Doğalgazsız Kombi Nedir? Maliyeti Ne Kadar?

Doğalgaz fiyatının son gelen zamlarla beraber karşılanamayacak düzeylere geldiği doğru. Özellikle de bazı aileler bu yüzden sobaya dönmeyi bile düşünüyorlar. Veya elektrikle enerji tasarrufu özelliği bulunan klima gibi iklimlendirme cihazlarına yönelenler var.

Doğalgazsız Kombi Olur Mu Diyenlere Türk Mucitten Cevap!

Doğalgaz fiyatının son gelen zamlarla beraber karşılanamayacak düzeylere geldiği doğru. Özellikle de bazı aileler bu yüzden sobaya dönmeyi bile düşünüyorlar. Veya elektrikle enerji tasarrufu özelliği bulunan klima gibi iklimlendirme cihazlarına yönelenler var. Bunun sebebi ise doğalgazlı kombinin kış aylarında tükettiği yüksek metreküp gaz ve fiyatlandırma politikasıdır.

Ancak buna çözüm olabilecek bir icadı Bülent Çakı isimli bir Türk keşfetti. Bu keşif başkent Ankara’nın organize sanayi bölgesi OSTİM’de yapıldı.

Burada kendi dükkanı olan Bülent Çakı ise ihtiyaca karşılık çalıştıklarını belirtti. Haberlerde veya çevresinde gördüğü kadarıyla doğalgaz faturasından şikâyetçi çok fazla insan olduğunu savundu. Haliyle doğalgazsız kombi olarak lanse ettiği cihazının çalışmalarına başladı.

Geçtiğimiz günlerde ise cihazın ilk denemeleri ve test aşaması üzerinde duruldu. Yapılan ilk testler ise şöyle bir kâr zarar tablosunu ortaya koydu.

Doğalgaz faturasıyla ısınan bir evin maliyetiyle doğalgazsız çalışan kombi ile ısınan evin maliyeti karşılandı. Buna göre doğalgaz faturasıyla maliyet 750 TL potasına erişti. Oysa doğalgazsız kombinin aylık maliyeti 750 TL’ye karşılık yalnızca 150 TL seviyesinde kaldı.

Patent çalışmalarını sürdüren ve WTT cihazıyla bacasız, doğalgazsız ve tehlikesiz bir ısınma vadeden Bülent Çakı çalışmalarını sürdürüyor.

Doğalgazsız kombi fiyatı ise en merak edilen soruların başında yer alıyordu. Çünkü gaz giderinin ortadan kalkacağını hesaba kattığımızda kombi fiyatı artabilirdi. Bülent Çakı ise bu soruya hayır diyor. Aksine doğalgaz kombisi ile aynı düzeyde fiyata satılacağını vurguluyor.

Doğalgaz kombisinin çalışma mantığına bakıldığında devir daim pompasının elektrik enerjisiyle sürekli olarak suyu evin içerisinde dolaştırdığını görüyoruz. Gelen doğalgaz ise yanma odasında ısıyla birlikte suyu ısıtıyor. Böylece borularda gezen su sürekli sıcak kalıyor. Hem elektrik hem de doğalgaz harcaması ise tavan yapıyor.

Türk mucidin bulduğu doğalgazsız kombi fikri ise yalnızca WTT makinesinin çalışması için elektrik tüketiyor. Geri kalanını yeşil enerji olarak doğaya hiçbir zararı olmayan statüde değerlendiriyor. Ayrıca Türk mucit Bülent Çakı tarafından yapılan hesaplamalar şu şekilde lanse edilir.

Ortalama 100 metrekare büyüklüğünde bir evin ısınma maliyetini hesaplayarak başlıyor. Buranın yalıtım konusu ısınmanın temel faktörüdür. Ustaya göre yalıtımlı bir ev için 400 TL, yalıtımsız bir ev içinse 700 TL bir ısınma gideri doğar. Ortalama olarak bu fiyatlar alınabilir. Doğalgazsız kombi nasıl çalışır denildiğinde de aynı şeyi söyleyen ustanın cevabı ise aylık 150 TL elektrik faturası oluyor.

Halen seri üretime geçilmediğini vurgulayan mucidin şu ana kadar 20 civarında prototip üreterek denemelerini sürdürdüğünü söylemeliyiz. Halen daha sesli çalışma konusuna çözüm üretilebilmiş değil. Ancak Fransa ve Makedonya tarafından kendisine ulaşıldığını ve bu ülkelere inceleme amaçlı ürünlerini gönderdiklerini sözlerine ekliyor.

Türkiye’de yerli olarak bu ürünü kullanabileceklerini ve seri üretim için tüm çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. İlk etapta daha sessiz çalışabilmesi için çalışmalar yapacaklarını öğreniyoruz. Kendi elektrik enerjisini de üretebilecek bir sistem içinse arge çalışmalarının başladığını özellikle vurguluyor.

Çift yönlü sayaç kullanılması durumunda yüksek ısı enerjileri elde edildikten sonra bunun tekrardan elektriğe çevrilmesinin mümkün olabileceği fikrinde. Türk mucide göre hem elektrik üretmek hem de evi ısıtmak böylelikle bedavaya bile gelebilir. Yeşil enerjinin gücüne inanan Türk girişimcinin ilk bayilikler için Ankara, Nevşehir, Kahramanmaraş ve Kayseri’yi pilot bölge seçeceğini öğrendik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap