Doğumun Ardından Ne Zaman İlişkiye Girilmesi Caizdir?

Doğum en önemli dönemlerden birisi olarak hayatımızın inanılmaz bir parçasıdır. Kadınlar doğuracakları çocuklarını 9 ay kadar karınlarında taşıdıktan sonra onları dünyaya getirirler. Çok büyük bir sorumluluk ile anne ve baba olmayı isteyenlerin ise bu süreç ve sonrasında da aklına takılan pek çok soru vardır. Örneğin doğum sonrasında cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir.

Bu sorunun yanıtının bilimsel olarak verilmesi dışında aynı zamanda dini açıdan da verilmesi uygundur. İlk olarak doğum günümüzde normal doğum yani vajinal yoldan doğum şeklinde yapılabildiği gibi sezaryen doğum olarak operasyonla da gerçekleştirilmektedir. Sezaryen istenmesinin en önemli sebeplerinden birisi ise vajinanın çok fazla esnememesi, uyarılma güdüsünde kayıp olmaması ve aynı zamanda cinsel yaşamı derinlemesine etkilememesidir.

Fakat gerekli görülmediği takdirde ilk alternatif olarak normal doğuma yönelim vardır. Burada sezaryen sağlıktan kaynaklı gerekli durumlar için söz konusudur. Aynı zamanda normal doğum sonrasında da 40 gün civarı süren 6 haftalık lohusalık periyodu aslında vücudun fizyolojik olarak eski haline dönme sürecidir. Bu süreç zarfında kanamalar devam etse de vajina sıkılaşır ve eski halini alır. Tabii ki bunun bir de psikolojik boyutu vardır.

Artık bir anne olan kadın cinsel yaşamına karşı daha soğuk olabilir. Aynı zamanda bir süre devam edecek bir cinsellikten tiksinme durumu dahi görülebilir. Buna sebep olan faktörler arasında ise pek çok alternatiften söz etmek mümkündür. Doğumdan sonra görünen cinsel isteksizliğe sebep olan durumlar şöyle sıralanabilir.

  • Hormon düzensizliği
  • Doğum şekli ve psikolojisi
  • Yoğun geçen günlerin yorgunluğu
  • Çocuğun mesuliyetinden doğan mental yorgunluk
  • Emzirme süreci
  • Fizyolojik ve psikolojik sağlık durumu
  • Doğum kesisi veya dikişler
  • Vajina kuruluğu
  • Vajinada uyarılma hissinin azalmış olması
  • İlişkiye girerken hissedilen acı ya da ağrı
  • Göğüslerin sütten kaynaklı çok hassas olması
  • Göğüslerden ilişki esnasında süt gelmesi
  • Duygusal olarak boşlukta hissetme
  • Cinselliğe karşı tepkili olmak

Tüm bu sebepler doğumdan sonra cinsel birleşmeyi neredeyse imkânsız hale getirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı kriterler olduğunu ise kesinlikle söylemeliyiz. Örneğin lohusa dönemi olarak bilinen doğumdan sonraki süreci kapsayan 40 günlük süreç içerisinde yukarıdaki sebeplerin çok büyük bir çoğunluğu ortadan kalkabilir.

  • Doğumun hemen ardından başlayan ve 6 hafta yani yaklaşık 40 gün süren lohusalık dönemi boyunca cinsel ilişkiye girilmesi uygun değildir. Öyle ki bu süreçte cinsel ilişki tıbbi olarak da önerilmez, dini açıdan da önerilmez.
  • Lohusalık dönemi olan 6 haftalık süreç iltihap görülme riskinin yoğun olduğu bir dönemdir. Enfeksiyona dönebilecek iltihaplardan ötürü cinsel temaslardan kaçınılmalıdır.
  • Normal doğumdan sonra hem fizyolojik olarak hem de vajinanın kendisini eski sıkılığına geri döndürmesi için 6 haftalık bir süreç gereklidir. Normal doğum yapan kadınlarda 6 hafta, sezaryen doğum yapan kadınlarda ise tamamıyla iyileşene kadar cinsel temas önerilmez. 

Normal Doğum ve Sezaryen Doğuma Göre İlişkiye Girme Süreleri

Doğumun hangi şekilde yapıldığından bağımsız olarak kadınların her doğumun ardından belli bir süre toparlanma evresi vardır. Buna zaten lohusa dönemi denir. Lohusalık süresi normal şartlarda 6 hafta olarak kabul edilir. Aşağı yukarı 40 gün civarına tekabül eden bu süreç tabii ki herkes için net bir referans süresi değildir. Her kadının vücut yapısı farklı, metabolizması ve kas yapısı birbirine göre değişkenlere sahiptir.

Bu yüzden bazı kadınlarda 40 günün sonunda normal doğumda yaşanabilecek vajen doku yırtıkları tamir olur, pelvis tabanında yaşanmış olan deformasyon da iyileşir. Ancak bazı kadınlarda bu süreç daha uzun sürebilir. Bazen aylar boyunca aynı kanamaları kesik kesik olsa da yaşayan ve cinsel birleşme sırasında aşırı derece acı hissetmeye neden olan durumlar gözlemlenebilir.

Sezaryen doğumda da sonuç çok farklı olmayacaktır. Karın bölgesine atılan kesi sonucunda burada dikişli bir bölge olacaktır. Dolayısıyla dikişlerin atmaması ve acı çekilmemesi için yaranın iyileşmesi şarttır. Dolayısıyla lohusalık döneminden ziyade kadının hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kendisini hazır hissetmesine bağlıdır. Ancak her halükarda ilk 6 haftada ne normal doğum ne de sezaryen için cinsel ilişki uygun görülmemektedir.

Sezaryen doğumlardan sonra yaşanacak olan birlikteliklerde vajen dokunun iç kısmında yine deformasyon gözlemlenebilir. Bu gibi durumlara mahal vermemek için lohusalık döneminin bitmesi kesinlikle beklenmelidir. Kanama tamamıyla bittikten sonra aradan 3 hafta geçtiği vakit cinsel birleşme için uygun bir zamandır. Ancak kadının psikolojik olarak buna hazır hissetmesi ve aynı zamanda fizyolojik olarak da talep edecek kadar iyileşmiş olması en önemli kıstaslar arasındadır.

Dinimize Göre Doğumdan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilebilir?

Dinimiz pek çok açıdan sağlığı en ön plana koymaktadır. Örneğin dinimizde doğum yapan bir kadının lohusalık dönemi olarak adlandırılan 6 haftalık süreç boyunca cinsel ilişkiye girmesi yasaklanmıştır. Bunun nedeni kadının doğumdan kaynaklanan yorgunluğu, psikolojik olarak etkilendiği bu süreci aşması, fizyolojik olarak da geçirdiği deformasyonun iyileşmesini sağlamaktır. Yani tıbbi açıdan nasıl ki ilk 6 hafta cinsel ilişki yasak görülüyorsa, dini açıdan da ilk 6 haftalık süreç eşler arasında cinsel temas olmaması şeklinde bildirilmiştir.

Aynı zamanda kadının fizyolojik olarak tamamen iyileşmiş, vajen dokuları onarılmış ve lohusalık dönemi bitmiş olmasına karşılık duygusal açıdan cinsel birleşmeyi istemesi önem arz eder. Dini açıdan bakıldığında 40 günlük bu süreç eşlerin birbirlerini özlediği ve dolayısıyla arzuladığı bir dönemdir. Fakat fizyolojik olduğu kadar psikolojik açıdan da kadının cinsel birleşmeye hazır hissetmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap