Doğum Günü Kutlamak Günah Mıdır?

Doğum günü kutlamalarının özellikle son dönemlerde artan yılbaşı kutlamalarının caiz olup olmadığı tartışmalarıyla merak konusu olduğu biliniyor. Günümüz koşullarında insanlar bilhassa küçük çocuklar ve gençler için doğum günü kutlaması yapıyor. Bu kutlamalar özellikle de yeni bir yaş alan herkesin hoşuna giden, hediyelerin alınıp verildiği bir ritüele dönüşüyor.

Doğal olarak doğum günü kutlamakta bir beis görmeyen her Müslüman için aslında önemli olan nokta günah olup olmadığı şeklinde merak konusuna dönüşebiliyor. Teknik olarak yılbaşı kutlaması gibi farklı kültürlere yozlaşmaya yol açabilecek kutlamalar dinimiz açısından caiz kabul edilmiyor. İşte bu noktada kişinin yeni yaşına girmesi, sevdikleriyle beraber olması, zaman geçirmesi ve hediyeler alıp kabul etmesinde bir sakınca bulunmuyor.

Dinimize Göre Mum Yakıp Üflemek Caiz Mi?

Tabii ki doğum günü kutlaması belirli şartlar dâhilinde yapıldığı müddetçe dinimize uygun kabul ediliyor. Bunlar arasında en önemli kıstaslardan birisi de mum dikmek ve mum üflemektir. Bazı farklı dinler ve kültürlerde bunun yeri çok ayrı olsa da İslam dininde buna yer yoktur. Dolayısıyla doğum günü kutlamalarında evde özel bir kutlama yemeği yapılmasında, dışarıya çıkılarak yemek yenmesinde ya da bir yerlere gidilmesinde bir beis yok.

Ancak ki pastanın üstüne mum dikilmesinde, bu mumların üflenerek iyi dilekler dilenmesinde ciddi anlamda sakıncalar doğabilir. Başka bir kültüre, dine ya da topluluğa benzemek adına yapılan hiçbir aktivite dinimiz tarafından önerilmemektedir. Hatta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘’Her kim ki başka bir kavme özenip onlar gibi davranıyorsa zaten onlardandır’’ buyuruyor.

Peygamber Efendimiz (SAV) hayatı boyunca Yahudilere ve Hristiyanlara karşı durmuş, onların davranışlarını benimsememiş ve hatta onların davranışlarından uzak davranışlar sergilemiştir. Bizler ise onun ümmetinden olan insanlar olarak bunu sürdürmeli, diğer kavimlerin hareketlerini kendi hayatımıza normalleştirerek dâhil etmemeliyiz.

Doğum Günü Nasıl Kutlanmalı?

Doğum günü kutlaması için dinimize uygun kutlama tavsiyeleri için üç farklı seçenekten söz edilebilir.

  • Doğum gününü kutlayan kişi adına hayır yapmak
  • Durumu olmayanlar için etli yemek ikram etmek
  • Doğum günü olan kişiye seveceği hediyeler sunmak

Çocuklar İçin Doğum Günü Kutlaması Yapılmalı Mı?

Çocukların doğum gününden beklentisi elbette ki pastadır. Ki bu aşamada pasta yenmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak pasta üzerine mum dikmek, bu mumları üflemek gibi farklı kavimler tarafından uygulanan davranışların dinimizce gereksiz görülmesi sebebiyle bundan uzak durulması gerekir.

Çeşitli balonlar, rengarenk dekorasyonlar ve ışıltılı bir kutlama tabii ki her çocuğun hoşuna gidebilir. Ancak İslam dinine uygun bir doğum günü kutlaması yapmak çocuğun kişisel gelişimi ve ileride de beklentilerine yön verecek en hakiki unsurlar arasındadır. Ona sevebileceği hediyeler almak, onun adına bir hayır işlemek ve tabii ki onun adına fakir fukarayı doyurmak çok daha hayırlı bir doğum günü kutlaması olacaktır.

Çocuğunuz için işleyeceğiniz hayırlar arasında onun adına sadaka vermek olabileceği gibi aynı zamanda onun adına birilerine ya da bir kuruma bağışta bulunmak da önemli bir sevaptır. İhtiyaç sahiplerine ulaşacak ya da ulaştırılacak olan her nimet çocuğunuzun yeni yaşına hayır getirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap