Dülger Balığı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Dülger Balığı haşlama ev kızartma yemeklerinde kullanılır. Beyine iyi gelen bir balıktır. Kalorisi düşüktür, aşırı tüketim gebelerde zararlı olabilir.

Dülger Balığı

Dülger balığı en fazla 50 cm kadar boyu olan 300-500 gram ağırlığa sahip olabilen bir balık türüdür. Daha çok diplerde yaşam göstermektedir. Dülger balığı nerelerde yaşar diye bakıldığında Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz, Ege Denizi ve Batı Pasifik’te yaşadığı bilinmektedir.

Halk arasında bilinen adıyla peygamber balığı olan ve renkleri açıktan koyuya doğru giden yassı ve geniş bir balık türüdür.

Oldukça kemikli bir yapıya sahip olmasından dolayı etinin az olduğu görülmektedir. Aynı zamanda kalkan balığına benzeyen bir tat vermekteyken, görünüm bakımından çok tercih edilmediği bilinmektedir.

Dülger Balığı Nasıl Saklanır?

Dülger Balığı

Genel olarak bakıldığında balık türlerinin hepsinin taze olarak tüketilmesinde fayda vardır. Balık türleri çok çabuk bozulma gösteren besin maddelerindendir.

Aynı zamanda yüksek oranda zehirleme gösterebilirler. Dülger balığı nasıl saklanır diye bakıldığında da oda sıcaklığında 2-3 saat kadar muhafaza sağlanabilir.

Temizlenmiş bir dülger balığı buzdolabında 1-3 gün arasında muhafaza sağlanabilir. Fakat bir derin dondurucu kullanılacaksa 2-3 hafta kadar bir saklama yapılabilir.

Temizlenmiş ve ayıklanmış dülger balığı buzdolabı poşetlerinde dondurucuya atılabilir. Çok daha soğutma özelliğine sahip olan derin dondurucularda da 5-6 ay kadar muhafaza edilebilmektedir.

Dülger Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Diğer balık çeşitlerine bakıldığında daha kemikli olması nedeniyle yenecek kısmı iyi bir şekilde ayıklanmalıdır. Dülger balığı yemeklerde nasıl kullanılır diye baktığınızda ister haşlama olarak, isterseniz de kızartma olarak tüketilebilmektedir.

Bazen de iyice temizlenip ayıklanmış olan dülger balığı ufak parçalara ayrılarak dülger soteleme de yapılabilmektedir. Aynı zamanda sebzelerin içinde de kullanılabilmektedir. Sebzelerle karıştırılıp yenilebilir. Ayrıca dülger balığı salatası yapılarak tüketim sağlanabilmektedir.

Dülger Balığının Faydaları Nelerdir?

Her balık türünde olduğu gibi dülger balığının faydaları da saymakla bitmez. İçeriklerinde bulunan besleyici vitamin ve minerallerle birlikte vücuda olumlu birçok katkıları bulunmaktadır.

·       Kılçık yapısı çok fazla olduğundan dolayı yenebilen kısım azdır. Bu nedenle de değerli bir balıktır. Fakat tüketim sağlandığında enerji verdiği ve zihin açısından faydalı olduğu belirtilmiştir.

·       Vücudu besleyen ve birçok dış etkene karşı koruyan Fosfor, İyot ve Kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Bu da vücudun direncini arttırmaktadır.

·       Vücutta demir eksikliğine neden olan kansızlığın önüne geçmektedir. Buna bağlı olan birçok hastalık içinde bariyer etkisi sağlamaktadır.  Kan miktarının artmasına sebep olur.

·       Özellikle gelişim sürecindeki çocuklarda kemik gelişimini sağlaması açısından tüketimi önerilmektedir. Bu nedenle de bu çağdaki çocukların düzenli olarak tüketmesi önerilmektedir. Aynı zamanda kemik erimesine karşı etkili olduğundan ileri yaşlardaki bireyler tarafından da tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

·       Her balık çeşidinde olduğu kadar dülger balığı da Omega-3 içermektedir. Omega-3 vücutta birçok işlevde önemli rol almaktadır. Hücre yenilenmesini sağlamakta ve cilt kırışıklıklarının oluşumunu engeller.

·       Hamilelerin kullanması açısından önemli bir besin kaynağı olarak görülmektedir. İçeriğinde bulundurduğu zengin fosfor ile birlikte hamilelikte alınabilecek en iyi besin kaynağı olarak görülmektedir.

·       Görme ile ilgili olan sinirleri korumasından dolayı görmenin daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle böyle bir problem oluşmaması için düzenli tüketimi sağlanmalıdır.

Dülger Balığı Nelere İyi Gelir?

Dülger balığı nelere iyi gelir diye bakıldığında aslında vücutta birçok işlevsel durumlara iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile birlikte hastalıklara yakalanma konusunda duvar görevi görmektedir.

İçeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor ile düzenli bir tüketim sağlanması halinde dülger balığı hamilelik için önemli bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu dönemde tüketim sağlanması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Vücutta kan miktarını arttırması nedeniyle akış hızı da değişmektedir. Bu nedenle bu konuda bir yüksek basınç olmasının da önüne geçilmektedir. Bu da diyabet hastaları ve tansiyon hastaları için önemli bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır.

Dülger Balığının İçindeki Vitaminler Nedir?

Dülger balığının içindeki vitaminler dışında minerallerde oldukça etkili olmaktadır. Her balık türünde olan vitaminlerden Dülger ballığında da bulunmaktadır. Fakat bazı vitamin ve mineraller farklı miktarlarda karşımıza çıkmaktadır. Fosfor, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi mineralleri içermektedir.

Aynı zamanda Omega-3 içerdiği zaten bilinmektedir. Bunların yanı sıra B6, B12 ve C vitaminini de yüksek oranda içermektedir. Bu da gelişim çağında olan ya da ileri yaş rahatsızlıkları olanlar için düzenli kullanım sağlamaları gerektiğini gözler önüne sermektedir.

Dülger Balığının Kalorisi

Bir porsiyon olarak düşünülen 100 Gramlık bir Dülger balığının kalorisi 82 kalori olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da içinde bulundurduğu vitamin ve minerallerin bu konuda ortaya koyduğu değeri göz önüne çıkarmaktadır.

Dülger Balığının Zararları Nelerdir?

Her besin maddesinde de olduğu gibi dülger balığının zararları da bulunmaktadır. Her ne kadar besleyici ve vücut açısından faydalı bir balık türü olsa da bazen zararları da olabilmektedir. Bunlara bakıldığında iyi bir temizleme sağlanmadığında bağırsak problemlerine yol açabilmektedir.

Aynı zamanda uygun muhafaza yöntemlerinin dışına çıkıldığında bozulmalar oluşabilmektedir. Bu durumdaki bir tüketimde zehirlenmelere yol açabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Hamilelerde her ne kadar kullanımı uzmanlar tarafından önerilse de aşırı tüketiminde düşük ve erken doğumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle aşırı olacak tüketimlerden kaçınılmalı ve dozunda bir tüketim sağlanmalıdır.

Bunu dışında alerjik reaksiyonlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle balık içinde bulunan vitamin ve minerallere karşı oluşabilecek bir alerjiniz varsa tüketilmeden önce dikkat edilmelidir. Ciltte kabarıklık ve kaşıntı oluşmaya başladığında dülger balığı tüketimi durdurulmalı ve sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap