Eklem Ağrısı Neden Olur

Belki de vücudumuzda sebepleri ve sonuçları ile ilişki kuran en geniş yelpazeyi eklem ağrılarında görürüz. Yaygın inanış bu ağrıların belirli bir yaştan sonra ..

Belki de vücudumuzda sebepleri ve sonuçları ile ilişki kuran en geniş yelpazeyi eklem ağrılarında görürüz. Yaygın inanış bu ağrıların belirli bir yaştan sonra mutlaka olacağı yönündedir. Gerçekten de belirli bir dönemin ardından özellikle yaşlılıkta vücudu taşıyan iskelet yapısı artık çökmeye başlar.

Fakat bu çöküş yine sizin beslenme, kendinize özen gösterme ve gençken yaptıklarınızla alakalıdır. Bazen ise tam tersi olarak gençlerde eklem ağrıları görülebilir.

Genç birinde bu tarz şikâyetler görüldüğünde ise daha erken görülebileceğinin farkına varıldığı için doğrudan aynı soru işaretleri düşünülür. Eklem ağrılarına ne sebep olur?

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki bunun için romatizma, kireçlenme ve buna benzer kemik yapısına ilgilendiren çok fazla etki sebebi var. Aynı zamanda eklemlerimiz yakın olan doku ve kas zedelenmelerinden dahi etkilenebilmektedir.

Eklem Ağrısının Nedenleri?

Eklem ağrısının nedenleri arasında yalnızca belirli başlı noktalara değinebileceğimiz kadar dar bir yelpaze yok.

Oldukça açık bir seçenek havuzunun içinde vücudumuzda var olan bir enfeksiyon, geçirdiğimiz bir hastalık, kemik ya da kas yapımızdaki değişiklikler buna sebep olabilir .

Genelde yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlar eklemlerde iltihap görülmesi sonucunda eklem aşınmasına dayanıyor. Eklemin işlevselliğini kaybetmesi ise ağrı ve acı hissinin ağır biçimde yaşanmasını sağlıyor.

Tendinit

Tendinit eklem bölgesinde sıkça görülen bir rahatsızlık olarak tendon iltihaplanması olarak özetlenir.

Tendonların görevi tamamıyla kas ve doku arasındadır.

Kemiğin bu bölgelerde tendonlar aracılığıyla hareket edebilmesi, aynı zamanda da zararsız hareketlerle varlığını sürdürmesi sağlanır.

Bir nevi bağlaç olan tendonların iltihaplanması ise zamanla iltihabın yayılmasıyla eklem ağrılarına dönüşür.

Kireçlenme

Osteoartrit olarak adlandırılmış olan kireçlenme rahatsızlığı kıkırdaktan oluşan özel ve pürüzsüz yapının deformasyonunu kapsar. Kireçlenme durumu iltihap akışıyla beraber yapısal bozukluklara sebebiyet verir. Kemik her seferinde kıkırdaktan yakarak olması gereken eklemin dışına çıkma eğilimi gösterir. Bunun anlamı her harekette acı eşiğinin biraz daha açılacağıdır.

Vücudun Sınırları

Bu noktada eklem ağrısına sebep olan detay spor yapmak olabileceği gibi çalışılan işte olabiliyor. Eğer eklemlerinizin ön planda olduğu hareketleri sürekli tekrar eden bir işte çalışmaktaysanız genellikle bu ağır temponun eklem ağrılarına ve iltihaplarına sebep olacağı aşikârdır. Spor yaparken eklemlere fazla yük bindirmek, vücudun sınırlarını aşmak yine aynı sonuçları doğuracaktır.

Kesecik İltihabı

Bursit olarak tanımlanmış olan ve kesecik iltihabı olarak anılan rahatsızlığın temelinde de tendonlar var. Daha doğrusu tendon etrafında gözlenen ufak sıvı yüklü keseciklerin zaman içerisinde deformasyona maruz kalmasıyla oluşmaktadır.

Doğal olarak tendonların korunamamasıyla birlikte ağrılarla başlayan derin yara oluşumları gözlemlenir. Bu tarz tendon rahatsızlıklarında tedavi süreci maksimum 2-4 hafta sürer. Dolayısıyla acı çekmek yerine doğrudan bir doktora görünmeniz yararlı olacaktır.

Yaralanma ve Darbeler

Eğer ekleminizi hedef alan bir darbe olduysa ya da trafik kazası ve bir yerden düşme gibi bir durumla karşılaştıysanız muhtemelen kıkırdak yapısının zedelenmesi, tendonların kopması, yumuşak doku zedelenmeleriyle başlayan, kırıklara kadar ilerleyen sorunlarla karşılaşırsınız. Buda eklem ağrısı oluşumu için yeterli bir argümandır.

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonların yalnızca tek bir noktada değerlendirilmemesi gerekiyor. Örneğin bir hastalık olan septik artrit eklemlerde oluşan bir iltihaplanmadır. Zamanla enfeksiyon riski taşıyan Gut hastalığı gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Aynı şekilde iltihaplı eklem romatizması teşhisi olan Romatoid Artrit içinde benzer detaylar geçerliliğini korumaktadır.

Eklem Ağrısı Tedavisi Var Mı?

Eklem ağrısı tedavisi için hangi sebepten dolayı böyle bir ağrı yaşadığınız, bu ağrının ne kadar ileriye gidebileceği ve sizi nasıl bir tehlikeye sürükleyebileceği tanıları belirlenmelidir.

Teşhis için muayene olduktan sonra eklemlerinizin durumu, eklem bölgelerindeki iltihaplanmalar ve enfeksiyon riskleri belirlenerek uygun tedavi şekli seçilir.

Eğer eklem ağrısı şikâyeti ile doktora başvurulmazsa asıl sorunu o zaman yaşamaya başlarsınız. Özellikle de 3 gün boyunca aynı eklemde ağrı hissettiğinizde, diyet yapmadan ani bir biçimde kilo vermeye başladığınız durumlara dikkat etmelisiniz.

Genellikle hangi eklemde ağrı varsa şişme, kızarma, kaşınma, kabuk tutma ve uyuşma gibi reaksiyonlar gösterecektir. Bu durumlar yaşanıyorsa kesinlikle bir eklem iltihaplanmasına işarettir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap