.
.

Ebru Lekesi Nasıl Temizlenir?

  Eğer sanatla ya da görsellerle biraz ilgiliyseniz ebru sanatı sizin için vazgeçilmez bir detay olarak tanımlanabilir. Farklı renklerin oluşturduğu birbi..

.
.

Eğer sanatla ya da görsellerle biraz ilgiliyseniz ebru sanatı sizin için vazgeçilmez bir detay olarak tanımlanabilir. Farklı renklerin oluşturduğu birbiriyle dans eden desenlerin görsellik açısından zengin bir içeriğe dönüştüğü tartışılmaz bir gerçek. Ancak ebru lekeleri gerçekten can sıkıcı boyutlara ulaşabiliyor. Günümüzde ebru lekesi temizliği yapmak tam manasıyla sorun olabiliyor.

Yapılış aşamasının zorluğu düşünüldüğünde bu lekeler kaçınılmaz olabiliyor. Ancak temizlenmesi gerçekten zor olduğu için ciddi bir efor gerektiriyor.

15.yüzyıldan bu yana yapılmakta olan ebru sanatı boyaların farklı malzemelerle bir araya getirilmesi sonucunda kıvamlarının değiştirilmesiyle yapılabiliyor. Bunun için Sığır ödü gibi hayvansal ürünlerden yardım alınıyor.Birçok kıvam arttırıcı ise boyaların birbirleriyle karışmadan durabilmesini sağlıyor.

Boyalar bir şekilde sanatın gerektirdiği gibi istenilen forma getirildiğinde ise üzeri zeminle örtülür. Bazen bir cam, bazen ise mozaik üzerine yapılan ebru sanatı kağıda basılabiliyor. Görünüm olarak son derece hoş ve sanatsal olsa da bu işlem esnasında oluşan lekeler bir o kadar kötü bir görüntü yaratabiliyor.

Ebru Lekesi Çıkar Mı?

Ebru lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz tek bir yöntem vardır. Aslında farklı kimyasallarla çıkarmak mümkün olsa da bunların kullanımı pek yaygın değildir. Hem sanatsal açıdan bir değeri olan parçalarda bunların kullanılmaması, hem de farklı yönlerinden ötürü normal temizlikte tercih edilmemesi insanları zor olana doğru itmektedir. Temiz bez ile ebru lekesi çıkarmak için uğraşmaya başladığınızda birkaç kez tekrar tekrar silmeniz gerekebilir.

.

Deterjanla Ebru Lekesi Çıkar Mı?

Bu yöntemi uygularken defalarca tekrar edebileceğinizi vurgulamak istiyoruz. Malzeme olarak yalnızca ılık suyla deterjana ihtiyacınız olacak. Haliyle ılık suyun içerisine deterjanı atıp karıştırarak hazırladığınız leke sökücüyle mevcut ebru lekelerini çıkarmaya çalışacaksınız. Bunu yaparken deterjanlı suyun yüzeye zarar vermemesi için bez kullanmanız gerekiyor.

Ebru lekesi hangi yüzeydeyse o yüzeyin üzerine temiz bezi yerleştirerek işleme başlayın. İlk olarak beze boya kalıntılarını çekecek, sonrasında ise deterjanlı suyla bunun arınmasını sağlayacaksınız. Sürekli bezin temiz olmasına dikkat edip doğrudan bezi değiştirebilirsiniz. Kolayca temizlemeniz için bezin temiz tutulması önemli faktörlerdendir.

Lekeyi çıkardıktan sonra yapacağınız şey ise lekenin bulunduğu yüzeyi durulamak ve güzelce kurulamaktır. Ebru lekesi temizliği net sonuçlar verdiğinde hiç iz kalmamış ve leke hiç oluşmamış gibi bir manzarayla karşılaşırsınız.

Tinerle Ebru Lekesi Çıkar Mı?

Tiner kullanımı ebru lekesi gibi boya bazlı lekelerde en çok tercih edilen kimyasallardandır. Sanat açısından bakıldığında eserler üzerinde kullanılmadığı bir gerçektir. Aynı zamanda tiner kullanarak diğer yüzeylere sıçrayan yoğun kıvamlı boyaların temizlenebileceği bir gerçektir.

Ağır kokusunun yanı sıra kimyasal olup temas ve soluma halinde zararları olduğunu dile getirmek istiyoruz. Kapalı alanlarda tiner kullanarak temizlik yapılması pek tavsiye edilmemektedir. Bu gibi sebeplere dayanarak tinerle ebru lekesi temizliği pek tavsiye edilmemektedir. Ancak deterjanla çıkmayan lekelerde mecburen kullanabileceğiniz en yaygın kullanıma sahiptir. Diğer kimyasal boya çözücüler aynı şekilde ebru boyasının lekelerini arındırmada işinize yarayabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap