Duada Sürekli Israr Etmek Doğru mu? Bir İsteği Çok Fazla Tekrarlamak

Rabbimizden bir şeyler dilerken dua ederiz. Bazen olmayınca bırakırız ama bu doğru değildir. Israrcı olmak gerekir lakin hayırlısını dilemek gerekir. Çünkü Rabbimiz bize dilediğimizi verir ama aynı zamanda da ondan bizi sorumlu tutar. Bazen çok ısrarlı şekilde istesek de duamız kabul olmayabilir ama ALLAH’ın daha hayırlısını vereceğini de aklımızdan çıkarmamak gerekir.

Dua bizim ile Rabbimiz arasındaki iletişimdir ve arasına da kimse giremez. En güzel ibadetlerden biridir. Zira duayla ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde şunları söylemiştir: Kulların Rabbine en çok yaklaştığı zaman secdedir. Secde sırasında Rabbinize bolca dualar ediniz. Yüreğinizde bir sıkıntı hissettiğiniz rahatlamak için, sizin için hayırlı bir haber aldığınızda, isteğiniz gerçekleştiğinde de şükür için hemen namaz kılın. Çünkü iltica edebileceğiniz bir tek Yüce Yaradan Rabbimizdir.

Rabbimizden hem yaşadığımız hayatta hem de mahşerden sonra dileklerimizi dua ile iletirken Rabbimizin sevdiği şeyleri istemek, O’nun yolundan gitmek duaların gerçekleşmesi için elzemdir. Duanın kabul olması için: Önümüz kıbleye doğru bakmalı, abdestimizi almalıyız, evimize haram lokma sokmamalıyız, dinimizin yasakladığı şeylere bulaşmamalı ve bedduadan sakınmalıyız. Böylece duanın kabulü daha kolay olacaktır.

Duada Israr Etmek Gerekir mi?

Dua ile ilgili bir hadisi şerifte: Yaradan Rabbiniz tüm şeylere can verendir, cömerttir, değerlidir. Eğer ki Rabbinizin kulları ellerini semaya açarak duasını etmişse Rabbi o kulunun elini boş çevirmek haya eder. Rabbimiz duaların mutlaka karşılık bulacağını ifade etmiştir.

  1. İlk olarak, kul dua eder, Rabbi bu fani dünyada duasının uygun bulur ve gerçekleştirir.
  2. Eğer gerçekleşmezse ahiret zamanı geldiğinde duasının yerine sevap yazılır.
  3. Üçüncü olarak da duasını kabul etmediği kulunun günahlarını siler.

Bir rivayete baktığımızda ALLAH’ın Resulü şöyle buyurmuştur: Kullardan herhangi birisi dua ederken beni bağışla, şefkat, merhamet eyle gibi ısrarlı olarak dilesin. Kesinlikle ”Allahümme in şi’te fe e’tni” yani Rabbim istersen bana ver gibi cümleler söylemesin. Zira Rabbimizi için zor olan bir şey bulunmamaktadır.

Duada ısrar etmek doğru mu sorusuna en güzel cevap şu hadiste bizlere verilmiştir: ALLAH’ın Resulü Rabbine dua edeceğinde 3 sefer yineler, Rabbinden dilediklerini 3 kere isterdi.

Dua Etmenin Adabı Nedir? Edebi ve İncelikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rabbimizin gücünün sınırsızlığını ve yarattıkların üstündeki emeğini, hakkını aklımıza getirerek dua ederken adabı, edebi elden bırakmamak gerekir. Dua öncesi Rabbimize hamd etmek, sürekli şükürde bulunmak, yüreğimizde gafleti silerek Rabbimizin yoluna girmeyi sağlayacaktır. ALLAH’ın Resulü, bir gün mescitte namaz eda eden bir kulun direk olarak dua etmesi üstüne şunları söylemiştir: Ey namazı eda eden çabuk davrandın. Namaz eda edip oturma aşamasında Rabbine yaraşır olarak onu öv, ardından bana salatu selam et, ardından da istediğini duayı söyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap