirin.
  • Ekmeklerin üzerini hafif unlayın. Fırının içerisine ısıya dayanıklı ve içi su dolu bir kap koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin.
  • Üzeri kızarıp çıtırlaşana kadar pişirin. Ardından ekmeklerinizi fırından çıkarıp dinlendirin.
  • İlk sıcaklığı çıkan ekmekleri oda sıcaklığına geldiğinde kesip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ekmek Hangi Undan Yapılır?

Ekmek Hangi Undan Yapılır?

Ekmek, geçmişten günümüze kadar pek çok evrim geçirmiştir. Şekli olsun içerisinde kullanılan malzeler olsun bunların hepsi bu besinin çeşitlenmesini sağlayan faktörlerdir. Evlerimizde en çok tüketilen ekmek çeşidi beyaz olandır.

Son zamanlarda beyaz olanı, beyaz un çok işlendiği için pek çok tartışmaya sebebiyet vermiştir. Bu nedenle daha az işlenmiş ve daha kolay sindirilebilen unlarla bu yiyeceği yapmak yaygınlaşmıştır.

Ekmek hangi undan yapılır? Daha çok beyaz undan yapılmaktadır. Fakat az önce söylediğimiz sebeplerle beyaz olandan başka çeşitler de tezgahlarda görülmeye başlamıştır. Tam buğday unu, siyez unu, sarı buğday unu, kepek unu, çavdar unu ve daha pek çok un ekmek yapımında kullanılmaktadır. Ekmek yapmanın püf noktaları temel olarak aynı kalsa da kullanılan un türüne göre az da olsa değişiklik gösterebilir.

Hangi Maya İle Yapılır?

Ekmek Hangi Maya İle Yapılır?

Ekmek yapmanın püf noktaları konusunda en öenmli şeylerden biri de hangi mayayı kullandığınızdır. Aslına bakarsanız ekmek hangi maya ile yapılır sorusunun cevabını sizlerin damak tadı vermektedir.

Ekmek yapımında kullanılan maya çeşitleri:

Ekşi Maya: maya türleri içerisinde en eskisi ekşi mayadır. Bu maya türünün bağırsaklar için yararlı olduğu araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Ekşi maya ekmeğe hafif ekşi bir tat verir. Biraz zahmetli bir maya türüdür.

Yaş Maya: küp küp paketli bir şekilde market raflarında bulunan bir maya çeşididir. Kullanımı en pratik mayalardandır.

Kuru Maya: marketlerde tek tek küçük paketlerde satılan mayadır. İnstant maya olarak da bilinen bu maya son 20 yıldır oldukça fazla kullanılan maya türüdür. Aktifleşmesi için çok uzun bir süreye ihtiyaç yoktur.

Nohut mayası: bu maya türü daha çok tatlı ekmek yapımında kullanılmaktadır. Bu nedenle tatlı ekmek mayası olarak bilinir.

Nasıl Pişirilir?

Ekmek Nasıl Pişirilir?

Ekmek yapmanın en önemli püf noktası kesinlikle pişirme aşamasıdır. Hamur yoğurmak kolay ve çabucak öğrenilebilecek bir beceridir fakat ekmeğin pişirilmesi birkaç noktaya dikkat edilerek yapılmalıdır.

Evde ekmek nasıl yapılır, ekmek nasıl pişirilir pek çok kişinin sorguladığı sorulardır. Lezzetli ve iyi bir ekmek için ekmeğin güzelce pişmesi en önemli kriterlerden biridir.

 Ekmek pişirmenin püf noktaları:

  • Fırınınız önceden ısıtılmış olmalıdır.
  • Fırının maximum dereceden daha az bir derecede olmalıdır. Böylelikle ekmeğin dışı pişerken içi de yavaş yavaş pişecektir.
  • Fırının içerisine küçük bir kapta su yerleştirmeyi unutmayın.
  • Ekmek pişerken fırının kapağını sürekli açıp kapatmayın, derece ile oynamayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap