Dondurulmuş Gıdaların Çözülmesi İçin Ne Kadar Süre Gerekli

Dondurulmuş Gıdaların Çözülmesi İçin Ne Kadar Süre Gerekli. Değişken yaşam standartlarından dolayı derin dondurucular hayatımızı oldukça kolaylaştırdı. Bu sebeple gıdaların dolaplarda düşük derecelerle stoklanması ve sonra kullanılması mümkün hale geldi.

Dondurulmuş gıdanın Çözdürme işlemi ise aylar öncesinden dolaba koyduğunuz doğal ve taze besini aynı formda tekrardan kullanmanızı sağlıyor. Tabii ki bazı standartlara dikkat ettiğiniz takdirde bu yöntemi sağlıklı olarak yorumlayabiliriz.

Derin dondurucular için -18 derecelik bir ayar söz konusudur. Bu derecenin sebebi ise su moleküllerinin akışını durdurmak ve dolayısıyla mikroorganizmaların üremesinin önüne geçmektir.

Gıdalar donduktan sonra herhangi bir şekilde küflenmemesi, mantar ya da sağlığa zararlı bakterilerin saldırısına maruz kalmaması bundan kaynaklanır. Biz ise donmuş olan yiyeceği belli bir süre önceden dışarı çıkararak önce çözülmesini bekleriz. Ardından pişirme aşaması ile beraber tüketiriz.

Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözdürülür?

Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözdürülür?

Dondurulmuş olan gıdaların en büyük artısı taze iken alınıp depolanabiliyor olmasıdır. Domates için yaz ayları en organik zamandır.

Gerçekten kestiğinizde domates kokan ürünleri hem uygun fiyattan hem de mevsiminde alabilirsiniz. Kışın alacağınız domates ile hem lezzet yönünden hem de fiyat yönünden ciddi farkları olacağına emin olabilirsiniz. İşte derin dondurucuda saklayacağımız yiyecekler bu noktada büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Dolaba attığımız gıdalar arasında meyve ve sebzeler kadar aynı zamanda etlere de odaklanmak gerekiyor. Üstelik illa yaz aylarında atıp kış aylarında tüketmek gibi bir durum söz konusu değil. Miktar olarak fazla aldığınız eti dondurarak dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz.

Dondurulmuş gıdanın Çözdürme işlemi genel hatlarıyla kendiliğinden gerçekleşir. Dondurucudan çıkardığınız yiyeceği bir tabağın ya da tepsinin içerisine koyarak oda sıcaklığında bıraktığınızda bir süre sonra buzlarından arındığını görürsünüz. Yiyeceklerin türlerine göre hemen tüketilmesi ya da belli bir süre beklenmesi mümkün olabilir.

Meyveler derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra donuk formdan normale döndüğü gibi hemen tüketilebiliyor. Bu durum en hızlı çözülen yiyecek olarak meyveleri öne çıkarıyor.

Sebzeler için de aynı süreç devam eder. Ancak sebzeler zaten pişirileceği için çözdürme işlemini bekleyip beklememek bir noktada kişisel bir tercihe dönüşür.

Çünkü dondurucudan çıkardıktan hemen sonra pişireceğiniz sebzeyi haşlamaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz tencereye koyarak kısık ateşte tamamıyla çözülmesini sağlayabilirsiniz. Mikrodalga fırın kullanıyorsanız çözdürme işleminde yine iyi bir sonuç alabilirsiniz.

Dondurulmuş olup çıkardığınız zaman çözülmesini beklemek zorunda kalacağınız en önemli gıda ise etlerdir. Et ürünleri tamamıyla donuk olduğu için içinin pişmesi için çözdürülmesi şarttır. Ayrıca çözdürülmediğinde ızgara, tava veya fırın hangi pişirme yöntemini seçerseniz seçin yağ sıçramalarına sebep olacaktır.

Bunun haricinde etin pişmesi doğal bir biçimde gerçekleşmeyeceği için lezzetli bir sonuç almanız mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla akşam yapacağınız yemek için eti derin dondurucudan öğlen vakitlerinde çıkarmış olmanız gerekmektedir.

Et dondurulduktan sonra tüm mikroorganizmalar pasif konuma geçecektir. Fakat oda sıcaklığında direkt olarak yaşamsal faaliyetleri aktif olacağından ötürü bakteri oluşumu hızlı bir biçimde başlayabilir.

Uzmanlara göre dondurulmuş olan etin çözülmesini beklerken oda sıcaklığında saatler geçirmesi doğru değildir. Bunun yerine soğuk su etkisinden faydalanmayı tavsiye ederler.

Dolaba attığınız poşetin içerisindeyken henüz eti dışarıya çıkarmadan musluğun altına tutarak ısısını düşürebilirsiniz.

Kısa sürede çözdürme işlemi tamamlanacağı için pişirme evresine daha çabuk geçilebilir. Saatler öncesinden dolaptan çıkarıp bekletmek zorunda kalmayacağınız gibi olası bir bakteri oluşumu riskini de sıfır noktasına çekebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap